Par 1,2 miljoniem eiro atjaunos Daugavpils cietokšņa dārzu

Sabiedrība
VS.LV 15:35, 17.09.2024 0

Daugavpilī sākta cietokšņa dārza atjaunošana, kas izmaksās 1 278 631 eiro, informē pilsētas pašvaldība.

 
Foto: LETA

Ilgu laiku cietokšņa dārzs bija valsts īpašumā. Tas tika uzturēts minimāli, jo likumdošanā noteikto ierobežojumu dēļ valsts nevarēja ieguldīt dārza attīstībā publisko finansējumu, skaidro pašvaldībā. Tādēļ pilsētas pašvaldība 2016.gadā pārņēma dārzu savā īpašumā ar mērķi to sakārtot un attīstīt.

"Pēdējos gados cietoksnis ir piedzīvojis patiesi iespaidīgas pārmaiņas, ar katru dienu kļūstot arvien pievilcīgāks gan vietējiem iedzīvotājiem, gan tūristu grupām un vēstures cienītājiem. Mūsu pienākums ir turpināt izkopt šo pilsētas pērli, lai tā iemirdzas arvien košāk," atzīst pilsētas domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.

Pēc viņa paustā, pašvaldības speciālisti ir ieguldījuši lielu darbu projekta izstrādē, un tas ieguvis Eiropas Savienības fondu finansējumu.

Būvprojekta risinājumi paredz atjaunot pieminekļa-strūklakas darbību, ierīkot dārza apgaismojumu, nomainīt ielu apgaismojumu pa dārza perimetru uz energoefektīvāko, ierīkot videonovērošanu. Plānots veikt dārza teritorijas labiekārtošanu, izbūvējot jaunos celiņus un ierīkojot ērtāku segumu, nodrošinot vides pieejamību, atjaunojot koku stādījumus, iestādot jaunos krūmaugus un daudzgadu augus, ierīkojot laistīšanas sistēmu un elektriskās rozetes masu pasākumu rīkošanai.

Strūklakai paredzēta ūdens pievade no centralizētās ūdens apgādes sistēmas. Tās darbības princips balstīsies uz ūdens cirkulāciju caur sūkni un filtriem, kas novietoti speciāli izveidotajā akā strūklakas baseina pamatnē. Tāpat baseins un piemineklis-strūklaka tiks izgaismoti ar dekoratīviem gaismekļiem.

Kopumā dārza atjaunošana un labiekārtošana uzlabos cietokšņa apkaimes un Daugavpils iedzīvotāju dzīves kvalitāti, jo tiks sakārtota publiskā ārtelpa pusotra hektāra teritorijā, uzlabota dārza ainaviska un estētiska pievilcība, tajā būs ērtāk pavadīt laiku un atpūsties, rīkot kultūras, memoriālos un sporta pasākumus, uzsver pašvaldībā. Strūklaku un dzeramā ūdens brīvkrāna darbība padarīs uzturēšanu dārzā īpaši karstajos mēnešos par patīkamāku un baudāmāku. Tiks uzlabota arī sabiedriskā drošība, jo visā dārza teritorijā tiks ierīkots apgaismojums, kura pašlaik praktiski nav, kā arī videonovērošanas tīkli, kas būs savienoti ar Pašvaldības policijas videonovērošanas sistēmu.

Tiek plānots atjaunot arī vēsturiskās liepu alejas, papildinot tās ar liepu dižstādiem, kā arī stādīt krūmaugus un daudzgadīgos augus lielā apjomā, veidojot jaunās puķudobes un jauno zālāju visā dārza teritorijā. Paredzēts likvidēt dažus mazvērtīgus kokus, kuri traucē celiņu tīkla izveidei, veido ēnu un līdz ar to traucē zālāja attīstībai. Turklāt plānots nomainīt arī esošo ielu apgaismojumu uz energoefektīvu - gāzes lampas tiks nomainītas uz LED tehnoloģijas apgaismes ķermeņiem, kas patērēs sešreiz mazāk elektroenerģijas, tādējādi veicinot siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Kultūra Nākammēnes Rotko muzejā Daugavpilī tiks atklāta unikāla izstāde (+VIDEO)

Tiks aptvertas visas radošās jomas, kurās Jans un Eva Švankmajeri darbojušies visā dzīves laikā.

Sabiedrība Skaista ir «Jaunība»: Daugavpilī darbosies valsts jaunatnes centrs (+VIDEO)

Gada laikā dažādās iestādes īstenotajās aktivitātēs iesaistījās vairāk nekā 3000 vispārizglītojošo iestāžu audzēkņu.

Sabiedrība Daugavpilī ielu satiksmi regulēs viedie luksofori (+VIDEO)

Risinājumu veido īpaši konfigurēts, ar datorredzes algoritmiem aprīkots mini dators, divas augstas izšķirtspējas videokameras, tīkla aprīkojums, stiprinājumi un LMT izstrādāta programmatūra.