Personām ar sodāmību dos tiesības mainīt vārdu un uzvārdu

Sabiedrība
LETA 18:41, 08.10.2024 0

Saeimas Juridiskā komisija otrdien nolēma pirmajam lasījumam virzīt grozījumus Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā, kas dos tiesības mainīt vārdu un uzvārdu arī personām, kuras ir sodītas par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu un kurām sodāmība nav dzēsta vai noņemta.

 
Foto: LETA

Iepriekš šos grozījumus atbalstīja valdība.

Likuma 8.pants pašlaik liedz mainīt vārdu un uzvārdu personām, kas ir sodītas par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu un sodāmība nav dzēsta vai noņemta.

Tādējādi ieslodzīta persona vai persona, kas sodu izcietusi, bet sodāmība nav noņemta vai dzēsta, vārdu un uzvārdu saskaņā ar likumu mainīt nevar.

Tomēr tiesību akti neliedz šādām personām noslēgt laulību un secīgi mainīt arī uzvārdu.

Izvērtējot spēkā esošo normatīvo regulējumu attiecībā uz personām, kuras ir sodītas par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, un iespēju normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos iegūt ziņas par personas sodāmību, Tieslietu ministrija nospriedusi, ka šobrīd noteiktais ierobežojums būtu jāpārskata.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par mājas un zemes apvienošanu dalītā īpašuma gadījumos balsos arī elektroniski

Iespēja savu balsojumu jautājumā par atsavināšanas tiesību izmantošanu paziņot, izmantojot drošu elektronisko parakstu, paredzēta kā alternatīva patlaban noteiktajam, ka jāierodas klātienē zvērināta tiesu izpildītāja prakses vietā.

Sabiedrība Aktīvie rīdzinieki palīdz pašvaldībai apzaļumot pilsētu (+VIDEO)

Kopumā iedzīvotāju biedrībām darbu veikšanai tika piegādāti 175,5 kubikmetri melnzemes un 12 kubikmetri komposta.

Sabiedrība Ministrs: Optimizācija NMPD plānota jau vairākus gadus

Optimizācija Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD), kuru iecerēts īstenot ar nākamo gadu, tika plānota jau vairākus gadus, otrdien intervijā LTV "Rīta panorāmā" stāstīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Sabiedrība Daži cilvēki nedēļas nogalē uz Rīgas zoodārzu varēs iet bez maksas. Kas tie būs?

Brīvdienās, 12.oktobrī un 13.oktobrī, Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs ar tradicionālajām "Dzīvnieku dienām" svinēs 112.dzimšanas dienu, aģentūru LETA informēja zoodārzā.

Lasiet arī

Sabiedrība Par tīšu izvairīšanos no mobilizācijas vainīgo varēs apcietināt uz ilgāku laiku

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Krimināllikumā, ar kuriem pastiprināts kriminālsods par tīšu izvairīšanos no mobilizācijas.

Sabiedrība Pastiprina sodus par cietsirdību pret dzīvniekiem

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Krimināllikumā, ar kuriem noteikti bargāki sodi par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem.

Sabiedrība Rinkēvičs divām notiesātām personām priekšlaicīgi dzēš sodāmību

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs otrdien izskatīja deviņu notiesātu personu apžēlošanas lūgumus un divām personām nolēma priekšlaicīgi dzēst sodāmību.

Sabiedrība Saeima atbalsta sodu pastiprināšanu par cietsirdību pret dzīvniekiem

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, ar kuriem plānots noteikt bargākus sodus par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem.