Deputāti nolemj amatpersonas deklarācijā nepubliskot ziņas par amatu Zemessardzē

Sabiedrība
LETA 14:44, 02.03.2023 0

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā, nolemjot valsts amatpersonas deklarācijās nepubliskot informāciju par Zemessardzē ieņemto amatu un informāciju par ienākumiem, kurus amatpersona guvusi, pildot dienestu Zemessardzē.

 
Foto: LETA

Grozījumi veikti likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" un stāsies spēkā 1.jūlijā.

Likumā no 1.jūlija par publiski nepieejamas deklarācijas daļu tiks atzīta informācija par amatu, kuru valsts amatpersona ieņem kā zemessargs, kā arī informācija par ienākumiem, kurus valsts amatpersona guvusi, pildot dienestu Zemessardzē vai Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vienībā atbilstoši līgumam par dienestu Zemessardzē.

Tāpat noteikts, ka Valsts ieņēmumu dienestam (VID) līdz augusta sākumam būs jānodrošina, ka deklarācijās, kas jau publiskotas, nav pieejama attiecīgā informācija.

Atbilstoši jau līdz šim spēkā esošajam regulējumam pienākums iesniegt valsts amatpersonu deklarāciju negulst uz zemessargiem, kas pilda dienestu Zemessardzē, jo atbilstoši likuma prasībām zemessargs nav uzskatāms par valsts amatpersonu.

Tomēr Zemessardzē dienē ievērojams skaits Latvijas pilsoņu, kas ir valsts amatpersonas, līdz ar to valsts amatpersonu deklarāciju iesniegšanas pienākums ir lielai daļai amatpersonu, kas pilda dienestu Zemessardzē.

Atbilstoši līdzšinējam likuma regulējumā deklarācijā jānorāda ne tikai savs valsts amatpersonas amats, bet arī informācija par citiem amatiem, ko tā ieņem papildu valsts amatpersonas amatam. Vienlaikus līdz šim likums paredzēja pienākumu valsts amatpersonas deklarācijā norādīt informāciju par visa veida gūtajiem ienākumiem pārskata periodā.

Izmaiņas ģeopolitiskajā drošības situācijā un Krievijas iebrukums Ukrainā prasa pārskatīt gan valsts aizsardzības sistēmas pasākumus kopumā, gan izvērtēt individuālus aizsardzības pasākumus attiecībā uz noteiktām personu grupām, kas iesaistītas valsts aizsardzības uzdevumu izpildē.

Viens no šādiem pārskatāmiem drošības aspektiem ir saistīts ar neierobežotu piekļuvi informācijai, kas atbilstoši līdz šim spēkā esošajam regulējumam ir iekļaujama deklarācijā saistībā ar dienesta izpildi Zemessardzē. Tagad nolemts atteikties no šī nosacījuma no 1.jūlija.

Šādas informācijas pieejamība publiskajā telpā var kaitēt valsts drošības interesēm, jo tā atklāj datus par Zemessardzes personālresursiem, publiski atklājot to personu loku, kas dien Zemessardzē, kā arī šo personu ieņemamos amatus. Tāpat šādas informācijas publiska pieejamība var kaitēt arī pašas personas, kas uz brīvprātības principa pamata pieteikusies pildīt valsts aizsardzības uzdevumus no pamatdarba brīvajā laikā, un viņas ģimenes interesēm, skaidrots šodien veikto likuma izmaiņu pamatojumā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.