Saeimas priekšsēdētājam Smiltēnam – sarežģīta diplomātija ar Šveices vēstnieku

Sabiedrība
EKSKLUZĪVI! 10:00, 11.02.2023 0

Ārēji tās bija draudzīgas parrunas, taču attiecībās ar Šveici Latvija ir identificējusi vismaz divas problēmzonas.

 
Foto: LETA

Vēlas draudzēties ar Eiropas Savienību, bet bloķē piegādes Ukrainai«Lai veicinātu ekonomisko izaugsmi, Latvija ir ieinteresēta rast jaunus sadarbības veidus ar Šveici, īpaši jomās ar augstu pievienoto vērtību. Mums ir jābūt ilgtspējīgiem, tostarp atbalstot Ukrainu», - teica šonedēļ Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, parlamentā tiekoties ar Šveices Konfederācijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Martēnu Mišlē.

Masu mediji Eiropā vairākkārt ziņojuši, ka Šveice bloķē moderno ieroču piegādi Ukrainai, kas cīnās pret Putina karaspēku, jo to sastāvdaļas tiek ražotas Alpu republikā. Šveices Ekonomikas lietu sekretariāts vakar, 10. februārī, aizliedza Spānijai eksportu Ukrainai Šveicē ražotus ieročus – divu 35 milimetru zenītlielgabalu. Iepriekš Šveice noraidīja Vācijas lūgumu atļaut tai nosūtīt Ukrainai zenītieroču munīciju, kas ražota Šveicē. Šveice arī atteica Dānijai, kura vēlējās nosūtīt Ukrainai 22 Šveicē ražotus tankus Piranha III.

Šveices likums nosaka, ka eksporta atļauja nevar tikt izdota, ja saņēmēja valsts atrodas starptautiskā bruņotā konfliktā. Krievijas iebrukums Ukrainā un Šveices lēmums pievienoties ES sankcijām pret Krieviju ir aktualizējis jautājumu par Šveices neitralitāti. Šveices parlamentā ierosinātas vairākas iniciatīvas reeksporta noteikumu atvieglošanai, lai atļautu Šveices ieroču nodošanu Ukrainai caur trešajām valstīm.

Viss ekonomikā iet caur Briseli, Meroni mantu nedod

Šveice nekad nav atzinusi Latvijas inkorporāciju PSRS. 2014. gada 26. maijā abas valstis noslēdza vīzu pārstāvības līgumu. Saskaņā ar līgumu Latvija pārstāv Šveici Šengenas vīzu izsniegšanā Uzbekistānā. Šveice pārstāv Latviju Ganā, Senegālā, Palestīnas pašpārvaldē, Kirgizstānā, kā arī Nepālā un Ekvadorā.

Kā VS.LV uzzināja Latvijas Ārlietu ministrijas oficiālajā mājaslapā, tirdzniecību starp Latviju un Šveici regulē 1972. gadā parakstītais Brīvās tirdzniecības līgums starp ES un Šveices Konfederāciju, kas paredz brīvu rūpniecības preču tirdzniecību. Lauksaimniecības preču tirdzniecību regulē 2002. gadā Bilateral I ietvaros parakstītais Līgums starp ES un Šveici par tirdzniecību ar lauksaimniecības precēm.

Spriežot par ekonomiskā dialoga potenciālu, īpaši izcelta viedo tehnoloģiju joma. Tāpat E.Smiltēns un M.Mišlē sprieda par Latvijas virzību uz digitālo transformāciju un iespējamo sadarbību šajā jautājumā.

Tiešām, Latvijai un Šveicei ir labas sadarbības iestrādes augstajās tehnoloģijās, biomedicīnā, pētniecībā. 2021. gada janvārī darbu uzsācis Swisscom DevOps centrs Rīgā (dibināts 2020. gada oktobrī). Pie kopīgiem projektiem veiksmīgi strādā Organiskās sintēzes institūts, Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs un Šveices uzņēmums Roche. Latvijas vadošais mākslīgā intelekta tehnoloģiju izstrādātājs Tilde attīsta mākslīgā intelekta tehnoloģijās balstītas tulkošanas tehnoloģijas, kā arī digitālos asistentus. Tilde ir Šveicē reģistrētās organizācijas European Association of Machine Translation (EAMT) biedrs. Tai ir cieša sadarbība ar vairākiem Šveices uzņēmumiem, kā arī sadarbība pētniecībā ar Cīrihes Universitāti.

Tajā pašā laikā Šveices advokāts Rūdolfs Meroni joprojām nav izpildījis pirmās instances tiesas spriedumu un nav nodevis Nodrošinājuma valsts aģentūras (NVA) pārvaldībā bijušā Ventspils mēra Aivara Lemberga, viņa dēla Anrija un meitas Līgas īpašumus.

Krišs Ziverts

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.