Avis norāda, kam jāuzņemas atbildība par pārkāpumiem ar nomas auto

Sabiedrība
LETA 12:11, 04.06.2023 0

Atbildību par izdarītu ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu, izmantojot nomas automašīnu, vajadzētu uzņemties transportlīdzekļa vadītājam, nevis nomas uzņēmumiem, norādīja auto nomas un pilna servisa līzinga pakalpojumu sniedzēja "Avis" pilna servisa līzinga departamenta vadītāja Daina Kantāne.

 

Viņa skaidro, ka Latvijā šī atbildība joprojām tiek nodota automašīnu nomas uzņēmumiem, piebilstot, ka tas rada papildu slogu uzņēmumiem, kā arī veicina autovadītāju bezatbildību uz ceļa.

Daudzviet Eiropā, piemēram, Lietuvā, Austrijā un Itālijā, sods par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu ar nomas automašīnu tiek piemērots automobiļa vadītājam jeb personai, kura pārkāpumu ir veikusi, nevis spēkrata īpašniekam, skaidro Kantāne. Viņa arī norāda, ka Latvijā tas tiek piemērots transportlīdzekļa īpašniekam jeb nomas uzņēmumam, kam pēc tam jāiekasē apmaksa no klienta, tādā veidā uzņēmumiem uzliekot papildu slogu un radot zaudējumus bezatbildīgu autovadītāju dēļ.

Šādu noteikumu rezultātā Latvijas uzņēmumiem rodas zaudējumi, jo nereti personu, uz kuru sods ir attiecināms, vairs nav iespējams sasniegt un nomnieka bankas karte, kas reģistrēta automašīnas nomas brīdī, ir bloķēta. Piemēram, "Avis" 2022.gadā nav bijis iespējams iekasēt gandrīz 10% no šādām soda naudām.

Kantāne uzsver, ka Latvijai vajadzētu sekot citu valstu piemēram, tādā veidā samazinot administratīvo slogu un neradot zaudējumus uzņēmumiem. Viņa norāda, ka nepieciešams veikt izmaiņas likumdošanā, paredzot, ka sods tiek piemērots transportlīdzekļa vadītājam. Rezultātā tiktu noņemta atbildība no uzņēmumiem par autovadītāja rīcību uz ceļa, kas ne vienmēr ir saskaņā ar nomas vai ceļu satiksmes noteikumiem.

"Vienlaikus, ja sods tiktu adresāts transportlīdzekļa vadītājam, paredzams, ka cilvēki, izmantojot nomas auto, kļūtu atbildīgāki - līdz ar to uzmanīgāki un piesardzīgāki," pauž Kantāne, norādot, ka, mainot sodu piemērošanas sistēmu, varētu arī mazināties ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu un pat negadījumu skaits pieaugošā tolerances līmeņa uz ceļa dēļ.

Auto nomas un pilna servisa līzinga pakalpojumu sniedzēja SIA "Ideal services", kas pārstāv starptautisku kompāniju "Avis", apgrozījums sasniedza 6,5 miljonus eiro, kas ir par 16% vairāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa pieaugusi par 38% - līdz 365 533 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Uzņēmums "Ideal Services" ir reģistrēts 1999.gadā, un tā pamatkapitāls ir 22 760 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Igaunijas "Osauhing Ideal Baltic".

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Lasiet arī

Kriminālziņas Muita atklāj 10,4 miljonu nelegālu cigarešu kravu

Muitnieki septembra sākumā Liepājas ostā atklājuši 520 000 paciņu jeb 10,4 miljonus nelegālu cigarešu "Marlboro", kas bija noslēptas kādā kravas automašīnā, kas bija ceļā uz Vāciju, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Kriminālziņas Pārvadātājs no Latvijas centies ievest Lietuvā 74 kaķus no Baltkrievijas

Pārvadātājs no Latvijas, rupji pārkāpjot dzīvnieku pārvadāšanas prasības, Lietuvā no Baltkrievijas mēģinājis ievest 74 kaķus, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.

Ekonomika Ēka Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī izsolīta par 4,19 miljoniem eiro

Vēsturiskais nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā, nosolīts par 4,19 miljoniem eiro, kas ir par 1,49 miljoniem eiro vairāk nekā noteiktā izsoles sākumcena 2,7 miljonu eiro apmērā, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).