Divi brāļi - kālis un rācenis

Veselība
VS.LV 23:39, 27.09.2022 0

Kālis ir interesants dārzenis. Cilvēkiem tas vai nu ļoti garšo, vai negaršo nemaz. Nu labi, dažiem garšo tikai svaigs – pakraukšķināt gluži kā burkānu. Rācenis, lai arī maigāks nekā kālis, ir vēl vairāk aizmirsts. Mēs atgādinām par šiem lieliskajiem “brāļiem”!

 

Fakti par kāļiem un rāceņiem

*Rācenis ir ļoti piemērots mazuļa piebarošanai, jo tam piemīt salda garša, un bērniem tas patīk.

*Kālis ir viens no produktiem, kas tiek ieteikts alerģisku bērniņu uzturā – retāk izraisa alerģiskas reakcijas. Neiesaka lietot slimnieku uzturā, jo novērots, ka kāļi var izraisīt gremošanas orgānos gāzu rašanos. Bērniem zaļi kāļi ir noderīgi zobu stiprināšanai.

*Ēdot kāļi labi jāsakošļā, un vieglāk tos sakošļāt, ja tie ir rīvēti. Kāļi ieteicami cilvēkiem ar aptaukošanās problēmām, jo tie satur maz kaloriju.

*Jāizvēlas nepārauguši kāļi, jo pāraugot tie kļūst kokaini. Svaigiem kāļiem ir nedaudz sīva garša, tāpēc tos visbiežāk izmato zupās un sautējumos. Lai noņemtu sīvumu, pirms vārīšanas vai sautēšanas tos var apliet ar verdošu ūdeni. Kāļu sulu lieto, lai papildinātu vitamīnu devu organismā.

*Vārītiem kāļiem pēc 3 stundām C vitamīns pilnīgi noārdās.

*100 grami kāļa satur 36 kcal, 1 g olbaltumvielu, 8 g ogļhidrātu. Kāļi satur arīdzan: A, B1, B2, B6, B9,C, H, PP vitamīnu, dzelzi, kāliju, kalciju, magniju, nātriju, fosforu.

*Rāceņos ir 5%, bet kāļos 7% cukuru.

Kas ir kālis?

Kālis, kura latīniskais nosaukums ir Brassica napus jeb reizēm lietotais Brassica napobrassica, angliski pazīstams kā rutabaga vai swede (burtiski: zviedru rācenis), ir sakņu dārzenis, kas, domājams, ir veidojies, krustojot savvaļas kāpostu ar rāceni. Tas ir samērā jauns dārzenis, kas pirmo reizi datēts tikai ar 17. gs. Tā saknes iespējams pagatavot ļoti daudzos veidos, taču arī tā lapas ir ēdamas.

Kālis ir kāpostu dzimtas divgadīgs svešapputes augs. Saknes ir plakanas, plakani apaļas vai apaļas, parasti dzeltenas, retāk baltas ar zaļu vai pelēku galvu. Mīkstums ir dzeltens, dažreiz balts, blīvs ar maigu, nedaudz sīvu garšu. Mietsakne ir labi attīstīta, sānsaknes ir izvietotas galvenokārt 25–30 cm biezā augsnes kārtā. Lapas kālim ir plūksnaini dalītas. Ziedi dzelteni. Sēklas līdzīgas kāpostu sēklām.

Nav precīzu vēstures liecību

Pirmā zināmā rakstiskā informācija par kāli nāk no Šveices botāniķa Gasparda Bauhina, kurš 1620. gadā norāda, ka tas aug savvaļā Zviedrijā un ka tādēļ ieguvis savu bieži lietoto nosaukumu «swede». Ir uzskats, ka kālis ir cēlies no Skandināvijas vai Krievijas. Atrodamas liecības, ka Anglijā kāļi plaši ievesti 18. gs. beigās, bet karaliskajos dārzos – jau 1669. gadā. Kālis Anglijā plaši kultivēts 1790. gadā. Taču, kā vēsta citi avoti, senie grieķi un romieši kāļus uzturā lietojuši jau vairākus gadsimtus pirms mūsu ēras.

Īpaši veselīgs bērniem!

Kālis ir šķiedrvielām bagāts dārzenis. Tas ir lielisks enerģijas avots, jo sastāvā ir dabiskie cukuri (glikoze, fruktoze) un cietes. Turklāt kāļi satur olbaltumvielas, ogļhidrātus, minerālvielas (kāliju, sēru, fosforu, dzelzi), pektīnus, ēteriskās eļļas, nedaudz karotīna, nikotīnskābes, tiamīna un riboflavīna. Bagāti ar C vitamīnu, satur arī B1, B2 un PP vitamīnus.

Kāļi veicina gremošanu un nomāc pūšanas procesu zarnās, uzlabo asinsrites sistēmas darbību. Sastāvā esošais dzelzs lieliski palīdz organismam papildināt dzelzs krājumus anēmijas gadījumā, kā arī lieti noder pret aterosklerozi un plaušu iekaisumiem. Pieder tiem diētiskajiem produktiem, kas mīkstina vēdera izeju.

Izmanto arī ārīgi

Kālim piemīt arī urīndzenošas un atkrēpošanu veicinošas īpašības. Ieteicams akūta gastrīta, enterīta, kolīta gadījumā. Ārstnieciskā nolūkā ēd saknes, lieto sulu, ko pēc garšas var jaukt arī ar citām sulām. Jāņem vērā, ka svaigi spiestas sulas ir ļoti koncentrētas, tāpēc, piemēram, bērniem līdz 1,5 gadu vecumam ieteicams uzturā lietot tikai atšķaidītas sulas. Sula jāgatavo tieši pirms lietošanas! Reizēm izmanto arī auga virszemes daļu – lakstus. Kāļus izmanto arī ārīgi – sarīvētus kāļus liek uz slikti dzīstošām brūcēm, bet sulas kompreses izmanto apdegumiem un ādas slimībām (kāļiem piemīt spēcīga pretmikrobu iedarbība).

Kālis dažādos ēdienos

Kālis ir viens no produktiem, ko tiek iesaka alerģisku bērnu uzturā – retāk izraisa alerģiskas reakcijas. Bērniem zaļi kāļi ir noderīgi zobu stiprināšanai.

Kāļus var ēst svaigus, cept, vārīt, sautēt, var gatavot arī pildītus kāļus. Prasmīgas saimnieces kā garšvielu izmanto pat kāļu lakstus (piemēram, salātos), savukārt kaltētus kāļa lakstus liek klāt zupām un mērcēm. Sasmalcinot kāļus skaidiņās, tos var arī skābēt, gluži kā kāpostus. Jebkura dārzeņu zupa un sautējums būs gardāki, tiem pievienojot kāli. Lieliski sader, vārot to kopā ar kartupeļiem, bet var arī izvārīt tikai kāli un sagriezt to šķēlītēs – var būt laba piedeva gaļas ēdieniem.

UZMANĪGI!

Ja ir nopietnas gremošanas sistēmas problēmas, pirms kāļu vai kāļu sulas lietošanas terapeitiskos un profilakses nolūkos, labāk iepriekš konsultēties ar ģimenes ārstu, jo novērots, ka reizēm slimniekiem kālis veicina pastiprinātu gāzu veidošanos.

Kāļa radinieks – rācenis

Rāceņi (Brassica rapa) ir līdzīgi kāļiem, uzskata, ka tie ir kāļu priekšteči. Rāceņu saknes ir apaļas vai plakani apaļas, arī tās veidojas no sakņu kakliņa paresninājuma. To mizas krāsa mēdz būt dzeltena vai balta pazemes daļā un dzeltena, zaļa vai pat violeta – virszemes daļā, mīkstums parasti balts. Izskats atkarīgs no šķirnes. Jaunie, maigie rāceņi izsenis bijuši lauku bērnu iecienīts gardums, jo tie ir saldāki nekā kāļi, labi apmierina mazo grauzēju grauztkāri, ir veselīgi zobiem un smaganām, satur daudz C vitamīna un karotīna, kā arī kāliju, kalciju, fosforu, magniju, dzelzi un sēru. Daudziem rāceņiem ēdamas ir arī lapas, kuras lieto salātos. Uzturvērtība un veselīgās īpašības rāceņiem ir stipri līdzīgas, kādas ir kāļiem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu

Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī

Sabiedrība Pirmssvētku piektdiena Latvijā būs silta

Pirmssvētku piektdiena Latvijā būs silta, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Pasaule Makrons neizslēdz karavīru nosūtīšanu uz Ukrainu

Francijas prezidents Emanuels Makrons neizslēdz karavīru nosūtīšanu uz Ukrainu, ja Krievija pārraus Ukrainas frontes līniju un Kijiva lūgs šādu palīdzību.

Sabiedrība Skandāls Saeimā: deputāti sastrīdas, apspriežot padomju laika deportācijas

Saeimas sēdē atsevišķi deputāti šodien izpelnījās aizrādījumus par neatbilstošu izteikšanos saistībā ar padomju okupācijas laikā Latvijā veiktajām iedzīvotāju deportācijām jeb izsūtīšanām.

Sabiedrība Latvijā kļūs vēsākas, jaunnedēļ iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.