Sprindžuks: Valsts pārvaldes digitalizācija ir pārāk sadrumstalota

Sabiedrība
LETA 21:14, 05.04.2023 0

Valsts pārvaldes pakalpojumu digitalizācija vērtējama kā pārāk sadrumstalota, jo trūkst fokusa uz pakalpojumu klientiem un viņu skatījumu, šodien diskusijā "Labi pārvaldīta un iedzīvotajam draudzīga digitāla Latvija" norādīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS).

 
Foto: LETA

Viņa ieskatā valsts pārvaldes digitalizācijā būtu nepieciešams pāriet no decentralizētas pieejas uz stratēģiski vērstu pieeju, kam piekrita vairāki diskusijas dalībnieki.

Lauku atbalsta dienesta direktors Ģirts Krūmiņš uzsvēra nepieciešamību nepārtraukti komunicēt ar pakalpojumu ņēmējiem par to, kā viņiem ikdienā palīdzēs pakalpojums.

Ārvalstu investoru padomes Latvijā Datu un digitalizācijas darba grupas vadītājs Edvīns Elferts dalījās novērojumos, ka lielās organizācijās tiek sākts ar resursu centralizēšanu. Viņaprāt, būtu nepieciešams izdomāt stratēģiju no divām perspektīvām, tai skaitā, pakalpojuma lietotāja un viņa gūtās pieredzes.

Valsts kontrolieris Rolands Irklis vērsa uzmanību uz stratēģiskas investīciju plānošanas nepieciešamību, jo nereti par budžetu tiek domāts novēloti, līdz ar ko vairāku labu ideju realizēšanai finansējumu nemaz nav iespējams piešķirt. Tāpat vajadzētu būt lielākām prasmēm e-pakalpojumu iepirkšanā, jo novērots, ka šos pakalpojumus iepērk, lai arī nav pietiekami nodefinēti kritēriji no vadības puses.

Irkļa ieskatā nepieciešams viens centrāls subjekts, kurš varētu pārraudzīt, kam ir augstāka prioritāte, kur vajadzētu investēt vairāk, un kam mazāka.

Sprindžuks norādīja, ka viens no iecerētajiem pārmaiņu virzieniem ir valsts informācijas komunikācijas tehnoloģiju pārvaldības reforma ministriju līmenī, jo ir svarīgi, lai sākumā būtu lielā bilde, bet tikai pēc tam domāt par projektiem.

Viņa ieskatā, svarīga ir darba dalīšana - valstij būtu jāveido lauks privātajam sektoram, kur tas varētu pieslēgties pie valsts reģistriem, lai veidotu dažādus inovatīvus risinājumus.

Jaunizveidotā Digitālā komiteja būtu vieta diskusijām, kā labāk to izdarīt. Paredzēts, ka pirmā komitejas sēde notiks aprīļa beigās.

Atklājot diskusiju, prezidents Egils Levits norādīja, ka, neskatoties uz tehnoloģiju kapacitātes ievērojamo pieaugumu, plašā digitalizācija ir tikai solis uz digitalizācijas transformāciju.

Tehnoloģijām kļūstot sarežģītākām un jaudīgākām, būtu nepieciešams domāt par digitālo tehnoloģiju regulēšanu, tai skaitā, juridiskā līmenī. Digitālās politikas virzieniem vajadzētu būt cilvēku pasargāšanai, iekļaujot privātuma, vārda brīvības un datu drošības jautājumus, kā arī nelietderīgu finanšu novēršana un potenciāla izmantošanai.

Tāpat Levita ieskatā valstij ir jāuzņemas atbildība par kļūdām sistēmā, kuru dēļ lietotājs nav varējis beidzamajā dienā iesniegt nepieciešamos dokumentus.

Tika pausts, ka ieteicams izstrādāt arī digitālā dizaina likumu, jo cilvēkam jābūt iespējai komunicēt ar valsti un otrādi. Piemēram, aizpildot anketu, iedzīvotājam būtu jāredz arī iepriekšējie jautājumi, uz kuriem sniegtas atbildes. Ir jābūt iespējai atgriezties, izlabot, kā arī arhivēt sniegtās atbildes. Esot nepieciešams arī ieviest digitālā dizaina atbalsta pasākumus, kur iedzīvotājiem griezties jautājumu gadījumā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.