Nereti pēc ēšanas, saskaros ar nepatīkamu problēmu – kuņģa dedzināšanu. Nezinu, kā tas nākas, ka atvilnis liek par sevi manīt, tieši pēc maltītes ieturēšanas. Varbūt ir pārtikas produkti, kas to veicina, un kā izvairīties no šādas problēmas?Lāsma
Ja nepatīkamās sajūtas parādās tūlīt pēc maltītes ieturēšanas, tad ir saprotams, ka barības vielas vēl neatrodas zarnās, bet barības vadā un kuņģī. Nākas secināt, ka dedzināšanas sajūtu kaut kas ir veicinājis. Parasti, ja dedzināšana kuņģī rodas tikai pēc noteiktu produktu lietošanas, tos var identificēt un izvairīties.
Nevajadzētu lietot tādus pārtikas produktus, kas var izraisīt kuņģa skābes palielināšanos. Protams, ir vesela virkne šādu pārtikas produktu – gan skābi, gan saldi un taukaini. Jo īpaši kuņģa gļotādu kairina citrusaugļi un citi skābi augļi (tostarp āboli), ogas, dārzeņi (skābēti kāposti, gurķi) un pat tomāti. Arī konditorejas izstrādājumi – pīrādziņi, bulciņas un dažādas smalkmaizītes.
Tāpat atviļņa gadījumā no ēdienkartes jāizskauj gāzētie un raudzētie dzērieni, tostarp alkohols (alus, šampanietis un tamlīdzīgi). Protams, ja pēc diētas ieviešanas – rūpīgākas sekošanas līdzi saviem ēšanas paradumiem, problēma nemazinās, tad noteikti jādodas pie ārsta uz citiem izmeklējumiem.
Ģimenes ārste Guna Poikāne