Jautājam speciālistam. Vai drīkst lietot medikamentus pēc termiņa beigām?

Veselība
VS.LV 15:30, 21.09.2022 0

Nupat izšķiroju savu mājas aptieciņu. Atklājās, ka daudziem medikamentiem beidzies derīguma termiņš. Vēlos jautāt, ko ar tiem iesākt, kā pareizāk utilizēt? Varbūt ziedes, krēmus vai pretsāpju zāles vēl var lietot kādu laiku pēc termiņa beigām. Vai tomēr labāk ne?

Ilona

 

Zāles, kam ir beidzies derīguma termiņš, nedrīkst lietot, jo šo zāļu lietošana var kaitēt pacienta veselībai. Šīs zāles arī nedrīkst izmest kopā ar sadzīves atkritumiem vai noskalot kanalizācijā, jo, nonākot vidē, tās var veidot dzīviem organismiem kaitīgas vielas, apdraudēt cilvēku veselību, piesārņot ūdeni un gaisu.

Vairākās aptiekās ir izvietoti speciāli konteineri, kuros iedzīvotāji paši var ielikt zāles, kam ir beidzies derīguma termiņš, vai arī tās var atdot aptiekas farmaceitam. No iedzīvotājiem nederīgos medikamentus pieņem galvenokārt tā dēvētās lielās tīklu aptiekas. Taču – ne visas. Par kartību, kā konkrētā aptiekā tiek savākti nederīgie medikamenti, jāinteresējas pašā aptiekā. Farmaceits var informēt aptiekas apmeklētājus par drošu veidu, kā no nederīgiem medikamentiem atbrīvoties. Tādēļ iesakām iedzīvotājiem vērsties tuvākajā aptiekā un jautāt farmaceitam par iespēju nodot nederīgās zāles. Vienlaikus informējam, ka pašlaik farmaceitiskās darbības jomu regulējošajos normatīvajos aktos nederīgu zāļu pieņemšana no iedzīvotājiem un iznīcināšana nav obligāts aptieku pienākums, bet tā ir brīvprātīga un pozitīvi vērtējama aptieku iniciatīva.

Zāļu valsts aģentūra vērš uzmanību, ka pirms nederīgo medikamentu nodošanas aptiekā, tie jāizņem no iepakojuma (kastītes). Tabletes un kapsulas var atstāt blisteros, bet šķidros medikamentus – pudelītēs. Salieciet zāles plastikāta maisiņā un atdodiet farmaceitam vai ievietojiet speciālā konteinerā. Vecos termometrus labāk ievietot atsevišķā maisiņā.

Medikamenti, dzīvsudraba termometri un šļirces tiek uzskatīti par bīstamiem atkritumiem, kas jāsavāc un jāuzglabā atsevišķi no pārējiem, lai tie nenodarītu kaitējumu kādai dzīvai būtnei un nepiesārņotu apkārtējo vidi. Pašvaldības arī savā teritorijā organizē sadzīves bīstamo atkritumu, tajā skaitā arī nederīgo zāļu, apsaimniekošanu, izveidojot un uzturot to savākšanas vietas, tādēļ iedzīvotāji var interesēties vietējā pašvaldībā, vai tajā ir vieta, kur nodot bīstamos atkritumus. Savukārt zāļu ražotājiem, lieltirgotavām un aptiekām saskaņā ar normatīvo aktu prasībām ir pienākums bīstamus atkritumus, tajā skaitā nederīgas zāles, savākt un nodot bīstamo atkritumu apsaimniekotājiem to tālākai utilizēšanai.

Valsts zāļu aģentūra uzsver, ka būtu ieteicams iedzīvotājiem rīkoties atbildīgi un rast iespēju nodot nederīgas un neizlietotas zāles atkritumu apsaimniekotājam atsevišķi no sadzīves atkritumiem.

Atbild Valsts zāļu aģentūra un Nacionālais veselības dienests.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Lasiet arī

Pasaule Izraidītajiem Latvijas diplomātiem Krievija jāpamet līdz 9.maija dienas beigām

Izraidītajiem Latvijas diplomātiem Krievija jāpamet līdz 9.maija dienas beigām, paziņoja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

Sabiedrība Āboltiņa nekomentē iespējamo aicinājumu viltot Saeimas vēlēšanu rezultātus

Vēstnieces amats liedzot Solvitai Āboltiņa komentēt iekšpolitikas norises, tostarp iespējamo aicinājumu 12.Saeimas viltot Saeimas vēlēšanu rezultātus viņai par labu.

Sabiedrība Aptauja: kādas skolas ir piemērotas skolēniem un vecākiem Latvijā (+VIDEO)

Kā nozīmīgus izvēles kritērijus min profesionāli skolotāji.

.

Ekonomika Ekonomikā turpinās stagnācija

IKP pirmajā ceturksnī provizoriski sarucis par 0,2%.