Viļakā demontēts padomju režīmu slavinošais piemineklis

Sabiedrība
LETA 15:43, 18.07.2024 0

Demontēts Viļakas skvērā esošais padomju režīmu slavinošais piemineklis, informē Balvu novada pašvaldība.

 

Piemineklis Viļakas pilsētas skvērā sākotnēji nebija iekļauts demontējamo pieminekļu sarakstā, jo pastāvēja varbūtība par apbedījumu esamību piemiņas vietā. Šādi apbedījumi netika konstatēti.

Gan pirms demontāžas darbu veikšanas, gan demontāžas darbu laikā notika novērošana un zondēšana, lai gūtu pārliecību par apbedījumu esamību vai neesamību tā atrašanās vietā, uzsver pašvaldība.

Pagājušā gada 27.jūlijā Balvu novada dome pieņēma lēmumu par Viļakas skvērā esošā padomju režīmu slavinošā pieminekļa demontāžu.

Piemineklis Viļakas skvērā uzcelts padomju sarkanajiem partizāniem un bija padomju varas slavinošs piemineklis, tāpēc pašvaldība nolēma šo pieminekli demontēt atbilstoši likumā "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" noteiktajām normām.

Latvijas Okupācijas muzejs izvērtēja, ka demontētā objekta oriģinālajām detaļām un fragmentiem nav mākslinieciskās vērtības, arhitektoniskās kvalitātes un kultūrizglītojošas vai izglītojošas nozīmes, tāpēc demontētā objekta oriģinālās detaļas un fragmenti tika atzīti par bezsaimnieka būvgružiem un utilizēti.

Pēc lēmuma pieņemšanas pērn Balvu novada pašvaldība veica tirgus izpēti, nosakot, ka demontāžas darbus veiks šogad.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Šodien Latvijā oficiāli noslēdzas peldsezona

Līdz ar peldsezonas noslēgumu tiek pārtrauktas Veselības inspekcijas veiktās peldvietu ūdens paraugu laboratoriskās pārbaudes.

Sabiedrība Šodien aprit gads Siliņas vadītajai valdībai. Kas ir izdarīts?

Šodien aprit gads, kopš strādā ''Jaunās vienotības'' (JV) politiķes Evikas Siliņas vadītā valdība, kas ir 42. Ministru kabineta sastāvs Latvijā un 22. kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas.

Sabiedrība Svētdien debesis Latvijā skaidrosies un kļūs siltāks

Svētdien debesis Latvijā skaidrosies un kļūs siltāks, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Sabiedrība Bēgļu atbalsta organizācija aicina Baltijas valstis pārtraukt migrantu atgrūšanu

Baltijas valstīm un Polijai vajadzētu pārtraukt "migrantu atgrūšanu" un samazināt šo cilvēku uzturēšanos mežos, šāda pozīcija pausta bēgļu atbalsta organizācijas "Gribu palīdzēt bēgļiem" pārskatā "Bīstamais ceļš: migrantu nāve pie Eiropas Savienības-Baltkrievijas robežas".

Lasiet arī

Sabiedrība Esplanādē esošo statuju nedemontēs, bet vairākus citus pieminekļus pārvietos

Rīgas pieminekļu padome piektdien sēdē nolēma nedemontēt Esplanādē esošo kādreizējās cariskās Krievijas karavadoņa Mihaela Andreasa Barklaja de Tolli statuju, kas pēc Rīgas uzņēmēja Jevgeņija Gomberga iniciatīvas tika uzstādīta 2002.gadā, aģentūru LETA informēja Rīgas pašvaldības Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore Sabīne Solovjeva.

Sabiedrība Rīgā varētu demontēt astoņus komunisma un Krievijas imperiālisma simbolus

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks, pašreizējais mēra pienākumu izpildītājs Edvards ratnieks (NA/LRA) vērsies Pieminekļu padomē ar aicinājumu demontēt astoņus komunisma un Krievijas imperiālisma simbolus Rīgas pilsētvidē.

Interesanti fakti Deputāti kritiski par pieminekļu aizsardzību drošības apdraudējuma apstākļos

Saeimas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijā deputāti kritisku novērtēja Kultūras ministrijas (KM) sniegto informāciju par nozīmīgāko pieminekļu aizsardzību iespējama drošības apdraudējuma, iebrukuma apstākļos.

Kriminālziņas Godinās rīdzinieci, kura palīdzēja atgūt nolauzto taktilo Brīvības pieminekli

Trešdien, 14.februārī, plkst.13.30 Rātsnamā tiks godināta rīdziniece, kura palīdzēja atgūt ļaundaru nolauzto taktilo Brīvības pieminekli.