2 receptes ar kāli un rāceni

Veselība
VS.LV 02:15, 16.11.2022 0

Protams, visi zinām, ka lielākoties visaugstākā uzturvērtība un labums veselībai ir termiski neapstrādātiem produktiem, taču visu laiku jau nevaram būt svaigēdāji, vai ne? Tāpēc šoreiz piedāvājam divas interesantas kāļu un rāceņu receptes. Tiesa, lielākoties tie abi ir savstarpēji aizvietojami, radot vien niecīgas garšas izmaiņas.

 

Pildīts rācenis ar sēnēm un mērci

Sastāvdaļas: 4 vidēji lieli rāceņi, 300 g sēņu, 2 vidēji lieli sīpoli, 100 g sviesta, 60 g miltu, 1 ola, 100 g rīvmaizes, sāls un pipari, 75 g krējuma.

Pagatavošana: rāceņus nomizo un novāra vājā sālsūdenī, lai tie gandrīz mīksti, nolej ūdeni, nedaudz atstājot mērcītei, un atdzesē. Katram rācenim nogriež augšējo daļu kā cepurīti un izdobj vidu. Smalki sagrieztas sēnes apcep 50 g sviestā, pievienojot sagrieztu sīpolu, cieti vārītu saberztu olu un rīvmaizi. Kad masa gatava, to pilda izgrebtajā rācenī un uzliek atpakaļ nogriezto cepurīti. Pannā ar taukvielām un nedaudz ūdeni pildītos rāceņus nedaudz pasautē (apmēram 10 minūtes).

Mērces pagatavošana: 2 ēdamkarotes miltu apcep atlikušajā sviestā. Atšķaida ar rāceņu buljonu un krējumu. Mērci pārlej rāceņiem.

Veselīgs našķis – kāļu čipsi

Šie čipsi būs labs karotinoīdu, kālija avots. Piemēroti bērniem un pieaugušajiem, kas ietur speciālas diētas – diētas bez piena, kviešiem un glutēna, nedrīkst ēst riekstus un sēklas, kā arī veģetāriešiem un vegāniem.

Sastāvdaļas: 200 g kāļu (pēc mizošanas), jūras sāls, saulespuķu vai zemesriekstu eļļa, melnie pipari.

Pagatavošana: sagriež dārzeņus plānās šķēlītēs, lietojot dārzeņu mizošanai paredzēto nazi vai speciālu dārzeņu rīvi, noskalo un rūpīgi nosusina uz papīra dvieļa. Sakarsē eļļu lielā katlā (eļļas līmenim jābūt 5 cm no katla pamatnes). Kad eļļa ir pietiekami karsta, cep dārzeņus 3 vai 4 piegājienos. Kad tie kļuvuši zeltaini, izņem tos ar putu karoti un nosusina uz virtuves dvieļa. Uzkaisa nedaudz sāls un piparu, ļauj nožūt, un – gatavi kraukšķināšanai!

Ja gribas čipsus ar vēl mazāk kaloriju, kāļus griež nedaudz biezākus, pavisam nedaudz ieeļļo un cep 190 grādos cepeškrāsnī 30 minūtes no vienas puses, 20 minūtes – no otras puses. Tiesa, šie čipsi nebūs tik kraukšķīgi. Un, kā jau minēts, kāļus var aizvietot ar rāceņiem.

Labu apetīti!

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Donors vienā reizē ziedo 450 ml asiņu, šis zaudējums nav kaitīgs (+VIDEO)

Lai dotos uz ziedošanas vietu, galvenais ir laba pašsajūta un vēlme palīdzēt.

Veselība Kā Latvijas iedzīvotājiem mazināt pavasara alerģijas simptomus (+VIDEO)

Ziedputekšņu izraisītos nepatīkamos simptomus nereti mēdz sajaukt ar saaukstēšanos.

Veselība SPKC atgādina par vienkāršiem soļiem, kā saglabāt veselīgus ieradumus

7.aprīlī ik gadu tiek atzīmēta Pasaules veselības diena, kuras mērķis ir aicināt sabiedrību pievērst uzmanību veselībai un rūpēm par to.

Veselība Latvijā konstatēti vēl trīs bīstamās E. coli infekcijas gadījumi

Latvijā konstatēti vēl trīs bīstamās E. coli infekcijas gadījumi, informēja Slimību un profilakses kontroles centrā (SPKC).

Lasiet arī

Sabiedrība Nākamnedēļ brīžiem līs un gaiss būs silts

Nākamnedēļ Latvijā brīžiem gaidāms lietus, bet gaiss būs silts, saulainākajās dienās temperatūra pakāpsies virs +20 grādiem, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Nav pieļaujams, ka pārtikas uzņēmumā strādā zarnu patogēnu inficēti cilvēki

Nav pieļaujams, ka pārtikas uzņēmumā strādā ar zarnu patogēnu inficēti cilvēki, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Ekonomika ASV tarifs importam no Ķīnas sasniedz 145%

ASV prezidenta Donalda Trampa noteiktais tarifs importam no Ķīnas sasniedzis 145%, ceturtdien apstiprināja Baltais nams.

Sabiedrība Zemgalē jau ir iesētas auzas, kvieši, pupas un zirņi

Zemgalē jau ir iesētas vasaras auzas un kvieši, kā arī pupas un zirņi, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas konsultants Andris Skudra.