VNĪ veica vēsturiskas ēkas rekonstrukciju Vecrīgā (+VIDEO)

Sabiedrība
VS.LV 11:00, 25.08.2024 0

Muzeja telpās tiks integrētas unikālās mājas vērtības.

 

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ), Kultūras ministrija (KM) un Rakstniecības un mūzikas muzejs (RMM) aicina 28.augustā plkst.10.00 piedalīties svinīgā jaunās RMM ekspozīcijas mājvietas atslēgu nodošanas pasākumā.

Pasākumā piedalīsies kultūras ministre Agnese Lāce, VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova, Rakstniecības un mūzikas muzeja direktore Iveta Ruskule, būvuzņēmējs, AS "UPB" valdes priekšsēdētājs Kaspars Rožkalns un ēkas atjaunošanas projekta autore, SIA "Arhitektu birojs Krasts" arhitekte Renāte Truševska. Viesiem būs iespēja apskatīt atjaunoto ēku, tai skaitā iepazīties ar rūpīgi restaurētajām vēstures liecībām, kā arī piedalīties svinīgā ēkas nodošanā muzejam.

Atjaunošanas darbus ar bagātu vēsturi apvītajā Vecrīgas namā Mārstaļu ielā 6, Rīgā saskaņā ar SIA "Arhitektu birojs Krasts" projektu kopš 2021.gada vasaras veica AS "UPB". Projekta kopējais budžets - 5,59 miljoni eur. Ēka tika nodota ekspluatācijā 2024.gada 26.jūlijā.

Vēstures lappusēs un nama atjaunošanas procesā var ielūkoties, noskatoties VNĪ video sērijas "Ēkas un leģendas" stāstu par namu Mārstaļu ielā 6.

Projekta mērķis – atjaunot vēsturisko namu Mārstaļu ielā 6 un pielāgot to Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) vajadzībām, padarot to pieejamāku gan pašmāju, gan ārvalstu apmeklētājiem.

Muzeja telpās tiks integrētas unikālās vēsturiskās mājas vērtības, savukārt nevērtīgie uzslāņojumi un pēdējās desmitgadēs izbūvētās starpsienas tiks demontētas. Ēkai būs atjaunota fasāde, pārbūvētas inženiersistēmas, ilgstoši neizmantotajos bēniņos tiks izveidota pasākumu telpa ar atsegtām vēsturiskajām konstrukcijām, ēkā tiks ierīkots lifts, kas ļaus muzeju apmeklēt arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Tāpat būs uzspodrinātas nama liektās kāpnes, koka paneļi, parkets un durvis, bet pagrabā tiks eksponēta vēsturiskā ķieģeļu velve. Nelielā saimniecības ēka pagalmā pēc restaurācijas saglabās noliktavas funkciju. Savukārt pagalms būs lieliska vieta apmeklētājiem. Uz pagalma sienas plānots atjaunot kādreizējo mākslinieces Helēnas Heinrihsones gleznojumu, attīrot to no uzslāņojuma.

Pēc pārbūves RMM rīcībā būs aptuveni 1400 m2 plašas telpas pastāvīgajai ekspozīcijai, kas veltīta latviešu rakstniecībai un mūzikai, un izstādēm, kā arī labiekārtots pagalms radošiem pasākumiem. Ekspozīcijas saturs tapis ciešā RMM mākslas ekspertu sadarbībā ar rakstnieci Noru Ikstenu, mākslinieci Annu Heinrihsoni, radošo direktori Unu Rozenbaumu, mūziķi Sigvardu Kļavu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.

Sabiedrība Atbalsta aizliegumu reklamēt alkoholisko dzērienu cenas vai atlaides

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz Latvijā ieviest aizliegumu alkoholisko dzērienu audio un audiovizuālajās reklāmās reklamēt šo dzērienu cenas vai atlaides.

Sabiedrība CVK piedāvā uzlabot vēlēšanu zīmes. Kā tās izskatīsies?

Par vēlēšanu sistēmu sagatavošanu atbildīgā Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) norāda, ka pašreizējais biļetens ir problemātisks, jo tiek bieži pieļauta kļūda - kādu kandidātu neatbalstot, vēlētājs ievelk rombiņā mīnusu, nevis izsvītro vārdu.

Lasiet arī