Jautājam speciālistam. Rudens - blusu uzbrukums!

Veselība
VS.LV 11:30, 20.09.2022 0

Ik gadu sastopos ar šo problēmu, kā sākas rudens, blusas pārņem manu lauku privātmāju. Varbūt tās ienes mūsu divi lielie suņi, varbūt kaitēkļi meklē patvērumu no aukstuma. Esmu cīnījusies dažādi, pat ar dihlofosu. Apzinos, ka tas nav pareizais risinājums un ir ļoti kaitīgi, taču nezinu, kā efektīvi iznīcināt blusas? Nesen kaimiņiene stāstīja, ka viņas pretblusu līdzeklis ir terpentīns. Vai tas tiešām ir efektīvs un nav kaitīgs veselībai? Varbūt ir kāds jauns līdzeklis, ar ko varētu apkarot kodelīgās radības?

Inese

 

Protams, tā ir problēma ar kuru vajag cīnīties. Ir aptiekas, kurās ir atrodami dažādi līdzekļi kukaiņu apkarošanai, Inesei iesaku vērsties vetaptiekā. No veterinārajās aptiekās nopērkamajiem līdzekļiem palīdz ūdenī šķīdināms ”Neostomazāns”. Tas ir veterinārijā izmantojams preparāts ārīgai lietošanai suņiem, kaķiem un citiem dzīvniekiem, kuru izmanto mušu, blusu, ērču un utu invāzijas novēršanai un ārstēšanai. Savukārt aitu, cūku, trušu un liellopu novietnēs to lieto kā izsmidzināmo līdzekli pret mušām.

Tāpat vetaptiekās ir pieejami dažādi izsmidzināmi līdzekļi, kurus pareizi lietojot (ievērojot instrukcijā minētos norādījumus), visticamāk tiks sasniegts vēlamais rezultāts. Par terpentīnu viedokļi atšķiras. Ir cilvēki, kas saka, ka tas nav īpaši efektīvs, citi gluži pretēji – to atzīst par labu paņēmienu blusu apkarošanai.

Terpentīns nav kaitīgs, jo nav ķīmisks – tas ir līdzeklis no priežu čiekuriem un sveķiem, tāpēc aromāts ir ļoti izteikts, kas vieniem tīk, bet citiem šķiet pārāk spēcīgs. Klasisks terpentīna pielietojums ir, pievienojot to grīdas mazgājamam ūdenim, jo tas palīdzēs ne tikai atmiekšķēt traipus no virsmas, bet arī padarīs to spīdīgāku, dezinficēs un attīrīs gaisu.

No dabas līdzekļiem efektīvas ir kalmes. Kalmes var salikt telpā vai sasmalcināt un uz pāris stundām izlikt uz grīdas, vai arī taisīt uzlējumu. Protams, ja mājās ir mājdzīvnieki, tad svarīgi, lai arī tie nepārnēsā blusas, jo savādāk no blusu apkarošanas pasākumiem nebūs jēgas. Blusu nomocītajiem mājas mīluļiem efektīvi palīdzēs dažādi uz skausta lietojamie pilieni. Par siksniņām, ko liek ap kaklu, gan viennozīmīgi neko nevarēšu teikt. Savulaik profilaktiskos nolūkos šādu siksniņu lietoju savam mīlulim, bet tā bija pārāk ķīmiska, jo ap siksnas vietu, dzīvniekam nāca nost spalva, tika ievainota āda. Tāpēc to, kas jūsu mīlulim būs vislabākais variants, visdrošāk ir jautāt veterinārajā aptiekā.

Atbildi sniedza farmaceite Alla Vasiļevska

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Interesanti fakti Deputāti kritiski par pieminekļu aizsardzību drošības apdraudējuma apstākļos

Saeimas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijā deputāti kritisku novērtēja Kultūras ministrijas (KM) sniegto informāciju par nozīmīgāko pieminekļu aizsardzību iespējama drošības apdraudējuma, iebrukuma apstākļos.

Kriminālziņas Vīrietis izsitis durvju stiklu Norvēģijas vēstniecībai

Kāds vīrietis otrdien izsitis durvju stiklu Norvēģijas vēstniecībai, informēja Valsts policija.

Pasaule Braže: Ukrainas plāns ir stratēģiski svarīgs instruments

Ukrainas plāns ir stratēģiski svarīgs instruments, lai Ukraina veiktu reformas un saņemtu Eiropas Savienības (ES) finansējumu 50 miljardu eiro apmērā no 2024. līdz 2027.gadam, uzsvēra ārlietu ministre Baiba Braže.

Veselība Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā pacients izdarījis pašnāvību

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā pacients izdarījis pašnāvību, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Linda Rudzroga.