Levits: Azerbaidžānai ir svarīga loma ES dabasgāzes piegādēs

Sabiedrība
LETA 14:33, 08.03.2023 0

Azerbaidžānai ir svarīga loma Eiropas Savienības (ES) dabasgāzes piegādes avotu un maršrutu dažādošanā, stiprinot Eiropas enerģētisko drošību, uzsvēra Latvijas prezidents Egils Levits, kurš šodien Baku tikās ar Azerbaidžānas prezidentu Ilhamu Alijevu.

 

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane, puses pārrunāja abu valstu attiecības, ES-Azerbaidžānas dialogu, Eiropas drošības jautājumus un alternatīvus enerģijas avotus Eiropai.

Levits uzsvēra arīdzan ES un Azerbaidžānas dialoga nozīmību. Viņš norādīja, ka Latvija atzinīgi vērtē ES un Azerbaidžānas saprašanās memorandu par sadarbību enerģētikas jomā. Pēc Latvijas prezidenta paustā, arī Latvija vēlas attīstīt sadarbību atjaunīgās enerģijas jomā.

Pēc tikšanās Valsts prezidents uzsvēra, ka, turpinot abu valstu sekmīgās attiecības, Latvija ir ieinteresēta uzturēt politisko dialogu visos līmeņos. Patlaban starp abu valstu pašvaldībām ir jau noslēgti 14 sadarbības līgumu. Turklāt Latvija un Azerbaidžāna nākamgad atzīmēs diplomātisko attiecību trīsdesmitgadi.

Levits atzīmēja, ka Latvijas un Azerbaidžānas ekonomiskās attiecības pēdējos gados attīstās ar pozitīvu tendenci. Viņš norādīja, ka Latvija ir ieinteresēta izpētīt turpmākās sadarbības perspektīvas tādās jomās kā informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, viedā enerģija un zaļās tehnoloģijas. Arī transports un loģistika ir vēl viena no sadarbības jomām. Latvijas prezidents piebilda, ka nacionālā aviokompānija "airBaltic" šī gada maijā plāno atjaunot tiešo lidojumu starp Rīgu un Baku.

Latvijas prezidents atzīmēja, ka Latvija kā NATO dalībvalsts ir par vēl ciešāku NATO sadarbību ar Azerbaidžānu programmā "Partnerattiecības mieram". Levits šajā kontekstā apstiprināja, ka Latvija ir gandarīta pagarināt Latvijas vēstniecības Baku kā NATO kontaktpunkta mandātu līdz 2024.gadam.

Abu valstu prezidenti sarunā apspriedās par situāciju Ukrainā un palīdzību Ukrainai pret Krievijas sākto karu. Levits atzīmēja, ka Latvija augstu vērtē Azerbaidžānas sniegto humāno palīdzību un energoapgādi, politisko atbalstu un neseno ģeneratoru piegādi Ukrainai. Pēc Latvijas prezidenta paustā, ilgstošu mieru Ukrainā var panākt, tikai un vienīgi balstoties uz starptautiskajām tiesībām un teritoriālo integritāti.

Puses apsprieda abu valstu sadarbība starptautiskajās institūcijās. Latvijas prezidents vērsa uzmanību uz to, ka Latvija piešķir sadarbībai ar Azerbaidžānu lielu nozīmi arī ANO. Levits novērtēja Alijeva kā Nepievienojušos valstu kustības priekšsēdētāja lomu ne tikai savā reģionā, bet arī globālā mērogā, koordinējot 120 valstu platformu.

"Latvija vēlas stiprināt starptautiskās organizācijas un uz noteikumiem balstītu starptautisko kārtību - te redzam lielisku potenciālu turpmākajai sadarbībai ar Azerbaidžānu, kā arī Latvijai gatavojoties ANO Drošības padomes vēlēšanām 2025.gadā," pauda Levits.

Latvijas prezidents pievērsās arī dialogam Eiropas Padomē, pieminot, ka Latvija uzņemsies šajā organizācijā prezidentūras pienākumus no šī gada maija līdz novembrim. Levits atzīmēja, ka Latvija kopā arī Eiropas Padomes dalībvalstīm kopā strādās pie demokrātijas, cilvēktiesību un tiesiskuma stiprināšanas Eiropā.

Levits sarunā ar Alijevu novērtēja X Baku globālo forumu "Šodienas pasaule: izaicinājumi un cerības", atzīmējot šīs platformas iespējas, apvienojot plašu pasaules līderu pieredzi, kā arī Azerbaidžānas lomu starpkultūru dialoga veicināšanā.

Pārrunājot situāciju Karabahā, Valsts prezidents izteica Latvijas oficiālo nostāju - Latvija vēlas redzēt stabilu un pārtikušu Dienvidkaukāzu. Ir svarīgi rast ilgtspējīgu un miermīlīgu risinājumu Armēnijas un Azerbaidžānas konfliktam starptautisko tiesību ietvaros, atzīmēja Levits.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Lasiet arī

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Pasaule Libānā divās dienās sakaru ierīču eksplozijās gājuši bojā 37 cilvēki

Libāna otrdien un trešdien peidžeru un rāciju sprādzienos nogalināti 37 cilvēki un 2931 ievainots, ceturtdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.