Trīs lietas, kas visvairāk šobrīd satrauc Latvijas iedzīvotājus

Sabiedrība
VS.LV 13:00, 12.08.2024 0

Pētījumu kompānija Kantar veica Latvijas iedzīvotāju vērtību pētījumu, kura ietvaros tika noskaidrots, kā dažādi globālie un vietēja mēroga notikumi ir ietekmējuši iedzīvotāju noskaņojumu un attieksmi pret aktualitātēm valstī.

 

Pēc pētījuma rezultātiem var secināt, ka Latvijas iedzīvotājiem pēdējā gada laikā biežāk ir bijuši aktuāli jautājumi par mentālo veselību (41%), valsts drošību (39%), valsts valodas lietošanu (38%) un taupīšanas iespējām (35%).

Mentālās veselības jautājumus (izdegšanu un depresiju) kā šobrīd sabiedrībā aktuālus biežāk atzīmē iedzīvotāji vecumā no 40 līdz 54 gadiem (47%).

Valsts drošības jautājumi kopumā ir aktuāli 39% iedzīvotāju, bet retāk to atzīmējuši iedzīvotāji vecumā no 20 līdz 34 gadiem (33%).

Valsts valodas lietošanas jautājumus kā svarīgus biežāk atzīmē gados vecāki iedzīvotāji (vecumā no 61 līdz 74) gadiem (45%).

Cenu pieauguma un taupīšanas jautājumi vairāk ir aktuāli iedzīvotājiem vecumā no 40 līdz 54 gadiem (41%), bet retāk - iedzīvotājiem vecumā no 25 līdz 39 gadiem (29%).

Atbildot uz jautājumu, kādiem notikumiem ir pozitīvs iespaids uz Latvijas iedzīvotāju noskaņojumu, biežāk tiek sniegtas atbildes: Latvijas sportistu panākumi (31%), Dziesmu un deju svētku pasākumi (29%), kā arī attālinātā darba iespējas (25%).

Jauniešu vidū (16-24 gadi) biežāk nekā sabiedrībā kopumā pozitīvas emocijas veicinājušas jauna prezidenta ievēlēšana (27%), daudzveidīgs kultūras pasākumu piedāvājums (16%), Partnerības likuma pieņemšana (15%), tautas sporta attīstība (13%) un Eiropas zaļā kursa realizācija (10%).

Jauno profesionāļu vidū (25-39 gadi) biežāk nekā sabiedrībā kopumā pozitīvas emocijas veicinājušas attālinātā darba iespējas.

Vidējai un vecākai paaudzei (55-74 gadi) biežāk nekā sabiedrībā kopumā pozitīvas emocijas veicinājuši Latvijas sportistu panākumi (37%), Dziesmu un deju svētki (35%), valsts pabalsti iedzīvotājiem (26%) un patriotisma pieaugums sabiedrībā (17%).

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.

Sabiedrība Atbalsta aizliegumu reklamēt alkoholisko dzērienu cenas vai atlaides

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz Latvijā ieviest aizliegumu alkoholisko dzērienu audio un audiovizuālajās reklāmās reklamēt šo dzērienu cenas vai atlaides.

Sabiedrība CVK piedāvā uzlabot vēlēšanu zīmes. Kā tās izskatīsies?

Par vēlēšanu sistēmu sagatavošanu atbildīgā Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) norāda, ka pašreizējais biļetens ir problemātisks, jo tiek bieži pieļauta kļūda - kādu kandidātu neatbalstot, vēlētājs ievelk rombiņā mīnusu, nevis izsvītro vārdu.

Lasiet arī

Sabiedrība Aptauja: Puse Latvijas iedzīvotāju netic tiesu taisnīgumam

Puse jeb 50% Latvijas iedzīvotāju netic tiesu taisnīgumam, liecina pētījumu centra SKDS veiktā aptauja.

Ekonomika Aptauja: Latvijā 79% iedzīvotāju šogad plāno doties vismaz vienā ceļojumā

Vairāk nekā divas trešdaļas jeb 72% Latvijas iedzīvotāju pērn devušies vienā vai vairākos atpūtas ceļojumos, savukārt šogad vismaz vienā ceļojumā plāno doties nedaudz vairāk - 79% iedzīvotāju.

Sabiedrība Noskaidrots, cik Latvijas iedzīvotāju atzīmēs Halovīnu

16% Latvijas iedzīvotāju šodien, 31.oktobrī, atzīmēs Halovīnu, liecina interneta pētījumu un tehnoloģiju uzņēmuma "Gemius" veiktā aptauja.

Sabiedrība Gandrīz pusei Latvijas bērnu trūkst izpratnes par naudas vērtību

Kaut arī katra otrā ģimene apspriež personīgo finanšu pārvaldīšanas pamatus, teju puse - 47% - Latvijas iedzīvotāju, kam ir bērni piecu līdz 23 gadu vecumā, norāda, ka, pēc viņu domām, bērniem sagādā grūtības izprast naudas vērtību, liecina "Swedbank" Finanšu institūta aptauja.