CERT: «Daudzās kiberdrošības jomās esam pārējos apsteiguši» (+VIDEO)

Sabiedrība
VS.LV 14:09, 09.10.2023 0

Taču ir arī lietas, kas nemainās: cilvēki vēl arvien iekrīt uz elementārām viltībām.

 

"Nedomāju, ka līdz ar karu Ukrainā esam sasnieguši kiberdrošības izaicinājumu griestus", - pauž Dr. comp. sc. Bernhards Blumbergs, CERT.LV vadošais kiberdrošības eksperts.

"Jau tagad ir jāsāk gatavoties dienai, kad par realitāti kļūs kvantu skaitļošana, kas ļaus apstrādāt (un arī uzlauzt) datus nesamērāmi lielākā ātrumā, nekā tos spēj aizsargāt pašreizējie risinājumi.

Protams, nevar neminēt tādu "karsto" aktualitāti kā mašīnmācīšanās, kurš ir viens no mākslīgā intelekta apakšvirzieniem. No vienas puses, tā ļauj ne tikai uzbrucējiem pielāgot savus uzbrukumus mērķauditorijai, bet arī mums identificēt līdzīgus uzbrukumus un aizsargāties pret tiem nākotnē. Vienlaikus ir jāveic liels darbs regulējuma veidošanā. Gan ES, gan ASV šobrīd mēģina kontrolēt mākslīgā intelekta lietojumu no juridiskā aspekta, lai nepieļautu tā ļaunprātīgu izmantošanu vai nonākšanu dominējošā stāvoklī, samazinoties cilvēka vērtībai.

Vienlaikus pret tehnoloģijām nav jācīnās, tās palīdz mums augt. Daudzi uzskata, ka, piemēram, izglītības kvalitāte kritīsies, jo skolēni lietos ChatGPT mājasdarbu sagatavošanai, bet es tam nepiekrītu. Lai lietotu mākslīgā intelekta rīkus, ir jāspēj uzdot pareizos jautājumus un analizēt iegūto atbildi. Arī tad, kad parādījās pirmie kalkulatori, daudziem šķita, ka tas notrulinās cilvēkus, jo aprēķini vairs netiks veikti galvā. Tehnoloģija un cilvēks ietekmē viens otra attīstību, un mums ir jābūt sinerģijā - tā ir dabiska evolūcija. Galvenais ir apzināties, kurp savā attīstībā dodamies, un spēt sevi aizsargāt pret tiem, kas evolūciju izprot kā ļaunprātīgu darbību pilnveidošanu".

Eksperts norada: "Taču ir arī lietas, kas nemainās: cilvēki vēl arvien iekrīt uz elementārām viltībām, un komerciāli motivētiem ļaundariem nav jāizdomā jauns divritenis. Lai izvilinātu naudu vai privātu informāciju, nekādas īpašas tehnoloģijas nav vajadzīgas; tās pašas metodes lieliski darbojās pirms 100 un 200 gadiem, mainījies ir tikai formāts un mērogs. Tāpēc arī sabiedrībai ir jābūt visaugstākajā līmenī, lai neiekristu kiberļaundaru slazdos.

Kibertelpas aizsardzībā esam bijuši pirmajās līnijās jau 10-15 gadus, tikai atšķirībā no igauņiem par to skaļi nerunājam. Ja e-pārvaldē mūsu ziemeļu kaimiņi tiešām ir soli priekšā, tad aizsardzības ziņā esam ļoti līdzīgās pozīcijās un pat redzam Latvijas pārsvaru. Jau kopš Krievijas veiktās Krimas aneksijas 2014.gadā CERT.LV sadarbībā ar NATO ir meklējis jaunus ceļus, kā stiprināt savu izaugsmi un spēju cīnīties pret uzbrukumiem. Salīdzinājumā ar citām dalībvalstīm daudzās kiberdrošības jomās esam pārējos apsteiguši. Pieaugošais jaunu ierīču skaits rada sarežģītākas drošības problēmas, un mūsu partneri labprāt no mums mācās, it īpaši jautājumos, kas skar cīņu pret inovatīviem uzbrukumiem. Tas nenozīmē, ka citi ir sliktāki, tas nozīmē, ka mūsu eksperti ir ļoti spēcīgi un mūsu metodes - pietiekami efektīvas".

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Čakša: Priekšlikumi nemazinās pedagogu atalgojumu (+ LIZDA viedoklis)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai nemazinās to atalgojumu, šodien preses konferencē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem

Sabiedrība Brīvdienās saglabāsies silts laiks, vietām dārdēs pērkons

Šīs nedēļas nogalē Latvijā saglabāsies vasarīgi silts laiks, vietām gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Ārlietu ministre iestājusies Zemessardzē

Ārlietu ministre Baiba Braže iestājusies Zemessardzē, izriet no viņas publicētā ieraksta tviterī.

Lasiet arī

Pasaule VDD: arī Ķīnas kibervienības ir sākušas izrādīt interesi par Latviju

Visaugstāko apdraudējumu Latvijas kiberfrontē rada Krievijas specdienestu vadītās kibergrupas, tomēr arī Ķīnas kibervienības ir sākušas izrādīt manāmu interesi par Latviju, teikts Valsts drošības dienesta (VDD) pagājušā gada darbības pārskatā.

Pasaule Igaunijas valsts iestādes piedzīvojušas līdz šim lielāko kiberuzbrukumu

Nedēļas nogalē daudzu Igaunijas valsts iestāžu tīmekļa vietnes skāra līdz šim lielākais piekļuves atteices (DDoS) uzbrukumu vilnis, taču, pateicoties veiktajiem pasākumiem, to ietekme nebija liela, vēsta laikraksts "Postimees".

Ekonomika Privātie uzņēmēji Latvijā saņems finansējumu dalībai kiberdrošībā (+VIDEO)

Noteikumi par konkrētas grantu programmas īstenošanu tiek virzīti atsevišķi.

Sabiedrība Pret hibrīdo agresiju: jaunieši tiek iesaukti kiberkaraspēkā (+VIDEO)

Izaicinājumā var piedalīties ikviens Latvijas Republikas valstspiederīgais vecumā no 14 līdz 24 gadiem.