Esmu kūpinātu gaļas un zivju gardēdis. Man tie tiešām garšo. Taču pirms kāda laika dzirdēju kaimiņa stāstīto, ka tie ir kaitīgi veselībai un uzturā labāk tos nelietot. Kā ir patiesībā, vai tiešām tie satur tik kaitīgas vielas? Latvieši vienmēr cēluši galdā kūpinājumus kā īpašu delikatesi?Jānis
Varu tikai piekrist, ka gardi tie ir. Bet.. kūpinājumi nav ikdienas produkts. Tā ir delikatese. Kāpēc? To sastāvā ir daudz sāls, bieži vien pievienotas dažādas pārtikas piedevas – garšas pastiprinātāji, konservanti –, kas rada vēlmi produktu ēst vēl un vēl. Kūpināšanas procesā rodas kancerogēni savienojumi, piemēram, policikliskie ogļūdeņraži (PAO). Protams, ne visi šie policikliskie ogļūdeņraži ir toksiski. Toties benzopirēns ir. Tā koncentrācijai strikti seko līdzi. Benzopirēna bieži vien vairāk ir mājas kūpinājumos, kas gatavoti pēc senām receptēm un ir melnāki. Tā ir viena no cilvēku veselībai kaitīgākajām vielām – neskaitāmos pētījumos pierādīts, ka tas veicina vēža attīstību. Tāpēc ražotāji meklē iespējas, kā samazināt benzopirēna līmeni latviešu iecienītajos gaļas kūpinājumos. Kā jau teicu, kūpinājumi, nav ikdienas produkts, tie jālieto reti, tikai svētku reizēs!Sertificēta uztura speciāliste Lizete Puga