• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Policija iegādāsies dronus automatizētiem lidojumiem. Uz kurieni tie lidos?

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 15:13, 31.01.2024


Pirmie automatizētie dronu lidojumi Rīgā tiks veikti Vecāķu un Ķīšezera pludmalē,


Foto: LETA

Rīga kopā ar Turīnu testēs dronu tehnoloģijas pašvaldības policijas operatīvajā darbā. Tas notiks, piedaloties Eiropas Savienības pilotprojektā "5G4LIVES".

Par projekta pilotteritorijām izvēlētas iecienītas rīdzinieku atpūtas vietas, iepriekš minētās pludmales, kur paredzēts uzstādīt jaunākās 5G tehnoloģijas un pašvaldības policijas darbā ieviest automatizētus dronu lidojumus.

Projekta vadošais koordinators ir Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas digitālā aģentūra". Kā norāda aģentūras direktors Arnis Gulbis, pirmais un atbildīgākais darbs ir nepieciešamo dokumentu izstrāde un tehnoloģiju izbūve.

Viņš skaidroja, ka pašlaik Latvijā spēkā esošais normatīvais regulējums atļauj lietot tikai tādus dronus, kurus vada piloti. Tādēļ sākts darbs, lai rosinātu izmaiņas normatīvajos aktos, kā arī pārbaudītu tehnoloģijas.

Sadarbībā ar telekomunikāciju uzņēmumiem pilotprojekta vietās tiks uzstādītas 5G tehnoloģijas, kas nodrošinās dronu netraucētu darbību, bet pašu dronu testēšana pilsētvidē paredzēta pēc aptuveni 1,5 - 2 gadiem.

5G tehnoloģiju ieviešanu Rīgā nodrošinās projekta sadarbības partneri SIA "Latvijas Mobilais Telefons" un valsts akciju sabiedrību "Elektroniskie sakari".

Rīgas pašvaldības policija jau šobrīd operatīvajā darbā izmanto dronus, piemēram, lai veiktu sabiedriskā transporta joslu kontroli, konstatētu no sniega nenotīrītus ēku jumtus, vai cilvēku meklēšanai, tomēr arī to darbā ir trūkumi - dronu vadībai jānorīko policijas darbinieks un to akumulatoru jauda nav piemērota gariem un ilgstošiem pārlidojumiem.

Projektā Rīgas pašvaldības policijas darbam paredzēts iegādāties četrus dronus automatizētiem lidojumiem ar termo un infrasarkano staru kamerām, nodrošinot katrā projekta teritorijā divus dronus.

Tos, izstrādājot konkrētus maršrutus, paredzēts izmantot cilvēku dzīvības glābšanai peldvietās, cilvēku kontrolei uz ledus, maluzvejniecības un kuģošanas kontrolei, dzīvnieku novērošanai, sabiedriskās kārtības uzraudzībai, vides piesārņojuma noteikšanai u.c. pašvaldības policijas funkcijām.

Automatizēto dronu ieviešana paaugstinās pašvaldības policijas darba efektivitāti un sabiedrības drošību, jo to vadīšana atslogos policistu-pilotu darbu un informācija no drona tiks pārraidīta ar viedo risinājumu palīdzību.

Rīgas pašvaldības policijas galvenais projekta sadarbības partneris ir Turīnas pašvaldības policija (Itālija). Turīna ir viens no vadošajiem līderiem Eiropā, kas sabiedrības drošības nodrošināšanā aktīvi izmanto dronus, piemēram, lielajos parkos, publiskos pasākumos un koncertos, un pilsētas pašvaldības policijai ir plaša pieredze tehnoloģiju izmantošanā dažādos apvidos.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Kriminālziņas Sāk administratīvo lietvedību par PSRS slavinošu preču tirdzniecību Viļānu tirgū

Tiesībsargi sākuši administratīvo lietvedību pret vīrieti, kurš Viļānu tirgū tirgojis PSRS slavinošas preces.

Kriminālziņas Apcietināts vīrietis par ļaunprātīgu dedzināšanu Asara ielā

Valsts policija aizturējusi un tiesa piemērojusi apcietinājumu vīrietim, kurš tiek turēts aizdomās par ļaunprātīgu dedzināšanu Rīgā, Jāņa Asara ielā.

Kriminālziņas Policija neatklāj jaunas detaļas par dubultslepkavību Jēkabpilī

Policija pašlaik neatklāj jaunas detaļas par dubultslepkavību Jēkabpilī.

Sabiedrība Latvijā pieņemti 4053 lēmumi par pagaidu aizsardzību pret vardarbību

No 2020. līdz 2024.gadam tiesu pirmajā instancēs pieņemti 4053 lēmumi par pagaidu aizsardzību pret vardarbību, liecina informācija portālā "dati.ta.gov.lv".