Izglītības iestādes vairs neiesaistīs gripas un elpceļu infekciju monitoringā

Veselība
LETA 20:04, 22.11.2021 0

Izglītības iestādes plānots vairs neiesaistīt gripas un citu elpceļu infekciju monitoringā, paredz grozījumi noteikumos par gripas pretepidēmijas pasākumiem, ko otrdien, 23.novembrī, skatīs Ministru kabinets.

 
Foto: LETA

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), izvērtējot iepriekšējās - 2020.-2021.gada - gripas un citu elpceļu monitoringā iesaistīto izglītības iestāžu sniegtos datus, ir secinājis, ka datu vākšana par izglītības iestāžu apmeklējumu tika pārtraukta. Tas noticis Covid-19 pandēmijas laikā ierobežojošu pasākumu ieviešanas dēļ un saistībā ar skolu attālināto mācību procesu organizēšanu.

Arī šajā sezonā, turpinoties Covid-19 pandēmijai, kas lielā mērā skar arī izglītības iestādes, tās nespēj sniegt pilnīgu informāciju par izglītības iestāžu apmeklējumiem, tādēļ šo iestāžu iesaistīšana gripas un citu elpceļu infekciju monitoringā nebūtu lietderīga, norāda Veselības ministrija.

Lai racionāli izmantotu iesaistīto iestāžu resursus, VM rosina grozīt noteikumus, paredzot, ka turpmāk SPKC attiecīgo reģionālo nodaļu epidemiologi nosaka gripas monitoringā iesaistītās ārstniecības iestādes, tajā skaitā primārās veselības aprūpes iestādes un stacionārās ārstniecības iestādes, no monitoringa iesaistītajām organizācijām svītrojot izglītības iestādes.

Plānots, ka, beidzoties Covid-19 pandēmijai, tiks atkārtoti izvērtēta nepieciešamība izglītības iestādēm iesaistīties gripas monitoringā.

Jau ziņots, ka SPKC iknedēļas pārskats par akūtu augšējo elpceļu infekciju un gripas izplatību liecina, ka nedēļā no 8. līdz 14.novembrim informācija par pacientu skaitu, kas vērsušies ambulatorajās ārstniecības iestādēs akūtu elpceļu infekciju gadījumos, saņemta no 39 ģimenes ārstu praksēm. Pacientu īpatsvars ar elpceļu infekcijām veido 30% no kopējā pacientu skaita, kas vērsušies ambulatorajās iestādēs šajā laikā.

Par klīniski apstiprinātiem gripas gadījumiem ģimenes ārsta prakses nav ziņojušas.

Tāpat, kopš šosezon sākts gripas un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju izplatības monitorings, stacionārās ārstniecības iestādes nav ziņojušas par hospitalizētiem pacientiem gripas un gripas pneimonijas gadījumos. Arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Nacionālajā mikrobioloģijas references laboratorijā gripas vīrusi klīniskajos paraugos nav noteikti.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Sports Olimpiskā uguns rīt ieradīsies Francijā

Trešdien Francijas ostas pilsētā Marseļā ieradīsies olimpiskā uguns, un paredzams, ka to sagaidīs ap 150 000 cilvēku.

Veselība Īsa medikamentu lietotāju enciklopēdija: ko farmaceits iesaka (+VIDEO)

Tablešu, kapsulu un dražeju regulārai lietošanai labi palīdz tablešu organizatori.

Ekonomika Latvijā 63% iedzīvotāji izvēlētos investēt nekustamajā īpašumā

Ja būtu pieejami brīvie līdzekļi, 63% Latvijas iedzīvotāju izvēlētos tos ieguldīt nekustamajā īpašumā, iegādājoties mājokli, zemi vai meža īpašumu, liecina bankas "Citadele" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veiktās aptaujas dati.

Ekonomika «Pasažieru vilciens» saņēmis 22 no 32 jaunajiem elektrovilcieniem

AS "Pasažieru vilciens" (PV) no Čehijas uzņēmuma "Škoda Vagonka" patlaban ir saņēmis 22 no paredzētajiem 32 jaunajiem elektrovilcieniem.