Prezidents: Naida runa visās tās izpausmēs ir jāsoda bargi

Sabiedrība
LETA 09:15, 01.08.2024 0

Naida runa visās tās izpausmēs ir jāsoda bargi, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

 
Foto: LETA

Vaicāts, kāda ir situācija ar Latvijas tiesībaizsardzības iestāžu izpratni par naida runu, verbāliem uzbrukumiem, viņš norādīja, ka tā ir diezgan bēdīga. Šī izpratne diemžēl veidojas lēni, viņš atzina.

Rinkēvičs uzsvēra, ka nesenais Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedums, kurā konstatēts diskriminācijas aizlieguma pārkāpums saistībā ar 2021.gadā notikušo homofobisku uzbrukumu Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) pasniedzējam Denisam Hanovam, ir signāls mūsu tiesībaizsardzības iestādēm un tiesām, ka šīs lietas ir jāuztver nopietni.

Viņš teica, ka šo ECT spriedumu valsts vēl var pārsūdzēt, tas ir valdības ziņā. Viņaprāt, gan mazāk būtu jācīnās tiesās, bet vairāk jāsakārto lietas pašu mājās. "Jo tas ir signāls, ka ir lietas, pie kurām jāpiestrādā," viņš atzina.

Kā vēstīts, ir ECT par konstatēto pārkāpumu likusi Latvijas valstij Hanovam izmaksāt kompensāciju 10 000 eiro apmērā.

Hanovs piedzīvoja uzbrukumu 2021.gadā, kad viņš kopā ar savu dzīvesbiedru vakarā gāja gar Ķengaraga tirgu. Divi agresīvi vīrieši sākuši Hanovu un viņa dzīvesbiedru apsaukāt, iespēruši Hanovam pa muguru, izteica seksuālā rakstura piezīmes, kā arī mēģinājuši uzbrukt, taču cietušais patvēries ziedu kioskā.

Izmeklējot šo incidentu, viens no uzbrucējiem, kuru policijai izdevās identificēt, atzina, ka viņa darbības motivēja nepatika pret homoseksuāliem cilvēkiem un viņš gribēja panākt, lai viņi vairāk neizrāda savu seksuālo orientāciju. Valsts policija sākumā bija ierosinājusi krimināllietu, bet vēlāk to izbeidza un tā vietā sāka administratīvā pārkāpuma procesu.

ECT secināja, ka administratīvā pārkāpuma lietvedība šajā lietā nesniedza ne taisnīgu gandarījumu pieteicējam, ne adekvātu sodu vainīgajam.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.

Sabiedrība Atbalsta aizliegumu reklamēt alkoholisko dzērienu cenas vai atlaides

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz Latvijā ieviest aizliegumu alkoholisko dzērienu audio un audiovizuālajās reklāmās reklamēt šo dzērienu cenas vai atlaides.

Sabiedrība CVK piedāvā uzlabot vēlēšanu zīmes. Kā tās izskatīsies?

Par vēlēšanu sistēmu sagatavošanu atbildīgā Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) norāda, ka pašreizējais biļetens ir problemātisks, jo tiek bieži pieļauta kļūda - kādu kandidātu neatbalstot, vēlētājs ievelk rombiņā mīnusu, nevis izsvītro vārdu.

Lasiet arī

Sabiedrība Rinkēvičs kritizē ministriju komunikāciju ar sabiedrību

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs trešdien pēc tikšanās Rīgas pilī ar Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV) kritizēja ministriju komunikāciju ar sabiedrību.

Sabiedrība Rinkēvičs uzsver nepieciešamību pēc labākas koordinācijas stihiju gadījumos

Stihiju gadījumos būtu nepieciešama labāka dienestu koordinācija un iedzīvotāju informēšana, klātienē iepazīstoties ar stipru lietavu sekām Jelgavā, aģentūrai LETA sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Pasaule Rinkēvičs: Jāsniedz atbalsts Ukrainai un Moldovai reformu ieviešanā

Jāsniedz nepieciešamais atbalsts Ukrainai un Moldovai Eiropas Savienības (ES) integrācijas reformu ieviešanā, uzsvēra Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš otrdien Rīgas pilī tikās ar Luksemburgas ārlietu ministru Ksavjē Betelu.

Sabiedrība Rinkēvičs: patiesības mirklis par valdības rīcībspēju gaidāms rudenī

"Patiesības mirklis" par Evikas Siliņas (JV) vadītās valdības rīcībspēju gaidāms pēc vasaras pārtraukuma, pirmdien intervijā TV3 izteicās Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.