Lāčplēša dienas svinības: pasākumu programma Rīgā

Sabiedrība
LETA 09:25, 06.11.2023 0

Gaidot Lāčplēša dienu, pirmdien plkst.14 laukumā pie Latvijas Kara muzeja tiks iedegts Neatkarības kara piemiņas ugunskurs, kas turpinās degt līdz 11.novembrim, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

 
Foto: LETA

Tāpat pirmdien no plkst.9 līdz 19 būs apskatāma Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku militārās tehnikas un ekipējuma izstāde. Izstāde būs aplūkojama arī 11.novembrī no plkst.9 līdz 22.

Lāčplēša diena, 11.novembris, sāksies ar ekumenisko dievkalpojumu Rīgas Domā plkst.9

Pēc dievkalpojuma plkst.11 aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš noliks vainagus Rīgas Brāļu kapos pie Mūžīgās uguns, ar klusuma brīdi godinot Latvijas karavīrus, kuri atdevuši savas dzīvības par Latvijas brīvību un neatkarību.

Plkst.12 pie Brīvības pieminekļa un plkst.13 pie Rīgas pils norisināsies svinīgā goda sardzes maiņa.

Savukārt plkst.18 "Latvijas Televīzijā" un kanālā "TV24" tiks translēta tiešraide no Rīgas Brāļu kapiem, kur notiks svinīgā vakara junda, lai godinātu Latvijas Neatkarības karā kritušo karavīru piemiņu.

Vienlaikus plkst.18 koncertzālē "Lielā ģilde" norisināsies Lāčplēša dienas koncerts "Brīvības skaņas", kur uzstāsies Zemessardzes orķestris ar diriģentu majoru Andi Kareli un solistiem.

Savukārt no plkst.16 līdz 19 laukumā pie Latvijas Kara muzeja notiks jauno mūzikas grupu koncerts "Tu esi mana Latvija!".

Tāpat laika posmā no 11. līdz 18.novembrim ikviens interesents ir aicināts apmeklēt Latvijas Kara muzeju, kur notiks tematiskas ekskursijas, lekcijas, dažādas nodarbības, kas saistītas ar Latvijas neatkarības vēsturi, kā arī būs iespēja izzināt savas dzimtas vēsturi.

Patriotu mēnesī aizsardzības nozare aicina pie apģērba spraust sarkanbaltsarkanu lentīti.

Lāčplēša dienu Latvijā atzīmē par godu neatkarīgās Latvijas armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī.

Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 3.novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11.novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki.

Lāčplēša diena ir nozīmīga arī ar to, ka 1919.gada 11.novembrī tika dibināts Latvijas valsts apbalvojums - Lāčplēša Kara ordenis ar devīzi - "Par Latviju". Lāčplēša Kara ordeni piešķīra Latvijas armijas karavīriem, bijušo latviešu strēlnieku pulku karavīriem, kā arī ārzemniekiem, kuri piedalījās Latvijas Neatkarības karā vai sniedza ieguldījumu un sekmēja Latvijas valsts nodibināšanu. Kopumā ir pasniegti 2146 Lāčplēša Kara ordeņi.

Latvijas Neatkarības karš ilga no 1918.gada 18.novembra, kad tika proklamēta Latvijas Republika, līdz 1920.gada 11.augustam, kad tika noslēgts Latvijas - Krievijas miera līgums. 11.augustu Saeima ir noteikusi par Latvijas brīvības cīnītāju piemiņas dienu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Sabiedrība 9.maija vietā - 11.novembris! Lāčplēša dienā svecīšu likšanu plāno Uzvaras parkā

Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks norāda, ka šobrīd pašvaldība pieturas pie sākotnējā plāna pabeigt parka atjaunošanas pirmo kārtu līdz valsts patriotisma svētkiem novembrī, un jau Lāčplēša dienā pulcēt iedzīvotājus Uzvaras parka simtgades svētku koncertam. Parkā paredzēta svecīšu nolikšana Pirmā pasaules kara brīvības cīņās kritušo latviešu karavīru godināšanai, kas cīnījās par Latvijas neatkarību.

Sabiedrība Lāčplēša dienā aicina novietot svecītes uz aizsargsieta pie Rīgas pils

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" jau astoto gadu turpina atbalstīt Lāčplēša dienas tradīciju - svecīšu iedegšanu un izvietošanu 11.novembra krastmalā uz aizsargsieta pie Rīgas pils vēsturiskā apkārtmūra, aģentūru LETA, informēja VNĪ korporatīvās komunikācijas un ilgtspējas daļas vadītāja Inta Plūmiņa.