Ventspils pilsēta nevēlas apvienošanu ar apkārtējo novadu

Sabiedrība
LETA 13:48, 18.03.2024 0

Iecere apvienot Ventspils pilsētu ar novadu nav atbilstoša iedzīvotāju interesēm, šādu nostāju pauda Ventspils pilsētas pašvaldībā.

 
Foto: LETA

Ventspils pilsētas dome uzskata, ka Ventspils, "ņemot vērā tās nozīmi starptautiskajā un nacionālajā līmenī", neesot savienojama ar Ventspils novada pagastiem, turklāt neesot "objektīvu pierādījumu par jaunā Ventspils novada pašvaldības iedzīvotājiem sniegto pakalpojumu organizācijas uzlabojumiem".

Tādēļ Ventspils pilsētas domes sēdē pieņemts lēmums, kurā pausta nostāja, ka pašlaik spēkā esošā Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma normas paredz "būtiskus un nepamatotus Ventspils pašvaldības tiesību ierobežojumus", tas neesot pienācīgi izstrādāts un esot pārkāptas konsultāciju ar pašvaldībām juridiskās procedūras.

Vairumam pašvaldību administratīvi teritoriālā reforma noslēdzās 2021.gadā. Tomēr vairāki lēmumi tika atlikti, Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā norādot termiņus, līdz kuriem pašvaldībām jāapvienojas, piemēram, piecām lielajām pilsētām apvienošanās ar apkārtējiem novadiem pašlaik ir atlikta līdz 2029.gadam. Pašlaik Saeimā plašumā vēršas diskusija par iespējamiem likuma grozījumiem, un vairāki reģionālie politiķi šo laiku izmanto, lai mēģinātu panākt reformu ieceru mainīšanu.

Ventspils pilsētas politiskā vadība uzskata, ka minētā likuma tiesiskais regulējums nesasniedzot 13.Saeimas administratīvi teritoriālajai reformai izvirzīto mērķi - līdz 2021.gadam izveidot ekonomiski attīstīties spējīgas administratīvās teritorijas ar vietējām pašvaldībām, kas spēj nodrošināt tām likumos noteikto autonomo funkciju izpildi salīdzināmā kvalitātē un pieejamībā un sniedz iedzīvotājiem kvalitatīvus pakalpojumus par samērīgām izmaksām.

Ventspils dome pauž bažas, ka Ventspils iekļaušana Ventspils novada pašvaldībā praksē nozīmēšot pilsētas iedzīvotājiem sniegto pakalpojumu skaita samazinājumu, kā arī to sadārdzinājumu un izpildes kvalitātes kritumu.

Tādēļ pilsētas dome uzskata, ka šajā likumā jāveic labojumi, "lai novērstu no Latvijas Satversmes 1. un 101.panta izrietošos Ventspils pašvaldības vietējās kopienas tiesību uz patstāvīgu pašvaldību pārkāpumus". Gaidām reforma esot uzskatāma "par prettiesisku un nepamatotu, un Ventspils pašvaldības vietējās kopienas interesēm neatbilstošu".

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā rīkos psiholoģiskā atbalsta nometnes bērniem no Ukrainas

Rīgā rīkos psiholoģiskā atbalsta nometnes bērniem no Ukrainas.

Sabiedrība Aptuveni 700 NATO karavīrus izvietos netālu no Rīgas lidostas

Gatavojoties NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas palielināšanai līdz brigādes līmenim, paredzēts, ka aptuveni 700 sabiedroto karavīrus izvietos Mārupes novadā, informē aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Sabiedrība Peldošā laboratorija pēta Liepājas ezera stāvokli (+VIDEO)

Skolēni varēs ievākt reālvidē ūdens un tajā esošo organismu – zooplanktonu, fitoplanktonu, bentosa – paraugus.

Lasiet arī

Sabiedrība Ventspilī par 670 000 eiro ierīkos jaunu promenādi (+VIDEO)

Projekts paredz nodrošināt kāpu krasta aizsargjoslas dabas vērtību saglabāšanu un piekļuvi Baltijas jūras piekrastes pludmales zonai.

Sabiedrība Zinātnes centrs Ventspilī bērniem organizēs bezmaksas nodarbības (+VIDEO)

Tiks izmatotas ClassVR brilles, lai tuvplānā apskatītu piesārņojuma un globālās sasilšanas sekas uz mūsu planētas Zeme.

Ekonomika Ventspils kļuvusi par trešo lielāko industriālo centru Latvijā

Ventspils ostai no fosilās enerģijas tranzīta ostas, par kādu tā savulaik tika veidota, jākļūst par atjaunojamās enerģijas un vietējo produktu eksportostu.