Kāpēc Latvijā rēķini par apkuri ir lieli, bet siltums - nepietiekošs (+VIDEO)

Sabiedrība
VS.LV 09:20, 08.10.2024 0

Iedzīvotājiem, samazinoties āra temperatūrai, nav vienaldzīgas pieaugošās izmaksas par apkuri.

 

Tuvojoties rudens sezonai, 62% Latvijas iedzīvotāju mājokļa ikdienas uzturēšanā visvairāk uztrauc augstās apkures izmaksas, noskaidrots Latvijā veiktajā aptaujā. Tikmēr 15% aptaujāto norādījuši, ka viņus satrauc paaugstināts elektroenerģijas patēriņš, bet 13% - mājokļa siltumizolācijas trūkums. Vismazāk jeb 5% aptaujāto sava mājokļa ikdienas uzturēšanā, tuvojoties rudens sezonai, satrauc maksājumi par silto un auksto ūdeni, kanalizāciju.

Nekustamo īpašumu eksperts Andris Božē: "Latvijas klimatiskie apstākļi ir ārējs faktors, lai objektīvi novērtētu arī sava mājokļa kvalitāti. Ir skaidrs, ka mums joprojām ir novecojis mājokļu fonds, kas ne vienmēr ir ar augstu energoefektivitāti, tāpēc ir tikai loģiski, ka iedzīvotājiem, samazinoties āra temperatūrai, nav vienaldzīgas pieaugošās izmaksas par apkuri. Cenas par komunālajiem maksājumiem, īpaši elektroenerģiju, gāzi, siltumu nemitīgi mainās, un tiek ietekmēts arī ikdienas komforts, kas novecojušajās ēkās bieži vien saistās tieši ar siltuma zudumu, proti, iedzīvotāju rēķini par apkuri ir lieli, bet siltums - nepietiekošs. Līdz ar to iedzīvotāji arvien vairāk novērtē ēku kvalitāti no dažādiem aspektiem, piemēram, lai dzīvoklim būtu iebūvēta arī rekuperācijas sistēma, kas nodrošina vienmērīgu gaisa apmaiņu telpās, nezaudējot esošo siltumu. Turklāt veiktajā aptaujā secinājām, ka tieši jaunākās auditorijas vidū vecumā no 18 līdz 29 gadiem, tuvojoties rudens sezonai, 20% uztrauc mājokļa siltumizolācijas trūkums."

Septembrī veiktajā aptaujā arī secināts, ka 83% respondentu ir svarīgi, lai mājoklī būtu augsta energoefektivitāte, piemēram, lai ēka ir siltināta, ir ventilācija ar rekuperāciju u.tml. Tikai 4% aptaujāto norādījuši, ka viņiem nav svarīga energoefektivitāte mājoklī, bet 5% - vienalga.

"Līdzās elektroenerģijas avotiem, tiek meklēti arī citi risinājumi enerģijas ekonomēšanai, piemēram, LED apgaismojums uz sensoriem, kas tiek uzstādīts ēkas koplietošanas telpās, ūdens patēriņa samazināšanai izmantojam inovatīvākus jaucējkrānus, savukārt pārdomātai siltumenerģijas izmantošanai - risinājumus apkures regulācijai un individuālai uzskaitei. Turklāt ēkas energoefektivtiāti var noteikt arī kvalitatīvi nama logi, proti, kvalitatīvu logu uzstādīšana, kas ne tikai slāpē skaņu, bet ar nodrošina siltumizolāciju", - uzsver Bože.

Viņš prognozē, ka nākotnē energoefektivitātes risinājumi un atjaunojamo enerģijas avotu izmantošana kļūs aizvien svarīgāka jauno dzīvojamo namu sastāvdaļa un, kā pirmreizējā, tā otrreizējā tirgū, kā arī īres segmentā šādi dzīvokļi būs pieprasīti un veidos ievērojamu daļu no piedāvājuma tirgū.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Aktīvie rīdzinieki palīdz pašvaldībai apzaļumot pilsētu (+VIDEO)

Kopumā iedzīvotāju biedrībām darbu veikšanai tika piegādāti 175,5 kubikmetri melnzemes un 12 kubikmetri komposta.

Sabiedrība Ministrs: Optimizācija NMPD plānota jau vairākus gadus

Optimizācija Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD), kuru iecerēts īstenot ar nākamo gadu, tika plānota jau vairākus gadus, otrdien intervijā LTV "Rīta panorāmā" stāstīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Sabiedrība Daži cilvēki nedēļas nogalē uz Rīgas zoodārzu varēs iet bez maksas. Kas tie būs?

Brīvdienās, 12.oktobrī un 13.oktobrī, Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs ar tradicionālajām "Dzīvnieku dienām" svinēs 112.dzimšanas dienu, aģentūru LETA informēja zoodārzā.

Sabiedrība Bijušais premjeres preses sekretārs Zoldners sācis darbu Staķa Rīgas birojā

Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) bijušas preses sekretārs Aleksis Zoldners sācis darbu Eiropas Parlamenta deputāta Mārtiņa Staķa (P) Rīgas birojā, aģentūru LETA informēja Zoldners.

Lasiet arī

Interesanti fakti Maija pirmajās dienās sāks atslēgt apkuri RNP apsaimniekotajām mājām

Namu apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) maija pirmajās dienās sāks apkures atslēgšanu mājām, kas pieslēgtas centralizētajai siltumapgādei, informēja RNP.

Sabiedrība Ķegumā un Ogres novada pagastos beigs apkures sezonu

Svētdien, 28.aprīlī, Ķegumā un Ogres novada pagastos beigs apkures sezonu, informēja pašvaldības siltumražošanas uzņēmums SIA "MS siltums".

Sabiedrība Iegādāsies dabasgāzi 460 tūkstošu megavatstundu apjomā

Konkurences apstākļos saņemtie piedāvājumi ir izdevīgi, kas nozīmē siltumenerģijas tarifa samazinājuma prognozes vismaz par 6% sākot ar šo rudeni.

Ekonomika Grobiņai drīzumā tiks samazināts siltuma tarifs (+VIDEO)

Jaunā apstiprinātā maksa stāsies spēkā, kad noslēgsies pilnā tarifu projekta izvērtēšana.