Progresīvie vēlas saprast, kāpēc Latvija nav novērsusi invazīvo sugu ieviešanos

Sabiedrība
LETA 15:11, 18.06.2023 0

Saeimas ''Progresīvo'' frakcija ir vērsusies pie vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Māra Sprindžuka (AS) un zemkopības ministra Didža Šmita (AS) ar jautājumiem par Eiropas Komisija (EK) vēršanos tiesā pret Latvju, jo nav novērsta Eiropas dabai kaitīgo invazīvo svešzemju sugu ieviešanās.

 
Foto: LETA

Kā norāda ''Progresīvie'', EK ir vērsusies tiesā pret Latviju, jo Latvija nav ieviesusi Eiropas Parlamenta un Padomes regulu par invazīvu svešzemju sugu introdukcijas un izplatīšanās profilaksi un pārvaldību, tādējādi nav novērsusi invazīvo sugu ieviešanos, kas rada bažas Eiropas Savienībai (ES).

Saistībā ar regulas neieviešanu EK jau 2021.gadā informēja vairākas valstis, tostarp Latviju, par iespējamām sekām, bet 2023.gada sākumā paziņoja par vēršanos tiesā.

''Progresīvie'' vaicā, kādas regulas prasības Latvija nav izpildījusi un kāpēc. Tāpat ministri aicināti paskaidrot, kas tiks darīts, lai izpildītu regulas prasības.

Saeimas frakcija interesējas, kas ir izdarīts no 2021.gada, kad EK brīdināja Latviju, lai novērstu iespējamo tiesvedību. ''Progresīvie'' arī vēlas noskaidrot, kādas finansiālas un cita veida sekas Latvijai draud saistībā ar šo tiesas procesu un no kādiem līdzekļiem tiks segti izdevumi.

Jau ziņots, ka EK vērsusies Eiropas Savienības Tiesā (EST) pret sešām ES valstīm, tai skaitā arī Latviju, par to, ka tās nav novērsušas Eiropas dabai kaitīgo invazīvo svešzemju sugu ieviešanos. EK vērsusies pret Bulgāriju, Grieķiju, Itāliju, Īriju, Latviju un Portugāli.

Invazīvas svešzemju sugas ir augi un dzīvnieki, ko nejauši vai apzināti ievieš teritorijā, kur tie parasti nav sastopami.

Invazīvas svešzemju sugas Eiropā un visā pasaulē ir viens no pieciem galvenajiem bioloģiskās daudzveidības izzušanas cēloņiem. Tie ir augi un dzīvnieki, kas cilvēka darbības rezultātā nejauši vai tīši tiek ieviesti dabas vidē, kurā to parasti nav.

Tie nopietni apdraud Eiropas vietējos augus un dzīvniekus, un tiek lēsts, ka tie Eiropas ekonomikai ik gadu rada 12 miljardu eiro zaudējumus. Ar invazīvām sugām saistītu problēmu risināšana ir svarīgs aspekts ES centienos apturēt biodaudzveidības izzušanu, kā noteikts paziņojumā par Eiropas zaļo kursu un Eiropas Biodaudzveidības stratēģijā 2030.gadam.

Regula ietver pasākumus, kas jāveic visā ES attiecībā uz invazīvām svešzemju sugām, kuras ES rada bažas. Sešas dalībvalstis nav izstrādājušas, īstenojušas un EK paziņojušas rīcības plānu, kā novērst svarīgākos invazīvu svešzemju sugu introdukcijas un izplatīšanās ceļus.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Lasiet arī

Pasaule Libānā divās dienās sakaru ierīču eksplozijās gājuši bojā 37 cilvēki

Libāna otrdien un trešdien peidžeru un rāciju sprādzienos nogalināti 37 cilvēki un 2931 ievainots, ceturtdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Kriminālziņas Muita atklāj 10,4 miljonu nelegālu cigarešu kravu

Muitnieki septembra sākumā Liepājas ostā atklājuši 520 000 paciņu jeb 10,4 miljonus nelegālu cigarešu "Marlboro", kas bija noslēptas kādā kravas automašīnā, kas bija ceļā uz Vāciju, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Kriminālziņas Pārvadātājs no Latvijas centies ievest Lietuvā 74 kaķus no Baltkrievijas

Pārvadātājs no Latvijas, rupji pārkāpjot dzīvnieku pārvadāšanas prasības, Lietuvā no Baltkrievijas mēģinājis ievest 74 kaķus, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.

Ekonomika Ēka Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī izsolīta par 4,19 miljoniem eiro

Vēsturiskais nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā, nosolīts par 4,19 miljoniem eiro, kas ir par 1,49 miljoniem eiro vairāk nekā noteiktā izsoles sākumcena 2,7 miljonu eiro apmērā, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).