Deputāts vēlas, lai ierēdņu atalgojumu katru mēnesi publicē iestādes mājaslapā

Sabiedrība
VS.LV 13:33, 25.03.2024 0

Ikvienam cilvēkam ir jābūt brīvai iespējai vērtēt valsts un pašvaldību budžetu izlietojumu, tostarp amatpersonu atalgojumu.

 

Saeimas deputāts Ģirts Valdis Kristovskis ir iesniedzis priekšlikumu grozījumiem Valsts pārvaldes iekārtas likumā, kas paredz iestādes amatpersonām atalgojumu katru mēnesi publicēt iestādes mājaslapā internetā, norādot vārdu, uzvārdu un aprēķinātā atalgojuma summu.

"Ikvienam cilvēkam ir jābūt brīvai iespējai vērtēt valsts un pašvaldību budžetu izlietojumu, tostarp amatpersonu atalgojumu. Informācijas atklātība ir cilvēktiesības, kas izriet no Satversmes 100. pantā nostiprinātās vārda brīvības. Lai viedokli paustu, jāsaņem ziņas uz kuru pamata to veidot. Informācijai ir jābūt saprotamai un aktuālai, uz kuras pamata ikviens var veidot savu viedokli, sagaidīt atbilstošus pakalpojumus un atklātību no valsts pārvaldes," uzskata deputāts Kristovskis. Viņš atgādina, ka valsts un pašvaldību amatpersonu un darbinieku atalgojumu rada Latvijas nodokļu maksātāji, arī tāpēc informācijai ir jābūt publiskai.

Aprēķināto valsts un pašvaldību amatpersonu un darbinieku algu publicēšana katru mēnesi iestādes mājaslapā, salīdzinot ar valsts amatpersonu deklarācijām, radīs sabiedrībai plašākas iespējas kontrolēt budžeta līdzekļu saprātīgu izlietojumu.

Pirmkārt, vienkopus būs redzama iestādes atalgojuma politika un tajā notiekošās izmaiņas.

Otrkārt, sabiedrībai būs iespējams izvērtēt atalgojumu taisnīgas un līdzvērtīgas darba samaksas kontekstā, tostarp mazinot korupcijas riskus valsts un pašvaldību iestādēs.

Treškārt, sabiedrībai būs iespēja reaģēt uz atalgojuma izmaiņām savlaicīgi, reakcija nepieciešamības gadījumā būs ievērojami ātrāka salīdzinot ar ikgadējo deklarāciju datu analīzes gadījumiem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās

Mācību "Namejs 2024" laikā šonedēļ Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās, informē Rīgas dome.

Sabiedrība Prezidents iesniedz iniciatīvu par algu iesaldēšanu

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 65. pantu Valsts prezidents ir nosūtījis izskatīšanai likumprojektu "Grozījums Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā" un lūdz šo likumprojektu izskatīt steidzamības kārtībā.

Sabiedrība Saeimā iesniedz iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu

Iniciatīva, kuras mērķis ir nosargāt Latvijas iedzīvotāju nākotnes pensiju uzkrājumus no to iztērēšanas šodienas valsts budžeta izmaksu segšanas vajadzībām, sasniedza vajadzīgo 10 tūkstošu parakstu slieksni visstraujāk platformas ManaBalss.lv pastāvēšanas vēsturē.

Sabiedrība Vidzemes jaunieši aicināti uz Zinātnieku nakti Valmierā (+VIDEO)

Visā Eiropā zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārā veidā iepazīstina ar dažādām nozarēm.

Lasiet arī

Sabiedrība Prezidents gatavo kārtējo likumdošanas iniciatīvu

Ārzemju pasniedzēji kādu laiku varēs strādāt bez latviešu valodas zināšanām.

Sabiedrība Rosina liegt Latvijā atrasties auto ar Baltkrievijas numuriem

Deputāti uzskata, ka uz Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem jāattiecina tādi pat nosacījumi kā uz Krievijas transportlīdzekļiem.

Sabiedrība Bez pielaides nav arī amata. Prezidents iesniegs kārtējo iniciatīvu

Edgars Rinkēvičs rosinās noteikt kā obligātu valsts noslēpuma pielaides prasību pašvaldību vadītājiem, viņu vietniekiem un izpilddirektoriem