NATO kiberdrošības mācības apliecināja Latvijas ekspertu augsto kvalifikāciju

Sabiedrība
VS.LV 07:56, 09.05.2024 0

"Liels kiberuzbrukums var ātri pāraugt liela mēroga drošības krīzē".

 

Pasaulē lielākajās un sarežģītākajās starptautiskajās reālajā laikā notiekošajās kiberaizsardzības mācībās “Locked Shields 2024” uzvarējusi Latvija kopā ar NATO vienību komandu. Pērn Latvijas un Luksemburgas apvienotā komanda ieņēma 4. vietu. Labāko trijniekā iekļuva arī Somijas-Polijas un Igaunijas-Francijas komandas.

Mācības pulcēja vairāk nekā 3000 dalībnieku no 38 valstīm, kur četras dienas bija jāaizsargā reālas datorsistēmas no reāllaika uzbrukumiem, vienlaikus trenējot taktisko un stratēģisko lēmumu pieņemšanu kritiskās situācijās, ziņoja vietne labsoflatvia.lv.

Sacensības notika Igaunijā. Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs uzsver, ka starptautiskā sadarbība kibertelpā ir panākumu atslēga. “Kā pasaulē lielākās šāda veida mācības “Locked Shields” ir viens no labākajiem augsta līmeņa starptautiskās sadarbības piemēriem. Mēs ļoti lepojamies, ka varam tās rīkot Igaunijā un redzēt, kā NATO CCDCOE un komandas, kas iesaistītas to organizēšanā, katru gadu tās paceļ jaunā, arvien iespaidīgākā līmenī,” viņš saka.

“Neviens cits kiberaizsardzības vingrinājums nevar piedāvāt tik specializētu un detalizētu pieredzi kā “Locked Shields”. Komandas var demonstrēt, cik labi tās spēj nodrošināt sistēmu darbību reālās dzīves situācijās un augsta stresa apstākļos. Tehniskie speciālisti vieni paši nevar atrisināt kiberkrīzi. Parasti lēmumu pieņēmēji un eksperti no dažādām valsts iestādēm un dzīves jomām ir tie, kas cenšas atvairīt uzbrukumus, tāpēc papildus kiberaizsardzībai mēs koncentrējamies uz stratēģijas spēlēm, juridiskajiem jautājumiem un krīžu komunikāciju. Sadarbībai ir jābūt ātrai, jo liels kiberuzbrukums var ātri pāraugt liela mēroga drošības krīzē, un šāda veida mācības ļauj mums būt labāk sagatavotiem,” pērn izteicās NATO apvienotā kiberaizsardzības izcilības centra direktors Marts Norma.

Šīs ikgadējās mācības ļauj kiberdrošības ekspertiem uzlabot savas prasmes valsts IT sistēmu un kritiskās infrastruktūras aizsardzībā pret potenciāliem reāliem uzbrukumiem. Galvenā uzmanība tiek pievērsta reālistiskiem uzbrukumu scenārijiem, progresīvām tehnoloģijām un vērienīga sarežģīta kiberincidenta simulācijai – komandas uzņemas ātrās reaģēšanas lomu valsts kritiskās infrastruktūras kiberaizsardzībai.

Papildus daudzu fizisku sistēmu aizsardzībai iesaistītās komandas praktizē taktisko un stratēģisko lēmumu pieņemšanu, sadarbību un komandķēdi krīzes situācijā, kad tām būtu jārisina arī kriminālistikas un juridiskie jautājumi un jāreaģē uz informācijas operāciju izaicinājumiem. Sacensības “Locked Shields” NATO apvienotais kiberaizsardzības izcilības centrs organizē jau kopš 2010. gada.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Investē 240 000 eiro augstskolas modernizācijā

ISMA: Augstskolas jubilejas gadā veica vērienīgu izglītības iestādes telpu modernizāciju.

Sabiedrība Viens no deputātiem sodīts par agresīvu braukšanu

Daži tautas kalpi pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu, neveic transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu, pārkāpj sapulču, gājienu un piketu organizēšanas un norises kārtību.

Sabiedrība Plāno atļaut elektroskrejriteņu un velosipēdu piespiedu pārvietošanu

Grozījumi arī noteiks trīs gadījumus, kad mikromobilitātes rīki, tajā skaitā velosipēdi, tiks atzīti par ilgstoši atstātiem uz ceļā.

Sabiedrība NEPLP drīzumā varēs ierobežot un bloķēt pirātiskās tīmekļvietnes

Patlaban, lai ierobežotu pirātiskās tīmekļvietnes, personas var vērsties tiesā.

Lasiet arī

Kriminālziņas Reģistrēto apdraudēto IP adrešu skaits aprīlī Latvijā pieaudzis par 10,5%

atvijā šogad aprīlī reģistrētas 253 367 kādam kibertelpas apdraudējumam pakļautas unikālās IP adreses, kas ir par 10,5% vairāk nekā 2023.gada aprīlī, liecina informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" publicētā kibertelpas reģistrēto incidentu statistika.

Sabiedrība Aptauja: Latvijā pusei iedzīvotāju trūkst zināšanu par kiberdrošības riskiem

Latvijā gandrīz pusei jeb 49% iedzīvotāju nav zināšanu, kā sevi pasargāt digitālajā vidē, vai arī šīs zināšanas ir nepilnīgas, liecina "Tet" grupā ietilpstošā mācību centra SIA "Baltijas datoru akadēmija" veiktās iedzīvotāju aptaujas dati.

Kriminālziņas Latvijas kibervidē parādījušies daudzi jauni noziegumu veidi (+VIDEO)

Krāpnieki uzzina ar kādiem sadarbības partneriem uzņēmums strādā un to vārdā uzņēmumam nosūta informāciju.

Pasaule VDD: arī Ķīnas kibervienības ir sākušas izrādīt interesi par Latviju

Visaugstāko apdraudējumu Latvijas kiberfrontē rada Krievijas specdienestu vadītās kibergrupas, tomēr arī Ķīnas kibervienības ir sākušas izrādīt manāmu interesi par Latviju, teikts Valsts drošības dienesta (VDD) pagājušā gada darbības pārskatā.