Lietuva: Latvijas bažas par kodolatkritumu krātuvi pie robežas ir pārsteidzīgas

Sabiedrība
LETA 12:49, 14.12.2023 0

Latvijā izskanējušās bažas par Lietuvas plāniem apglabāt kodolatkritumus tās robežas tuvumā ir pārsteidzīgas, jo atkritumu apglabāšanas vietas izraudzīšanās process turpinās, paziņoja Lietuvas vides ministrs Simons Ģentvils.

 

"Process notiek, un mēs izvērtējam 77 vietas visā Lietuvā, un Latvijas puses bažas ir nedaudz priekšlaicīgas, jo kopumā tās vietas visticamāk nebūs Latvijas tuvumā. Tomēr es domāju, ka pašos pamatos pasaules zinātne 50 gadu laikā izdomās, kā izlietot radioaktīvos atkritumus un mums nevajadzēs iztērēt 2,5 miljardus eiro, lai izveidotu pazemes krātuvi," Ģentvils ceturtdien sacīja ziņu radiostacijai "Žiniu radijas".

Atsaucoties uz "Latvijas Radio", Lietuvas sabiedriskā raidorganizācija LRT trešdien vēstīja, ka esošie atkritumu utilizēšanas plāni ir satraukuši Latvijas Augšdaugavas novada iedzīvotājus, kurus saniknojusi iespēja, ka Lietuva tikai astoņu kilometru attālumā no Latvijas robežas plāno būvēt bitumena radioaktīvo atkritumu krātuvi.

Lietuvas vides ministrs paskaidroja, ka tiek meklēta krātuves atrašanās vieta Lietuvas ziemeļos, piebilstot, ka atkritumus apglabās 400 metru dziļumā. Pašlaik radioaktīvie atkritumi ir ievietoti kapsulās, kuru termiņš ir 50 gadu. Kapsulas uzglabā netālu no Visaginas atomelektrostacijas (AES).

"Mums ir 50 gadu laika, lai atrastu vietu, izraktu pazemes krātuvi, to piepildītu, un to visu izdarītu ar zinātnisku pamatojumu, un ģeologi pašlaik diskutē par iespējamām vietām Lietuvā," teica ministrs.

Pēc Ignalinas AES pilnīgas slēgšanas ir jāatrod vieta, kur ilgtermiņā - desmitiem tūkstošu gadu - uzglabāt radioaktīvos atkritumus, sacīja Ģentvils, norādot, ka ir globāla vienošanās, ka valstis nevar eksportēt radioaktīvos atkritumus un risinājumi tie uzglabāšanai valstīm jāatrod pašām.

Ignalinas AES tika projektēta un celta padomju laikā un sāka darboties 1983.gadā. Tās pirmais reaktors tika slēgts 2004.gada nogalē, bet otrais - 2009.gada beigās. Šīs spēkstacijas slēgšana bija viens no nosacījumiem, lai Lietuvu uzņemtu Eiropas Savienībā, jo tajā izmantotie padomju ražojuma RBMK tipa reaktori tiek uzskatīti par nedrošiem.

Spēkstacijas demontāža, kas ir dārgs un sarežģīts process, joprojām turpinās, un šos darbus paredzēts pabeigt līdz 2038.gadam.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Nedēļas nogalē gaidāms silts un lielākoties saulains laiks

Šīs nedēļas nogalē gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies līdz +20..+25 grādiem, par dažiem grādiem vēsāks laiks saglabāsies piekrastē, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Neviena makšķerēšanas sezona Latvijā nepaiet bez traumām (+VIDEO)

Slideni krasti, zemē guļoši zari un koka gabali, aiz kuriem var viegli paklupt, - dažādu riska faktoru pie ūdeņiem ir daudz.

Sabiedrība Dabas sargi: atkritumu dedzināšana palielina toksicitāti par 300% (+VIDEO)

Dati no Eiropas Latvijai dod pauzi pārdomām, kā būvēt pārstrādes rūpnīcas.

Sabiedrība Trešdien laikapstākļus nosaka plašs anticiklons

Trešdien Latvijā saule mīsies ar mākoņiem, atsevišķās vietās gaidāms īslaicīgs lietus, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Pasaule Lietuvā svētdien notiks prezidenta vēlēšanas

Lietuvā svētdien notiks prezidenta vēlēšanas. 1895 iecirkņi durvis vērs plkst.7 un tiks slēgti plkst.20.

Pasaule Lietuvas prezidenta kandidātu ievilina intervijā Baltkrievijas propagandistiem

Lietuvas parlamenta opozīcijā esošās centriski kreisās Demokrātiskās savienības "Lietuvas vārdā" kandidāts valsts prezidenta vēlēšanās Ģiedrims Jeglinsks ticis maldināts, lai sniegtu interviju Baltkrievijas propagandistiem.

Pasaule Vācijas brigādes izvietošana Lietuvā izmaksās 11 miljardus eiro

Vācijas karavīru brigādes izvietošana izmaksās aptuveni 11 miljardus eiro, Bundestāga Aizsardzības komisijas sēdē atklāja Vācijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Pasaule Lietuva izmaksās 100 000 eiro kompensāciju CIP cietumā turētajam

Lietuva nav pārsūdzējusi Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumu lietā par nelikumīgu Saūda Arābijas pilsoņa turēšanu iespējamā slepenā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) cietumā netālu no Viļņas.