Aptauja: Latvijā pusei iedzīvotāju trūkst zināšanu par kiberdrošības riskiem

Sabiedrība
LETA 09:05, 01.04.2024 0

Latvijā gandrīz pusei jeb 49% iedzīvotāju nav zināšanu, kā sevi pasargāt digitālajā vidē, vai arī šīs zināšanas ir nepilnīgas, liecina "Tet" grupā ietilpstošā mācību centra SIA "Baltijas datoru akadēmija" veiktās iedzīvotāju aptaujas dati.

 
Foto: LETA

Aptuveni katram desmitajam aptaujātajam jeb 12% trūkst zināšanu, kā sevi pasargāt digitālajā vidē, taču vēlētos to uzzināt. Kā nepietiekamas savas zināšanas galvenokārt vērtē iedzīvotāji ar pamatizglītību un vidējo speciālo izglītību, nekvalificēti strādnieki, iedzīvotāji ar ienākumiem zem 550 eiro mēnesī un seniori virs 60 gadu vecumam.

Savukārt 28% iedzīvotāju uzskata, ka ir daļēji izglītot par digitālās drošības jautājumiem, taču būtu nepieciešama zināšanu atjaunošana. Visbiežāk sevi par daļēji izglītotiem šajā jomā uzskata iedzīvotāji virs 50 gadiem, kā arī vecuma grupā no 30 līdz 39 gadiem.

Vēl 8% nezina savu zināšanu līmeni par digitālo drošību.

Otra puse jeb 51% aptaujāto norādīja, ka par kiberdrošības jautājumiem un veidiem, kā sevi pasargāt, ir pietiekami labi informēti. Tostarp 19% zināšanas ieguvuši no masu medijiem, bet 18%, galvenokārt jaunieši, ir paši meklējuši izglītojošu informāciju. Katrs desmitais jeb 10% zināšanas apguvis kādos izglītojošos kursos, pārējie informāciju uzzinājuši citos resursos.

Aptauju veikusi pētījumu aģentūra "Norstat Latvija" 2024.gada februārī, aptaujājot 1011 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Čakša: Priekšlikumi nemazinās pedagogu atalgojumu (+ LIZDA viedoklis)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai nemazinās to atalgojumu, šodien preses konferencē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem

Sabiedrība Brīvdienās saglabāsies silts laiks, vietām dārdēs pērkons

Šīs nedēļas nogalē Latvijā saglabāsies vasarīgi silts laiks, vietām gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Ārlietu ministre iestājusies Zemessardzē

Ārlietu ministre Baiba Braže iestājusies Zemessardzē, izriet no viņas publicētā ieraksta tviterī.

Lasiet arī

Pasaule Igaunijas valsts iestādes piedzīvojušas līdz šim lielāko kiberuzbrukumu

Nedēļas nogalē daudzu Igaunijas valsts iestāžu tīmekļa vietnes skāra līdz šim lielākais piekļuves atteices (DDoS) uzbrukumu vilnis, taču, pateicoties veiktajiem pasākumiem, to ietekme nebija liela, vēsta laikraksts "Postimees".

Ekonomika Privātie uzņēmēji Latvijā saņems finansējumu dalībai kiberdrošībā (+VIDEO)

Noteikumi par konkrētas grantu programmas īstenošanu tiek virzīti atsevišķi.

Sabiedrība Pret hibrīdo agresiju: jaunieši tiek iesaukti kiberkaraspēkā (+VIDEO)

Izaicinājumā var piedalīties ikviens Latvijas Republikas valstspiederīgais vecumā no 14 līdz 24 gadiem.

Pasaule Pērn lielākajā daļā gadījumu kiberapdraudējuma avots bijusi Krievija - SAB

Pērn situācija Latvijas kibertelpā turpinājusi saglabāties stabila un uzbrukumu intensitāte, līdzīgi kā iepriekšējā gadā, ir bijusi mainīga - tie realizēti viļņveidīgi, turklāt lielākajā daļā gadījumu kiberapdraudējuma avots bijusi Krievija, pagājušā gada darbības pārskatā norādījis Satversmes aizsardzības birojs (SAB).