Staķis: Rīgas pašvaldībai šobrīd ir svarīgāki darbi par cīņu ar pieminekļiem

Sabiedrība
LETA 10:33, 07.03.2023 0

Rīgas pašvaldībai šobrīd ir svarīgāki darbi par cīņu ar pieminekļiem, uzsvēra Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP), komentējot Rīgas domes Pieminekļu padomes lēmumu par vairāku pieminekļu aizvākšanu.

 
Foto: Dainis Bušmanis

Rīgas mērs norādīja, ka pašlaik notiek intensīvs darbs pie pašvaldības budžeta, kam jāvelta daudz darba, savukārt okupāciju slavinošie objekti, kuru aizvākšanu prasīja valsts, ir demontēti.

Citu pieminekļu demontāža nebūs ne strauja, ne emociju iespaidā, izteicās politiķis. Viņš skaidroja, ka Rīgas pašvaldība bieži saņem dažādus priekšlikumus gan no privātpersonām, gan nevalstiskajām organizācijām izvietot pilsētvidē piemiņas plāksnes, monumentus u.c. objektus. Lai šie jautājumi bez profesionāļu diskusijas nenonāktu pa tiešo politiķu darba kārtībā, ir izveidota Pieminekļu padome, kurā bez politiķiem darbojas tēlnieki, arhitekti un citi profesionāļi, kas var paskatīties uz katru konkrēto jautājumu no citas perspektīvas.

Šajā padomē neskata jautājumus tikai par pieminekļu aizvākšanu, bet arī par piemiņas vietu atjaunošanu, piemēram, par piemiņas memoriāla Lipkem papildināšanu ar visu ebreju glābēju vārdiem.

Tas, ka Pieminekļu padome ir atbalstījusi atsevišķu pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu, ir ieteikumi, turklāt balsojums parādījis, ka šie lēmumi padomē netiek vērtēti viennozīmīgi, uzsvēra politiķis, pēc kura vārdiem, šim jautājumam jāpieiet ar vēsu prātu un ir nepieciešama diskusija.

Rīgas mērs aicinās savus kolēģus deputātus pievēsties nevis pieminekļu jautājumam, bet Rīgas domes budžetam, ielu remontiem, sociālās nodrošināšanas jautājumiem.

Pagājušajā nedēļā Rīgas domes Pieminekļu padome atbalstīja sešu pilsētā esošu pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu, saistot tos ar padomju laiku slavināšanu.

Padomē tika atbalstīts piedāvājums demontēt 1982.gadā Kronvalda parkā uzstādīto pieminekli rakstniekam Andrejam Upītim un skulptūru "staļinisma perioda rakstniecei" Annai Saksei Gaujas ielā 1.

Pieminekļu padome piekrita arī Aleksandra Puškina pieminekļa demontāžai Kronvalda parkā, jo tas esot izvietots nelikumīgi.

Pieminekļu padome atbalstīja arī ierosinājumu demontēt 1978.gadā uzstādīto pieminekli zinātniekam, "PSRS trīskārtējam sociālistiskā darba varonim" Mstislavam Keldišam, kas atrodas Rīgas kanālmalas apstādījumos, iepretim Latvijas Universitātei, un piemiņas plāksnes vēsturniekam Jānim Zutim aizvākšanu. Tā atrodas Basteja bulvārī 12.

Tika atbalstīta arī piemiņas plāksnes komunistiskās partijas tipogrāfijai Čiekurkalna 1. garajā līnijā 88 demontāža.

Minēto pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu rosināja Publiskās atmiņas centrs.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.