Rīgas Pieminekļu padome neatbalsta de Tolli pieminekļa aizvākšanu

Sabiedrība
LETA 08:07, 13.11.2023 0

Rīgas Pieminekļu padome pagājušajā nedēļā nav atbalstījusi pieminekļa Krievijas impērijas karavadonim Barklajam de Tolli (1761-1818) aizvākšanu no Esplanādes, vēsta "Latvijas Avīze".

 
Foto: LETA

Jautājums par šī pieminekļa aizvākšanu Pieminekļu padomē bija nonācis atkārtoti. Šo objektu Esplanādes malā pirmo reizi atklāja 1913.gadā un 2002.gadā uzstādīja atjaunotas kopijas veidā. 2002.gadā tā laika Pieminekļu padome atbalstīja atjaunotā tēla uzstādīšanu vēsturiskajā vietā un to atklāja tā brīža Pieminekļu padomes vadītājs Ojārs Spārītis. Pieminekļu padome skatīja jautājumu jau 3.martā un toreiz tēlu lēma atstāt.

Pieminekļa demontēšanai trūkstot likumīga pamata, jo tas neattiecas uz padomju okupācijas laiku, turklāt Rīgas domei ir saistošs dāvinājuma un uzturēšanas līgums ar šī pieminekļa uzstādītāju un finansētāju uzņēmēju Jevgeņiju Gombergu.

Šoreiz padomē tomēr izskanēja viedoklis, ka jautājumu nez vai var uzskatīt par izlemtu un par to vēl nāksies runāt ne reizi vien, jo jārēķinās, ka iesniegumi ar aicinājumiem to aizvākt droši vien turpinās pienākt, attiecīgi varot gadīties, ka perspektīvā de Tolli tiešām nāksies pārvietot uz citu vietu, prom no tagadējās. Kultūrvēsturiska vērtība oficiāli skaitās tikai oriģinālais pieminekļa postaments, bet ne figūras kopija.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Siliņa: Pedagogiem vienmēr ir bijusi ļoti liela pretimnākšana

Pedagogiem no valdības puses vienmēr ir bijusi ļoti liela pretimnākšana, šīs nozares jautājumus skatot kā prioritārus, šādu viedokli trešdien LTV "Rīta panorāmā" pauda premjere Evika Siliņa (JV).

Sabiedrība Nedēļas nogalē gaidāms silts un lielākoties saulains laiks

Šīs nedēļas nogalē gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies līdz +20..+25 grādiem, par dažiem grādiem vēsāks laiks saglabāsies piekrastē, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Neviena makšķerēšanas sezona Latvijā nepaiet bez traumām (+VIDEO)

Slideni krasti, zemē guļoši zari un koka gabali, aiz kuriem var viegli paklupt, - dažādu riska faktoru pie ūdeņiem ir daudz.

Sabiedrība Dabas sargi: atkritumu dedzināšana palielina toksicitāti par 300% (+VIDEO)

Dati no Eiropas Latvijai dod pauzi pārdomām, kā būvēt pārstrādes rūpnīcas.

Lasiet arī

Sabiedrība Pienākumu demontēt padomju pieminekļus atzīst par atbilstošu Satversmei

Satversmes tiesa (ST) ceturtdien par atbilstošām Satversmei atzinusi normas, kas uzliek par pienākumu demontēt padomju režīmu slavinošus objektus Daugavpilī.

Sabiedrība Lielajos kapos atklāti restaurētie Vērmaņu dzimtas pieminekļi

Lielajos kapos atklāti par 160 000 eiro restaurētie Vērmaņu dzimtas pieminekļi.

Kriminālziņas Pa nakti aizvākts Keldiša piemineklis

Pagājušajā naktī aizvākts akadēmiķa Mstislava Keldiša piemineklis, aģentūrai LETA apstiprināja Rīgas domē.

Pasaule Igaunija Krievijai izsaka nožēlu par komunistu upuru memoriāla nojaukšanu

Igaunijas vēstniecība Maskavā nosūtījusi diplomātisko notu Krievijas Ārlietu ministrijai, paužot dziļu nožēlu par komunistiskā režīma terora upuru memoriāla nojaukšanu Vladimirā, vēsta laikraksts "Postimees".