Rīgas domnieki: Līdz 4.maijam jādemontē Puškina piemineklis

Sabiedrība
VS.LV 12:03, 25.04.2023 0

Rīgas domes deputātu bloks "Kods Rīgai" vērsies pie koalīcijas partneriem, lai pieņemtu stingru lēmumu par nelikumīgi uzstādītā un krievijas vēstniecības dāvinātā Puškina pieminekļa demontāžu līdz 2023.gada 4.maijam, informēja Rīgas domes Priekšsēdētāja vietnieces Lindas Ozolas biroja vadītājs Kaspars Adijāns.

 

Lai apturētu sabiedrības šķelšanos un tālāku šī jautājuma eskalāciju, Rīgas vicemēre Lindas Ozola kopā ar bloka kolēģiem lūguši šo jautājumu iekļaut 25.aprīļa Rīgas domes koalīcijas sadarbības padomes sēdē, atklātā vēstulē par to informējot arī visus koalīcijas deputātus.

Deputātu bloks "Kods Rīgai" jau iepriekš aktualizēja jautājumu par nelegāli novietotā krievu imperiālisma simbola - Puškina pieminekļa demontāžu.

"Laikā, kad krievijas armija Ukrainā veic kara noziegumus, ir svarīgi apzināties, kādu postu Latvijai nodarījusi krievijas impērijas un Padomju Savienības vara. Viens no šiem simboliem ir krievijas imperiālisma simbols, dzejnieks Aleksandrs Puškins, kura attēls šobrīd redzams arī uz sētas, ar kuru apjozts krievijas armijas iznīcinātais teātris Mariupolē, kura telpās patvērās un gāja bojā vairāki simti Ukrainas civiliedzīvotāju," uzsvera Linda Ozola.

Deputātu bloks "Kods Rīgai" norāda, ka ir vairāki aspekti, kādēļ iestājas par Aleksandra Puškina pieminekļa demontāžu.

Pirmkārt, krievijas vēstniecība Aleksandra Puškina pieminekli izmanto kā maigās varas un propagandas instrumentu, jo savos darbos Puškins slavināja krievijas varu un atbalstījis to. Turklāt, rakstnieks savas dzīves laikā nekad nav apmeklējis Rīgu un nav izrādījis īpašu interesi par to.

Otrkārt, Maskavas domes dāvinātais piemineklis ticis uzstādīts nelikumīgi. To 2009.gada 22.augustā atklāja Kronvalda parkā ar Latvijas Puškina biedrības, Krievijas vēstniecības Latvijā un Rīgas domes - konkrēti, ar bijušā, tolaik jaunievēlētā, mēra Nila Ušakova - atbalstu, bet bez Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas un Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības padomes atbalsta. Vēlāk, 2013.gada aprīlī ar Rīgas domes lēmumu tas pārņemts valdījumā. Līdz ar to "Kods Rīgai" ieskatā nebūtu nepieciešami kādi īpaši saskaņojumi tā demontāžai.

Treškārt, šobrīd vērā ņemami pieaudzis arī sabiedrības spiediens pieņemt lēmumu un rīkoties līdzīgi, kā ar Okupācijas pieminekļa gāšanu Uzvaras parkā 2022.gada 25.augustā. Publiskās atmiņas centrs eksperti Rīgas domes pašvaldību jau vairākkārtīgi aicinājuši pieņemt lēmumu par vairāku, tostarp arī Puškina pieminekļa demontāžu. Tāpat sabiedrības iniciatīvas platformā manabalss.lv joprojām ir pieejams aicinājums parakstīties par Puškina pieminekļa nojaukšanu.

Ceturtkārt, "Kods Rīgai" ieskatā drošības riski nav mazinājušies un joprojām saglabājas augsti, ar pieaugošu tendenci attīstīties pilsētvidē, tāpēc koalīcijai būtu nekavējoties jālemj par nelegāli uzstādītā pieminekļa demontāžu un pārvietošanu, lai izslēgtu jebkādu iespēju to izmantot par 9.maija "varoņu" slavināšanas vietu, papildus vēršot uzmanību uz potenciālo sabiedrības konfrontācijas risku un krievu pasaules sludināšanu pieminekļa atrašanās vietā Kronvalda parkā.

"Kods Rīgai" deputāts Māris Mičerevskis, kurš šo jautājumu rosinājis un atbalstījis arī Rīgas Pieminekļu padomē uzver: "Mēs nevaram atļauties šajā jautājumā būt mīksti, jo tiekam nepārtraukti testēti no agresīvā kaimiņa puses, cik patstāvīgi esam un vai mums ir spēja iztaisnot savu muguru un pasargāt Latviju un Rīgu no lienošās krieviskošanas politikas, vai nav. Karš pie mums nekad nenotiks, ja demonstrēsim, ka šeit nekad vairs nebūs Krievija."

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Kultūra Bungu un dūdu mūzikas grupa «Auļi» dosies tūrē pa Latviju (+VIDEO)

Reinis Suhanovs uzveduma režijas pamatā izmantojis Edvarta Virzas poēmas.