Meklē risinājumu, lai diploms būtu derīgs arī pēc atteikšanās no krievu valodas

Sabiedrība
LETA 09:00, 08.01.2024 0

Tiek meklēts risinājums, lai 9.klases jeb pamatizglītības diploms būtu derīgs arī tad, ja skolēns būs atteicies no krievu valodas apguves, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

 
Foto: LETA

Pagaidām pamatizglītības standarts to neparedz un risinājums vēl nav atrasts, taču tas noteikti būs. "Ir skaidrs, ka varēs pabeigt 9.klasi, ja bērni vai viņu vecāki būs atteikušies no krievu valodas apguves," norādīja politiķe.

Vienlaikus viņa atzina, ka joprojām ir problēmas ar Eiropas Savienības (ES) valodu skolotāju pieejamību, un satraucoši, ka šādas problēmas ir ne tikai reģionos, bet arī Rīgā.

Svešvalodu skolotāju trūkumu Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir centusies mazināt ar stipendiju piešķiršanu, bet, kamēr situācija vēl nav reāli uzlabojusies, skolām ir jāizlīdzas ar "dažādiem radošiem risinājumiem", piemēram, organizējot svešvalodu nodarbības attālināti, sacīja Čakša.

Politiķe atzina, ka pēc diviem gadiem pilnībā atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves skolās, aizstājot to ar kādu ES valsts valodu, būs liels izaicinājums.

Ministre piebilda, ka, piemēram, Latvijas Universitātē franču valodas studentu skaits šogad ir palielinājies, tomēr ministrijas uzdevums ir panākt, lai šie studenti pēc absolvēšanas nonāk izglītības sistēmā, nevis kur citur, un to varot izdarīt gan ar atalgojumu, gan pedagoģisko atbalstu, gan ar skolotāja profesijas prestiža celšanu.

Jau ziņots, ka IZM ir piedāvājusi no 2026./2027.mācību gada no skolām prasīt, ka pamatizglītības pakāpē kā otrā svešvaloda skolēniem pakāpeniski ir jāpiedāvā viena no ES vai Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstu oficiālajām valodām, vai svešvaloda, kuras apguvi regulē noslēgtie starpvaldību līgumi izglītības jomā. Krievu valoda starp šādām valodām nav.

Spēkā esošais normatīvais regulējums nenosaka skolām obligātu prasību otro svešvalodu piedāvāt kādu no ES oficiālajām valodām, līdz ar ko tā var būt jebkura valoda, kas galvenokārt ir krievu valoda - to, pēc ministrijas rīcībā esošiem datiem, kā otro svešvalodu apgūst gandrīz pusē Latvijas skolu. Daļā izglītības iestāžu netiek piedāvāta alternatīva krievu valodas apguvei.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Investē 240 000 eiro augstskolas modernizācijā

ISMA: Augstskolas jubilejas gadā veica vērienīgu izglītības iestādes telpu modernizāciju.

Sabiedrība Viens no deputātiem sodīts par agresīvu braukšanu

Daži tautas kalpi pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu, neveic transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu, pārkāpj sapulču, gājienu un piketu organizēšanas un norises kārtību.

Sabiedrība Plāno atļaut elektroskrejriteņu un velosipēdu piespiedu pārvietošanu

Grozījumi arī noteiks trīs gadījumus, kad mikromobilitātes rīki, tajā skaitā velosipēdi, tiks atzīti par ilgstoši atstātiem uz ceļā.

Sabiedrība NEPLP drīzumā varēs ierobežot un bloķēt pirātiskās tīmekļvietnes

Patlaban, lai ierobežotu pirātiskās tīmekļvietnes, personas var vērsties tiesā.

Lasiet arī

Sabiedrība IZM: krievu valodas apguvi būs iespēja turpināt līdz 2029./2030.gada beigām

Skolās arvien vairāk mācīs Eiropas Savienības valstu valodas.

Sabiedrība Pamatizglītībā pakāpeniski atteiksies no krievu valodas

No 2026./2027.mācību gada pamatizglītībā pakāpeniski atteiksies no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves, otrdien nolēmusi valdība.

Sabiedrība Valdība lems par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas skolās

Valdība otrdien, 23.aprīlī, lems par pakāpenisku atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves pamatizglītībā.

Sabiedrība Skolēni varēs atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Izglītības likumā, ar kuriem plānots noteikt, ka skolēni varēs atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves.