LOSP piedalījies Lietuvas lauksaimnieku piena nozares protestā

Sabiedrība
LETA 18:15, 23.03.2023 0

Ceturtdien Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvji piedalījās Lietuvas lauksaimnieku nevalstisko organizāciju (NVO) rīkotā protestā pie Lietuvas Seima ēkas, informē LOSP.

 

Kā norāda LOSP, protestā Lietuvas lauksaimnieku NVO pieprasīja atbalstu piena nozarei krīzes pārvarēšanā un nozares dzīvotspējas saglabāšanā.

LOSP valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis atzīmē, ka Latvija ir teju vienādā krīzes situācijā ar Lietuvas piena nozari un, sadarbojoties ar Zemkopības ministriju (ZM), tiek aktīvi strādāts pie iespējamajiem risinājumiem kā Latvijas, tā arī Eiropas Savienības (ES) līmenī.

Viņš gan skaidro, ka tas aizņem laiku, un laiks patlaban strauji izsīkst. Nozarei steidzami nepieciešams nekavējošs atbalsts un ilgtermiņa risinājumi nepieciešami.

"Viennozīmīgi esam gatavi protestēt - Latvijas piena nozarē ir krīze, un diemžēl dati rāda skumju ainu - labāk nepaliek. Strādāt zem pašizmaksas ilgstoši nav iespējams - tie ir ievērojami zaudējumi un risks iekļūt nebeidzamā parādu jūgā," norāda Lauksaimniecības Statūtsabiedrību asociācijas valdes priekšsēdētājs Kaspars Melnis (ZZS).

Melnis atzīmē, ka piena ražošanas pašizmaksa ir aptuveni 0,42 eiro litrā, iepirkuma cena - aptuveni 0,34 eiro litrā, bet plaukta cena - aptuveni 1,50 eiro litrā un vairāk. Ja situācija nemainīsies, arī Latvijas lauksaimnieki būs spiesti īstenot plašus protestus visā Latvijā, lai saglabātu piena nozari.

Vienlaikus LOSP informē, ka pirms dalības protesta akcijā LOSP pārstāvji tikās ar Lietuvas Zaļo un zemnieku savienības pārstāvjiem, lai diskutētu par krīzi piena nozarē. Ar partijas pārstāvjiem tika pārrunāti iespējamie risinājumi, kā arī kopīgi meklētas iespējas mazināt krīzes ietekmi, veicinot krīzes pārvarēšanu sadarbībā ar valsts un ES līmeņa institūcijām.

Jau ziņots, ka zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS) un Lietuvas lauksaimniecības ministrs Ķēstutis Navicks aicināja Eiropas Komisijas (EK) lauksaimniecības komisāru Janušu Vojcehovski sniegt atbalstu piena nozarei, piešķirot Latvijai 11 miljonus eiro no Eiropas Savienības (ES) krīzes rezerves fonda.

EK iepriekš jau ir noraidījusi Navicka lūgumu piešķirt steidzamu atbalstu Lietuvas piensaimniecības sektoram saistībā ar neseno piena iepirkuma cenu kritumu un piena ražotāju grūtībām valstī.

Vojcehovskis atbildē Navickam pauda, ka piena iepirkuma cenas ir kāpušas divus gadus un vienubrīd tās ES un arī Lietuvā pat sasniedza rekordaugstu līmeni, tādēļ pašreizējā situācija neatbilst "nopietnai tirgus nestabilitātei".

Kā informēja ZM, divu mēnešu laikā vidējā svaigpiena iepirkuma cena ir samazinājusies par 32%, savukārt ražošanas izmaksas pieaugušas par 50%, salīdzinot ar gadu iepriekš.

LOSP ir biedrība, kas apvieno 54 valsts mēroga ražotāju un pārstrādātāju nevalstiskās organizācijas, kas aptver visu Latvijas teritoriju un visus ražošanas sektorus. Organizācija formulē vienotu lauksaimnieku viedokli ražotāju interešu aizstāvībai un tālākām sarunām ar valsts pārvaldes institūcijām, kā arī citiem sadarbības partneriem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Lasiet arī

Ekonomika Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu varētu turpināties vēl dažus gadus

Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu un ar to saistītajiem jautājumiem varētu turpināties vēl vienu līdz divus gadus, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.