Rīdzinieki kara gadījumā cer tikt evakuēti, patversmes netiek gatavotas

Sabiedrība
EKSKLUZĪVI! 10:23, 10.02.2023 0

Latvijas Aizsardzības ministrijai šogad būs lielākais budžets vēsturē. Taču jaunu vai veco bumbu patvertņu būvniecība vai rekonstrukcija nav paredzēta. Kā Rīgas domē konstatējusi VS.LV, galvaspilsētas varas iestādes draudu gadījumā paredz iedzīvotāju izvešanu no pilsētas.

 
Foto: vs.lv

Padomju okupācijas laikā varas iestādes nemitīgi gatavojās kodolkaram ar ASV, tāpēc Rīgā un tās apkārtnē tika izveidotas simtiem bumbu patvertņu. Šobrīd apmeklētājiem ir atvērts bunkurs LPSR augstākajai vadībai pie sanatorijas Līgatne (objekts «Pansionāts»), kurā 2000 м2 telpā bija paredzēts pavadīt 4 nedēļas pilnīgi autonomā režīmā, pēc tam radiācijas līmenim vajadzēja pazemināties, un Kompartijas līderi varētu doties virspusē turpināt vadīt valsti.

Iedzīvotāji tolaik varētu izmantot pajumtes rūpnīcās, sabiedriskās ēkās vai vienkārši pagrabus zem dzīvojamām ēkām.

NBS rezerves virsnieks, Rīgas domes deputāts Sandris Bergmanis pašreizējo situāciju komentē pesimistiski: «Rīgai ir izstradāts civilās aizsardzības plāns. Evakuācijas punkti ir, bet bumbu patversmju nav - tikai iespējams, dzivojamo māju pagrabi, bet kā tur tikt iekšā, vai tas vispār būs iespējams - šaubos. Lielākā kļūda savā laikā bija tā, ka ļāva privatizēt šīs patversmes, tagad viņas ir nolaistas - tur ir ierīkots viss kas, tikai ne tas priekš kā viņas bija uzbūvētas».

VS.LV Rīgas centrā pārbaudīja vairākas dzīvojamās ēkas, kas iepriekš bija aprīkotas ar nojumēm: ļoti iespējams, šodien tās ir pilnīgi nederīgā stāvoklī, arī pagrabi ārējiem iespaidiem izskatās ārkārtīgi nestabili.

Kaimiņvalstī jau sagatavoti simts bunkuri

Igaunijas Glābšanas departaments kopā ar Zemes departamentu ir sagatavojusi karti, kurā redzamas publiskās patversmes. Tagad tur var atrast vairāk nekā simts bunkurus.

«Nepilna gada laikā esam apzinājuši, izmēģinājuši un ar civilās aizsardzības marķējumu apzīmējuši 103 publiskās patversmes aptuveni 60 000 cilvēkiem. Līdz gada beigām plānojam kartēt un iezīmēt publiskās patversmes 100 000 cilvēkiem», - sacīja err.ee Glābšanas departamenta padomnieks patversmes jautājumos Stens Patriks Kreks.

«Izvēloties publisku pajumti, mēs vadāmies no tā, lai tai būtu jābūt pazemē, ar pietiekami stipru konstrukciju un vēlams bez logiem. Patversmei jābūt izvietotai vietā, kur uz ielām var atrasties daudz cilvēku, vai vietā, kur ir daudz pajumtei nepiemērotu ēku. Piemēram, pagrabi un pazemes autostāvvietas ir piemērotas pajumtei».

Papildus militāriem draudiem patvērums var būt vajadzīgs ekstremālos laikapstākļos vai tad, ja ir plašs gaisa piesārņojums. Paziņojums par briesmām tiek pārraidīts kā ziņojums, izmantojot īsziņu sistēmu EE-ALARM, Igaunijas Nacionālo apraidi un citus mediju kanālus, kā arī lielākajās pilsētās uzstādītās sirēnas.

Voldemārs Burkevics (teksts, foto)


Māja Ausekļa ielā celta 1927. gadā un tās bunkurs ir labi redzams.
Foto: vs.lv

Mājas pagrabs Rīgas centrā.
Foto: vs.lv
Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Sabiedrība NBS komandieris rosina apsvērt sieviešu iesaukšanu obligātā dienestā

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš rosina apsvērt sieviešu iesaukšanu obligātā kārtā valsts aizsardzības dienestā (VAD), ceturtdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina Kalniņš.

Ekonomika RSU uzņems karavīrus, kuri beiguši valsts aizsardzības dienestu (+VIDEO)

Vislielāko popularitāti ieguvusi studiju programma "Fizioterapija".

Sabiedrība «Pūķa zobi», prettanku eži, dzeloņdrāti. Austrumu robežas stiprināšana turpinās

Latvijas austrumu robežas militārajā stiprināšanā tuvāko piecu gadu laikā tiks ieguldīti kopskaitā 303 miljoni eiro.

Sabiedrība Latvija plāno iegādāties vieglos uzbrukuma helikopterus no ASV (+VIDEO)

Tā ieroču sistēma atbalsta visu veidu NATO munīciju.