«Latgolys Saeima» iestājas par Varakļānu pilsētas identitāti (+VIDEO)

Sabiedrība
VS.LV 12:21, 24.01.2024 0

Pievienošana Madonas novadam būtu pretrunā Satversmes un Latviešu vēsturisko zemju likuma normām.

 

Biedrība “Latgolys Saeima” nosūtījusi vēstuli Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrei Ingai Bērziņai aicinot nevirzīt grozījumus “Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā”, kas paredz Varakļānu novadu līdz ar pašvaldību vēlēšanām 2025. gadā pievienot Madonas novadam.

Vēstulē, kuru parakstījuši biedrības biedri, viņu vidū vairāku Latgales pašvaldību un Saeimas deputāti, norādīts, ka Varakļānu novada unikālo kultūrvidi vislabāk saglabāt un attīstīt saglabājot Varakļānu novadu, tam pievienojot Dekšāres pagastu, kā arī izvērtēt vairāku citu pieguļošo pagastu pievienošanu, veidojot konkurētspējīgu novadu un nosakot par attīstības centru Varakļānu pilsētu.

Biedrība „Latgolys Saeima” uzskata, ka veicot reformu, ir dotas visas iespējas vēsturisko kļūdu izlabošanai un Latvijas novadu reģionālās identitātes stiprināšanai.

Latgales kongresa lēmumu izpildes padome (LKLIP) vēstulē, kas adresēta valsts augstākajām amatpersonām un Saeimas frakcijām aicina jautājumu par Varakļānu novada vietu Latvijas administratīvi teritoriālā iedalījuma struktūrās skatīt vēsturiskā taisnīguma un Satversmē noteikto valsts pamatvērtību kontekstā.

Vēstulē uzsvērts, ka Padomju okupācijas režīms izjauca Latvijas administratīvo iedalījumu, kas atbilda Satversmei, graujot iedzīvotāju piederības izjūtu savai kultūrvēsturiskajai zemei, līdz ar to arī graujot Latvijas pamatus. Vēsturiskais Varakļānu pagasts tika sašķelts, tā vienu daļu ar Varakļānu pilsētu pievienojot Madonas rajonam, otru daļu (mūsdienu Dekšāres pagastu) pievienojot Rēzeknes rajonam.

Varakļānu novada pievienošana Madonas novadam būtu pretrunā Satversmes un Latviešu vēsturisko zemju likuma normām. LKLIP neizpratni rada, tas, ka konsultatīva iedzīvotāju aptauja, kurā piedalījušies nepilni 34% balsstiesīgo kļūst svarīgāka par likumu un arī Satversmi. Saeimai un MK jāstrādā, lai virzītu sabiedrības kopumam nozīmīgus procesus, ievērojot valstiskuma principu. Un šajā gadījumā ir skaidri redzams, ka Latgales intereses un pārstāvniecība valsts pārvaldē vēl vairāk samazināsies.

Kā norāda Latgales kongresa lēmumu izpildes padomes priekšsēdētājs Agris Bitāns Varakļānu novads ir vienīgā pašvaldība, kas simtprocentīgi teritoriāli ir Latgales vēsturiskās zemes daļa, bet iekļauta Vidzemes plānošanas reģionā, Vidzemes vēlēšanu apgabalā, Vidzemes statistikas reģionā u.c. Varakļānu novada pievienošana Madonas novadam būtu pretrunā Satversmes un Latviešu vēsturisko zemju likuma normām, ziņoja vietne daugavpilszinas.lv.

Ievērojot iepriekš minētos apstākļus un to, ka pati Varakļānu novada kopiena ir krasi polarizējusies jautājumā par pievienošanu Madonas vai Rēzeknes novadam, aicina izvērtēt iespēju atstāt Varakļānu novadu kā atsevišķu pašvaldību.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Dabas sargi: atkritumu dedzināšana palielina toksicitāti par 300% (+VIDEO)

Dati no Eiropas Latvijai dod pauzi pārdomām, kā būvēt pārstrādes rūpnīcas.

Sabiedrība Trešdien laikapstākļus nosaka plašs anticiklons

Trešdien Latvijā saule mīsies ar mākoņiem, atsevišķās vietās gaidāms īslaicīgs lietus, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Partiju reitingā līderos izvirzās NA un ZZS

Partiju Saeimas vēlēšanu reitingā līderos izvirzījusies "Nacionālā apvienība" (NA) un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), liecina pēc Latvijas Televīzijas (LTV) pasūtījuma veiktās pētījuma centra SKDS aptaujas dati.

Sabiedrība Vai likumu pārkāpj deputātu kandidātu debates krievu valodā?

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes paziņojums par plānotajām priekšvēlēšanu debatēm.

Lasiet arī