Ko darīt, ja dedzina kuņģi? Jautājam speciālistam

Veselība
VS.LV 20:39, 10.11.2022 0

Nereti pēc ēšanas, saskaros ar nepatīkamu problēmu – kuņģa dedzināšanu. Nezinu, kā tas nākas, ka atvilnis liek par sevi manīt, tieši pēc maltītes ieturēšanas. Varbūt ir pārtikas produkti, kas to veicina, un kā izvairīties no šādas problēmas?Lāsma

 

Ja nepatīkamās sajūtas parādās tūlīt pēc maltītes ieturēšanas, tad ir saprotams, ka barības vielas vēl neatrodas zarnās, bet barības vadā un kuņģī. Nākas secināt, ka dedzināšanas sajūtu kaut kas ir veicinājis. Parasti, ja dedzināšana kuņģī rodas tikai pēc noteiktu produktu lietošanas, tos var identificēt un izvairīties.

Nevajadzētu lietot tādus pārtikas produktus, kas var izraisīt kuņģa skābes palielināšanos. Protams, ir vesela virkne šādu pārtikas produktu – gan skābi, gan saldi un taukaini. Jo īpaši kuņģa gļotādu kairina citrusaugļi un citi skābi augļi (tostarp āboli), ogas, dārzeņi (skābēti kāposti, gurķi) un pat tomāti. Arī konditorejas izstrādājumi – pīrādziņi, bulciņas un dažādas smalkmaizītes.

Tāpat atviļņa gadījumā no ēdienkartes jāizskauj gāzētie un raudzētie dzērieni, tostarp alkohols (alus, šampanietis un tamlīdzīgi). Protams, ja pēc diētas ieviešanas – rūpīgākas sekošanas līdzi saviem ēšanas paradumiem, problēma nemazinās, tad noteikti jādodas pie ārsta uz citiem izmeklējumiem.

Ģimenes ārste Guna Poikāne

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.