Robežsardzes pretdronu iekārtas, visticamāk, nevarētu stāties pretī «šahedam»

Sabiedrība
LETA 10:12, 17.09.2024 0

Valsts robežsardzes (VRS) rīcībā esošās pretdronu iekārtas, visticamāk, nebūtu varējušas stāties pretī Krievijas "Shahed" tipa dronam, kas septembra sākumā ielidoja Latvijas gaisa telpā un nokrita ap 100 kilometrus no robežas, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV).

 

Viņš skaidroja, ka robežsardze primāri cenšas novērst civilo, nevis militāro apdraudējumu. No politiķa teiktā noprotams, ka kontrabandisti un nelegālie robežšķērsotāji primāri izmanto cita tipa bezpilota lidaparātus.

"Es nevaru teikt, ka 100% nevarētu [neitralizēt "Shahed" tipa dronu]. Šī iekārta, protams, ir jauna un nav vēl izmēģināta, bet manā uztverē, zinot ātrumu un augstumu, visticamāk... Mēs primāri skatāmies tiešām uz tādu civilo apdraudējumu, nevis militāro," skaidroja iekšlietu ministrs.

Kā ziņots, 7.septembrī Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas "Shahed" tipa drons. Latvijas Nacionālie bruņotie spēki situāciju monitorējuši, taču netika pieņemts lēmums nedz šo dronu notriekt, nedz pacelt gaisā Latvijā dežurējošos NATO iznīcinātājus, kas izpelnījies daļas sabiedrības kritiku. Kad drons nokrita, deaktivizēta tā kaujas galviņa, kas sākotnēji nebija eksplodējusi.

LETA jau ziņoja, ka šogad 15 VRS struktūrvienības tika aprīkotas ar iekārtām, kas ļauj noteikt bezpilota lidaparātu parādīšanos un pārņemt tos savā kontrolē, 1 672 341 eiro vērtībā.

Pateicoties ES līdzfinansējumam, VRS tuvākajā nākotnē tiks piegādātas arī citas pretdronu sistēmas un iekārtas personas atrašanās vietas noteikšanai.

Robežsardze jau vairākus gadus aktīvi strādā pie pretdronu spēju stiprināšanas un 2023.gadā sāka projektu, kas tostarp tika vērsts uz robežsardzes kontroles un reaģēšanas spēju uz Latvijas ārējās robežas - esošo un potenciālo drošības apdraudējumu un provokāciju ātrai un tūlītējai novēršanai - palielināšanu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Sabiedrība Plāno dronu lietošanā masveidā apmācīt valsts aizsardzības dienesta karavīrus

Nākotnē ir plānots masveidā mācīt valsts aizsardzības dienesta karavīriem lietot dronus, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku mācību centra komandieris, majors Modris Kairišs.

Ekonomika Latvija dronu koalīcijai arī 2025. gadā piešķirs 20 miljonus eiro

Latvija starptautiskajai dronu koalīcijai arī 2025. gadā, tāpat kā šogad, piešķirs 20 miljonus eiro, stiprinot Ukrainas bezpilota lidaparātu spējas.

Sabiedrība Ukraina saņems no Latvijas vēl ap 500 dronu

Aizsardzības ministrija Ukrainai piegādās nākamo dronu sūtījumu - apmēram 500 Latvijā ražotu dronu, liecina aizsardzības ministra Andra Sprūda (P) paziņojums tviterī.

Sabiedrība Latvija piegādās Ukrainai vēl vairāk nekā 500 dronu

Aizsardzības ministrija Ukrainai piegādās nākamo dronu sūtījumu - vairāk nekā 500 Latvijā ražotu dronu, liecina aizsardzības ministra Andra Sprūda (P) paziņojums tviterī.