Nosacītu brīvības atņemšanu aizstās ar probācijas uzraudzību

Sabiedrība
LETA 22:31, 28.11.2023 0

Valdība šodien atbalstīja grozījumus Krimināllikumā un Kriminālprocesa likumā, kas paredz atteikties no nosacītas brīvības atņemšanas piemērošanas, aizstājot to ar probācijas uzraudzību.

 

Tieslietu ministrija piedāvā atteikties no brīvības atņemšanas soda nosacītas noteikšanas, tās vietā ļaujot piemērot pamatsodu - probācijas uzraudzību.

Izstrādājot grozījumus, jau sākotnēji tika secināts, ka probācijas uzraudzība kļūs par pilnvērtīgu alternatīvu nosacītai brīvības atņemšanas soda piemērošanai, jo tā satura un izpildes ziņā ir pilnībā identiska nosacītas notiesāšanas pārbaudes laika uzraudzībai.

Vienīgā atšķirība, kas tika konstatēta - probācijas uzraudzības nepildīšanas gadījumā tiek aizstāts neizciestais soda laiks, savukārt nosacītas notiesāšanas neievērošanas gadījumā notiesātajam tiek izpildīts tam piespriestais brīvības atņemšanas sods pilnā tā apjomā, neskatoties uz to, cik ilgu pārbaudes laiku notiesātais bija ievērojis nosacītas notiesāšanas nosacījumus.

Tas nozīmē, ka nosacītas notiesāšanas neievērošanas sekas ir bargākas par paredzētajām probācijas uzraudzības neievērošanas sekām.

Paredzēts, ka grozījumi Krimināllikumā varētu stāties spēkā 2024.gada 1.janvārī, taču tie vēl būs jāpieņem Saeimā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Vērtēs idēju par droša attāluma noteikšanu no atkritumu dedzināšanas rūpnīcām

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē 22.maijā vērtēs iedzīvotāju iniciatīvu par droša attāluma noteikšana no atkritumu dedzināšanas rūpnīcām.

Sabiedrība Dons no Eirovīzijas konkursa Rīgā atgriezīsies šovakar

Dziedātājs Dons no Eirovīzijas konkursa Rīgā atgriezīsies šovakar, informē Latvijas delegācijas pārstāvji.

Sabiedrība Ādažu novadā izstrādās ciemu attīstības plānus

Lai Ādažu novada attīstību saskaņotu ar aktuālākajām vietējo kopienu vajadzībām un sava ciema attīstības redzējumu, kā arī veicinātu iedzīvotāju iesaisti dzīvesvietas attīstībā, tiek plānots izstrādāt novada ciemu attīstības plānus, liecina informācijas pašvaldības mājaslapā.

Sabiedrība Pierīga kļuva par Zemessardzes mācību vietu (+VIDEO)

Jaunieši var turpināt apgūt dažādas militārās specialitātes, piemēram - ložmetējnieks, izlūks, karavīrs glābējs un citas.

Lasiet arī

Sabiedrība Sākts kriminālprocess par meža dzīvnieku šaušanu no braucošas automašīnas

Sākts kriminālprocess par meža dzīvnieku šaušanu no braucošas automašīnas, apstiprināja Valsts policijā.

Kriminālziņas Vīrietim par vārnas nošaušanu piemēro sabiedriskos darbus

Prokuratūra piemērojusi 250 stundu sabiedriskos darbus iepriekš septiņas reizes tiesātam vīrietim par vārnas nošaušanu, liecina publiski pieejamais lēmums.

Sabiedrība Vīrieti soda par sievietes izsekošanu, draudēšanu un fizisku iespaidošanu

Rīgas pilsētas tiesa piespriedusi sabiedriskos darbus vīrietim par sievietes ilgstošu izsekošanu, draudēšanu un fizisku iespaidošanu nolūkā panākt kopdzīves atjaunošanu, liecina publiski pieejamais spriedums.

Sabiedrība Latvijā ieviesīs bargākus sodus par genocīda un kara nozieguma attaisnošanu

Saeimas Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijā deputāti šodien atbalstījuši grozījumus Krimināllikumā, kuri paredz bargāku sodu ieviešanu par genocīda un kara nozieguma attaisnošanu kā arī pret Latviju vērstu darbību.