Deputāti kā problēmu Latvijā akcentē vardarbību pret sievietēm un bērniem

Sabiedrība
LETA 14:18, 21.03.2024 0

Saeimas deputāti šodien debatēs par tiesībsarga Jura Jansona ziņojumu par 2023.gadu kā būtisku problēmu valstī akcentēja vardarbību pret bērniem un sievietēm, tostarp izceļot seksuālu vardarbību.

 
Foto: iStock

Deputāte Leila Rasima (P) uzsvēra, ka Stambulas konvencijas ratificēšana nav panaceja un pati par sevi neko neatrisina. Tiesībsargam būtu vairāk jāpievēršas seksuālajai vardarbībai izglītības iestādēs, kā arī naida runai, kas noved pie vardarbības.

Turpinot diskusiju, deputāte Līga Kozlovska (ZZS) pievērsās seksuālās vardarbības cēloņiem. Viņa uzskata, ka viens no tiem ir atkarību pieaugums jauniešu vidū, bet vēl būtiskāks esot bijušo valdību "ļoti sliktais lēmums" izslēgt veselības mācību no izglītības programmas. Kozlovska vēlas, lai jautājums par veselības mācību, kā noteiktu izglītības formu bērniem jau no pirmsskolas vecuma, ir viens no galvenajiem uzdevumiem.

"Izpratnes trūkums sabiedrībā noved pie tā, ka cilvēku prātos darbojas tikai fizioloģiskie procesi - dzimumdziņa, vardarbība pret otru cilvēku. Ja meitenes baidīsies runāt, ka pret viņām notiek vardarbība, tad mūsu sabiedrība ir slima, un mums tas ir jāatzīst," pauda Kozlovska.

Deputāts Andris Bērziņš (ZZS) piekrita kolēģēm par vardarbības aktualitāti, taču savā runā fokusējās uz ģimenēm. Bērziņš uzskata, ka vislielākā vardarbība notiek tieši ģimenēs, vistuvāko cilvēku starpā. Deputāts aicināja visus cienīt vienam otru.

Savukārt opozīcijas deputāts Aleksandrs Kiršteins pārmeta tiesībsargam "kreiso aktīvismu", norādot, ka "pieminēt sievietes ir labi, bet kāpēc netiek runāts arī par vīriešiem". Kiršteins uzskata, ka tiesībsargam vajadzētu analizēt Eiropas Centrālās bankas sniegtos datus, kas atspoguļo tiesību pārkāpumus pret noguldītājiem. Tas savukārt novedot pie mazo uzņēmumu bankrota, iedzīvotāju aizbraukšanas un citām sekām, kas patiesi ir būtiskas.

Kiršteins kritizēja arī tiesībsarga pasivitāti skolu tīkla optimizēšanās jautājumā, paužot pārliecību, ka bērnu tiesību aizstāvība nenorit pēc būtības. "Tas, ka mazo skolu slēgšana ir noziegums, to jūs no šī tiesībsarga nedzirdēsiet. Tas, ka bērnus 60 minūtes ved kā kartupeļu maisus uz skolu - tas tiesībsargu neinteresē," kolēģus emocionāli uzrunāja Kiršteins.

Atbildot uz atsevišķiem izteikumiem, tiesībsargs skaidroja, ka pats nosaka darba prioritātes, reizē Tiesībsarga birojs savu pieeju veido arī atziņās no starptautiskās sabiedrības.

Jansons uzsvēra, ka jautājumos, kur debatēs kritika tika veltīta viņa virzienā, ir runa par iepriekšējo parlamentu sasaukumu neizdarītajiem mājasdarbiem. Tiesībsargs norādīja, ka par 13.Saeimā nepaveiktajiem jautājumiem vērsās 14.Saeimā, bet viņš ar skumjām secina, ka no parlamenta uz to nav bijusi reakcija.

"Ja kādi likumi netiek ievēroti, prasiet no valdības, ministriem, ierēdniecības," tā deputātus iesaistīties cilvēktiesību nodrošināšanā aicināja Jansons.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Siguldas novads mērķtiecīgi organizē Digitālo nedēļu (+VIDEO)

Dažādas organizācijas un to partneri rīko bezmaksas seminārus, vebinārus un praktiskas apmācības.

Sabiedrība LVC: Valsts ceļu tīklā būvdarbi notiek 47 posmos

Valsts ceļu tīklā būvdarbi notiek 47 posmos, aģentūru LETA informēja VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Sabiedrība Vidusskolēniem sākas centralizēto eksāmenu sesija

Ar vidusskolas augstākā līmeņa eksāmenu sociālajās zinībās šodien sāksies valsts pārbaudes darbu sesija.

Lasiet arī

Kriminālziņas Tēvam par pusaugu meitas seksuālu vardarbību draud mūža ieslodzījums

Prokuratūra nodevusi Rīgas rajona tiesai krimināllietu, kurā vīrietis apsūdzēts par izvarošanu un seksuālu vardarbību pret savu nepilngadīgo meitu, aģentūra LETA uzzināja prokuratūrā.

Sabiedrība Latvijā izstrādās un ieviesīs atbalsta instrumentus vardarbības novēršanai

Labklājības ministrija (LM) izstrādās un ieviesīs atbalsta instrumentus ģimenes funkcionalitātes stiprināšanai, lai novērstu un mazinātu vardarbību pret bērniem ģimenē un ārpusģimenes aprūpē, kā arī vardarbību ģimenē pret pilngadīgām personām, paredz valdības otrdien apstiprinātie noteikumi.

Kriminālziņas Rosina apsūdzēt policistu par nepamatotu vardarbību pret aizturēto

Iekšējās drošības birojs (IDB) rosina prokuratūru apsūdzēt kādu Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes darbinieku par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, pielietojot vardarbību.

Sports Pieciem Kanādas hokejistiem uzrādīs apsūdzības par seksuālu vardarbību

Pieciem Kanādas hokejistiem, kuri pārstāvēja Kanādas valstsvienību 2018.gada pasaules junioru čempionātā, tiks uzrādītas apsūdzības seksuālās vardarbības lietā par notikušo 2018.gada pasaules čempionāta laikā.