Vai Kūtra neievēlēšana par Saeimas priekšsēdētāju ietekmēs valdības stabilitāti?

Sabiedrība
LETA 08:29, 21.09.2023 0

Saeimas deputāta Gunāra Kūtra (ZZS) neievēlēšana par Saeimas priekšsēdētāju neietekmēs valdības stabilitāti, šādu viedokli pauda Rīgas Stradiņa universitātes lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle.

 
Foto: LETA

Viņa uzskata, ka "Jaunās vienotības" (JV) un "Progresīvo" atteikšanās balsot par Kūtra kandidatūru Saeimas priekšsēdētāja amatam bija vienīgais risinājums, lai nesagrautu savu reputāciju. Politoloģe atgādina, ka jaunās valdības pamatā bija ielikta strikta norobežošanās no koruptīvos noziegumos apsūdzētā bijušā Ventspils mēra un pašreizējā Ventspils domes deputāta Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij"), taču Kūtris vairākkārt publiskajā telpā pauda pilnīgi pretēju viedokli. Ja JV un "Progresīvie" nobalsotu par Kūtri kā otru augstāko valsts amatpersonu, tad viss valdības koncepts par norobežošanos sabruktu.

Savukārt komentējot ZZS rīcību, Metla-Rozentāle uzsvēra, ka ZZS izturēja līdz galam savu pozīciju. Viņa atgādināja, ka ZZS nekad publiski nav paudusi norobežošanos no Lemberga, tā vietā partija ir izvēlējusies publiski nerunāt par Lembergu. Politoloģe akcentēja, ka ZZS atteicās noņemt Kūtra kandidatūru Saeimas priekšsēdētāja amatam, jo tādējādi viņi atkāptos no saviem principiem un ideoloģijas, kas viņiem bija pirms vēlēšanām, ko viņi nav mainījuši arī valdības veidošanas procesā, lai nezaudētu savu vēlētāju uzticību, jo daļa ZZS vēlētāju partiju identificē tieši ar Lembergu.

Metla-Rozentāle uzskata, ka Kūtra neievēlēšana par Saeimas priekšsēdētāju neietekmēs valdības stabilitāti, jo ZZS ir sapratusi, ka partneriem nebija citas izvēles, lai pasargātu koalīciju no sabrukuma. Savukārt ZZS procesā neko neesot zaudējusi, jo Kūtra vietā izvirzīja Daigu Mieriņu, kuras kandidatūru atbalstīja visi koalīcijas partneri. Iespējams, ka ZZS līdz galam nebija saskaņojusi Kūtra retoriku par Lembergu, tādēļ jau rēķinājās ar koalīcijas partiju un sabiedrības reakciju.

Vērtējot jaunievēlēto Saeimas priekšsēdētāju Mieriņu, politoloģe uzsvēra, ka Mieriņai ir pieredze pašvaldības, kā arī Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vadītājas amatā, kas nozīmē, ka viņa pārzina valsts pārvaldības dažādus aspektus, zina, kā ir jāorganizē darbs. Protams, Saeimas priekšsēdētājam ir citi darba pienākumi, taču nepieciešamās administrēšanas organizatoriskās zināšanas un prasmes viņai jau ir.

Kā vēstīts, par Saeimas priekšsēdētāju trešdien ievēlēta koalīcijas virzītā ZZS pārstāve Mieriņa.

Par Mieriņu nobalsoja 55 deputāti - ZZS, "Jaunās vienotības" un "Progresīvo" deputāti, kā arī atsevišķi "Latvija pirmajā vietā" parlamentārieši, piemēram, Linda Liepiņa, Ramona Petraviča, Ainārs un Ričards Šleseri. Pret Mieriņu balsoja 34 parlamentārieši.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.