Nemainot gripas vakcīnu piešķiršanas principus, deficīts veidosies katru gadu

Sabiedrība
LETA 09:16, 25.10.2024 0

Nemainot gripas vakcīnu piešķiršanas principus, deficīts veidosies katru gadu, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Alise Nicmane-Aišpure.

 

Viņa skaidroja, ka formula pēc kuras aprēķina piešķiramo gripas vakcīnu daudzumu ir balstīta situācijā pirms trīs gadiem, kad pēc pirmā iepirkuma absolūti nepietika vakcīnu. Par to esot daudz diskutēts ar Slimību profilakses un kontroles centru.

Viņa paskaidroja, ka savā praksē lūdza piešķirt noteiktu skaitu vakcīnu. Tomēr pēc Slimību profilakses un kontroles centra aprēķiniem viņa var saņemt 130% no tā vakcīnu apjoma, kas tika izlietotas pērn. Savukārt pērn piešķiramo vakcīnu daudzums tika aprēķināts pret 2022.gadu, kad pēc pirmā pasūtījuma vakcīnas beidzās uzreiz.

"Līdz ar to, gadiem ejot, vienmēr būs šī deficīta situācija," viņa skaidroja.

Mediķe viesa skaidrību, ka patlaban vakcīnas ir nepietiekošā daudzumā tieši mērķa grupām, kam to apmaksā valsts. Īpaši slikta situācija ir attiecībā uz vecuma grupu pēc 60 gadiem, kur vajadzīgas vakcīnas ar paaugstinātu devu.

Viņa apgalvoja, ka ir ārsti, kuriem jau jāsaka, ka viņiem nav valsts apmaksātu vakcīnu, ko piedāvāt. Šajā situācijā pacienti jānovirza uz vakcinācijas centriem vai jāpiedāvā maksas vakcīna.

Asociācijas vadītāja skaidroja, ka sarežģītākā situācija ir kolēģiem, kas strādā pirmo gadu, jo viņi neesot varējuši laicīgi sniegt prognozes par nepieciešamo vakcīnu daudzumu. Piemēram, ir kāda prakse ar 1600 pacientiem, no kuriem 1500 ir bērni, bet piešķirtas tikai trīs vakcīnas.

Viņa aicināja turpināt diskusijas par gripas vakcīnu piešķiršanas principiem, atrodot loģiskāku risinājumu.

Vienlaikus mediķe priecājās, ka katru gadu pieaug vakcinācijas aptvere starp mediķiem, kā arī kopējā cilvēku interese vakcinēties.

Šogad rezidentūrā uzņemti vairāk nekā 50 jaunie ģimenes ārsti. Interese pieaug. ļoti liela daļa izteikuši vēlmi strādāt tieši reģionos

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atklās modernizētās pasažieru platformas Skultes līnijā

VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) šodien atklās jaunās, modernizētās pasažieru platformas septiņos dzelzceļa pieturas punktos Skultes līnijā, aģentūru LETA informēja LDz pārstāvji.

Sabiedrība Valsts prezidents nākamnedēļ dosies atvaļinājumā

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs nākamnedēļ dosies atvaļinājumā, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrība Piektdien gaiss iesils līdz +14 grādiem

Piektdien gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies līdz +11..+14 grādiem, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Tetovēšanas meistars ir viena no pieprasītākajām profesijām mūsdienās

Tetovēšana ir māksla ar tūkstošiem gadu senām tradīcijām, kas gadsimtiem ilgi rotājusi cilvēku ķermeņus. Tomēr tetovēšanas meistara profesija nav tikai radošums. Tā ir sarežģīta un aizraujoša amata prakse, kas prasa ne tikai mākslinieciskas prasmes, bet arī dziļu izpratni par visu procesu. Šajā rakstā VEAN TATTOO atklās jums tetovēšanas mākslas pasauli un izskaidros, kāpēc tetovēšanas meistara profesija šodien ir viena no pieprasītākajām un perspektīvākajām.

Lasiet arī

Sabiedrība Valsts izmaksās 10 000 eiro par vakcinācijas pret Covid-19 izraisītu kaitējumu

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) pieņēmusi lēmumu izmaksāt 10 000 eiro kompensāciju par gadījumu, kad ar vakcināciju pret Covid-19 pacientam nodarīts kaitējums veselībai, liecina Veselības ministrijas (VM) rīkojuma projekts, kas šodien atbalstīts valdībā.

Veselība Latvijas onkoloģe iestājas par sieviešu vakcināciju pret vēzi (+VIDEO)

Šogad ir pēdējais gads, kad darbojas līdzšinējais “Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plāns".

Veselība Saslimstība ar gripu aug, bet epidēmijas vēl nav

Pagājušā nedēļā Latvijā laboratoriski apstiprināti 15 gripas gadījumi, no kuriem 6 gadījumos tika noteikta A tipa gripa un 9 gadījumos B tipa gripa. Pozitīvo testu īpatsvars uz gripu pieaudzis no 3,5% līdz 6,6%.

Sabiedrība Dzemdību namā valsts apmaksāta vakcinācija pret gripu grūtniecēm nav pieejama

Patlaban Rīgas Dzemdību nama vakcinācijas kabinetā vairs nav pieejamas valsts apmaksātas vakcīnas pret gripu, liecina Dzemdību nama paziņojums.