Divu Ziemeļvalstu uzņemšana palielinās NATO krasta līniju par 4378 km (VIDEO)

Sabiedrība
VS.LV 07:16, 20.07.2023 0

Baltijas valstis tagad var mazāk uztraukties par Krievijas draudiem, sacīja ģenerālis Graube.

 

Pēc Zviedrijas un Somijas uzņemšanas NATO militāri politiskās alianses ģeopolitiskais stāvoklis Baltijā radikāli mainījās. Abu valstu platība ir attiecīgi 410 un 338 tūkstoši kvadrātkilometru. Kopā tas ir 12 Latvijas!

Zviedrijas krasta līnija ir 3128 km gara, Somiju jūra apskalo 1250 km garumā.

"Zviedrijas militāro lidlauku izmantošana vai pretgaisa aizsardzības sistēnu esamība, to pašu "Patriot", piemerām, Gotlandē vai Zviedrijas piekrastē ļoti nopietni pastiprina Latvijas drošību tai skaitā, jo distancei, reaģēšanas ātrumam ir būtiska nozīme", - pauž aizsardzības eksperts, ģenerālis Raimonds Graube.

Kā norādīja bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Graube, šobrīd militārās alianses aizsardzības perimetrs iegūst nepieciešamo stratēģisko dziļumu, un Baltijas valstis vairs neatradīsies NATO perifērijā.

Zviedrijā ir arī spēcīgs militāri rūpnieciskais komplekss.

Zviedrijas aviobūves uzņēmums “Saab” Zviedrijas un Brazīlijas gaisa spēku vadībai prezentējis pirmos sešus sērijveidā ražotos iznīcinātājus “Gripen E”. Šīs jaunākās paaudzes lidmašīnas jau tuvākajā laikā nonāks Zviedrijas Gaisa spēku rīcībā. No kopumā sešiem pirmajiem kompānijas “Saab” ražotajiem iznīcinātājiem “Gripen E” četrus paredzēts piegādāt Brazīlijas bruņotajiem spēkiem, bet atlikušos divus – Zviedrijas gaisa spēkiem.

“Šīs piegādes ir īpaši svarīgas Zviedrijas gaisa spēku spēju palielināšanai, kā arī valsts aizsardzības stiprināšanai. Ar iznīcinātājiem JAS 39 “Gripen E” nonākšanu bruņojumā, Zviedrijas aizsardzības spējas nozīmīgi pieaugs, ļaujot mums veidot gan spēcīgākus, gan taktiskajā ziņā pārākus gaisa spēkus,” sacīja Zviedrijas Gaisa spēku komandieris ģenerālmajors Karls Johans Edstroms

Artilērijas sistēma Archer (zviedru: BAE Systems Archer, Artillerisystem 08 Archer) ir Zviedrijā izstrādāta un ražota artilērijas sistēma, kurā ietilpst uz smagās automašīnas uzmontēta lafete un 155 mm haubice. 2023. gada janvārī Zviedrija apņēmās sākt Archer piegādes Ukrainai, lai tā atvairītu Krievijas iebrukumu.

Krišs Ziverts

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piektdiena būs saulaina un silta

Piektdien Latvijā būs pārsvarā sauss un saulains laiks, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Opozicija vēlas, lai debates notiek tikai valsts valodā

Opozīcijā esošie "Apvienotais saraksts" (AS) un Nacionālā apvienība (NA) sagatavojuši grozījumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, kas liegtu rīkot priekšvēlēšanu debates krievu valodā.

Sabiedrība Āgenskalna tirgū gaidāms īpašs pasākums - Ukrainas diena!

Latvijā dzīvojošie ukraiņi aicinās kopā gatavot, dziedāt, dejot un piedalīties dažādās radošajās darbnīcās.

Sabiedrība Aiztur divas personas aizdomās par informācijas vākšanu un nodošanu Krievijai

Kā liecina Valsts drošības dienesta izmeklēšanas laikā iegūtā informācija, personas nelikumīgi vāca un Krievijas specdienestiem nodeva neizpaužamas ziņas.

Lasiet arī

Pasaule NATO nosoda Krievijas kaitnieciskās darbības alianses teritorijā

NATO ceturtdien nosodījusi Krievijas kaitnieciskās darbības alianses teritorijā, atzīstot, ka dezinformācijas izplatīšana, sabotāža un kiberuzbrukumi rada draudus tās drošībai.

Pasaule NATO kiberaizsardzības mācībās Igaunijā uzvar Latvija

Šonedēļ Igaunijā notikušajās NATO kiberaizsardzības mācības "Locked Shields 2024" uzvarējusi Latvija kopā ar NATO vienību komandu, paziņoja alianses Apvienotais kiberaizsardzības izcilības centrs (CCDCOE).

Pasaule NATO reakcijas uz draudiem ātrums atkarīgs no dzelzceļa infrastruktūras

NATO spēja ātri izvērst līdz 500 tūkstošiem karavīru uz savām austrumu robežām, atbildot uz Krievijas agresiju, ir atkarīga no tādu šķēršļu pārvarēšanas kā birokrātija un trausla dzelzceļa infrastruktūra, sevišķi Vācijā, ziņo britu laikraksts "The Telegraph".

Sabiedrība NATO plāno ieguldīt ap 160 miljonus eiro militārās ostas attīstībā Liepājā

NATO pieņemts lēmums par vairāk nekā 160 miljonu eiro finansējuma piešķiršanu militārās ostas attīstībai Liepājā Karostas teritorijā, tviterī raksta aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).