Dienvidkurzemes novada bijušais Kalvenes pagasta centrs knapi dzīvo (+VIDEO)

Sabiedrība
liepajniekiem.lv 07:22, 11.06.2024 1

“Lielākais darba devējs ir kokapstrādes uzņēmums".

 

Kalvenē, administratīvajā ēkā Andris Dēlands ir vienīgais cilvēks. Otrs pārvaldes darbinieks atvaļinājumā, tāpat – bibliotekāre. Feldšerpunktā nav feldšeres, jo pieņem trīs citās dienās, nestrādā arī friziere, kas īrē telpu.

Kamēr pārvaldnieka kabinetā runājamies, pie viņa atnāk apmeklētājs pēc kāda dokumenta – tā visa kustība pa diviem stāviem.

Savukārt ceļam viņā pusē, kur veikals un kafejnīca, piebraukušas automašīnas. Acīmredzot cilvēki ieturas.

Iespējams, ka paēst iebrauc arī no Rīgas šosejas ceļotāji, kuri zina par tādu iespēju.

Taču cilvēki speciāli iepazīt Kalveni nez vai braucot, prāto A. Dēlands. Lielākoties – uz zoodārza filiāli “Cīruļi”, bet apskatāmu vietu īsti neesot.

Kalvene gan ir ezerzeme, tajā ielejas un uzkalni, pagasta centrā atrodas Tāšu-Padures muiža. Tiesa, ēku kompleksā divi privātīpašumi ir neapsaimniekoti grausti, kas bojā centra kopskatu.

Pagasta iedzīvotāju skaitu esot grūti pateikt, jo daudz cilvēku izbraukuši. Pirms gadiem bija 900, saka pārvaldnieks.

“Lielākais darba devējs ir kokapstrādes uzņēmums “Ūsi”, uz to strādāt brauc cilvēki no pus novada.

Blakus ved Rīgas šoseja, tā varētu būt par iemeslu, ka brīvu dzīvokļu Kalvenē nav”.

Kalvene (agrāk Tāšu Padure) ir apdzīvota vieta Dienvidkurzemes novada Kalvenes pagastā, pagasta centrs. Izvietojusies pagasta centrā pie autoceļa P115 40 km no novada centra Grobiņas un 170 km no Rīgas.

Apdzīvotā vieta izveidojusies ap Tāšu-Padures muižas (Tels-Paddern) centru. 1932. gadā Kalvenei piešķīra biezi apdzīvotas vietas (ciema) statusu. Kalvenē atrodas pagasta administrācija, pamatskola (muižas pilī), doktorāts, kultūras nams, bibliotēka.

Tāšu Padures muižā dzimis vācbaltiešu rakstnieks Eduards fon Keizerlings (Eduard Graf von Keyserling, 1855—1918).

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (1)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Koalīcijas partija ir gatava diskutēt par izdienas pensijas vecuma celšanu

Kā jau tika ziņots, ministrijām sadarbojoties ar Valsts kanceleju, pašlaik tiek vērtēts jautājums par izdienas pensijas vecuma celšanu.

Sabiedrība ISMA uzsāk darbu pie bakalaura programmas Bezpilota sistēmu inženierijā

Informācijas sistēmu menedžmenta augstskola (ISMA) vienojusies par sadarbību ar Ukrainas augstākās izglītības iestādi Dņipro “Alfred Nobel University” (ANU), lai uzsāktu darbu pie jaunas bakalaura programmas Bezpilota sistēmu inženierijā.

Sabiedrība Rosina demontēt Fabriciusa pieminekli Ventspilī

Nacionālā apvienība (NA) norāda, ka ir vērsusies Latvijas Okupācijas muzejā un Latvijas Kara muzejā, lai no speciālistiem un vēsturniekiem gūtu atzinumus par Fabriciusa personību un vēsturiskajām darbībām, kā arī piemineklī attēloto agresorvalsts militāro formastērpu.

Sabiedrība Rīgā turpinās darbs pie satiksmes organizācijas izmaiņu ieviešanas

Līdz 1.novembrim Rīgā vairākos desmitos ielu posmu uzstādīs ceļa zīmes "Apstāties aizliegts" vai ceļa zīmes "Apstāties aizliegts" ar papildu zīmi "Pārējā papildinformācija"

Lasiet arī