• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Tapusi grāmata par latviešu teiktajām dziesmām

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 07:51, 28.01.2023


Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) izdevis grāmatu "Teiktās dziesmas. Praktiska rokasgrāmata", informēja centra pārstāve Linda Ertmane.


Foto: Facebook.

Viņa atzīmēja, ka pagājušā gada nogalē drukātā un papildinātā veidā izdota grāmata "Teiktās dziesmas. Praktiska rokasgrāmata". Izdevuma autores ir etnomuzikoloģes Ieva Vīvere, Zane Šmite un Ilze Cepurniece.

Ertmane norādīja, ka 2021.gadā, pievēršoties latviešu tradicionālās mūzikas senākā slāņa bagātībām, LNKC sagatavoja metodisko materiālu elektroniskā formātā. 2022.gada nogalē metodiskais materiāls izdots drukātā un papildinātā formātā.

Vīvere skaidroja, ka teiktās dziesmas veido latviešu tradicionālās mūzikas seno slāni. Dziesmām raksturīgs cits dziedāšanas veids - tuvāks runāšanai, nevis melodiskai, plūstošai dziedāšanai.

Grāmata ir paredzēta ikvienam tradicionālās mūzikas interesentam - folkloras kopu un etnogrāfisko ansambļu vadītājiem un dalībniekiem, pētniekiem un izzinātājiem.

Līdzās teikto dziesmu stila un dziedāšanas tehnikas analīzei, rokasgrāmatā ir sniegti ieteikumi šo dziesmu apguvē, izmantojot mūzikas piemērus no Latviešu Folkloras krātuves un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas tradicionālās mūzikas digitālā arhīva. Visām materiālā izmantotajām melodijām sniegti arī nošu piemēri, ko transkribējusi Ilze Cepurniece.

Vīvere uzsvēra, ka teikto dziesmu izlase apkopota arī albumā un publicēta "Bandcamp" vietnē. Viņa klāstīja, ka albums dod ieskatu teikto dziesmu tradīcijā un ļauj vieglāk nokļūt līdz grāmatā minētajiem mūzikas piemēriem.

Elektroniskais materiāls "Teiktās dziesmas. Praktiska rokasgrāmata" pieejams nemateriālā kultūras mantojuma digitālajā platformā "nematerialakultura.lv", kā arī LNKC tīmekļvietnē "lnkc.gov.lv". Rokasgrāmatu drukātā formātā iespējams iegādāties LNKC, rakstot uz e-pasta adresi "izdevumi@lnkc.gov.lv".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra AB dambī notiks festivāls «‎bez narkotikām un alkohola»‎ (+VIDEO)

"Мēs cenšamies rūpēties par naturālu un īstu pieredzi".

Kultūra Durbes pils pagalmā ar albuma prezentācijas koncertu debitē Afroedīte (+VIDEO)

Dziedātāja sevi jūlijā pieteica ar albumu "Mīlestības dziesmas iesācējiem".

Kultūra 13. septembrī Rotko centrā atklās ebreju mākslinieka no Krievijas (+VIDEO)

Starp Geršova nozīmīgākajiem darbiem jāmin sērijas “Mikelandželo” un “Atmiņas par Vitebsku”, cikli “Par Dmitrija Šostakoviča septīto simfoniju” un “Rekviēms”, kā arī Marka Šagāla un Pāvela Filonova portreti.

Kultūra Amerikāņu vokālie speciālisti meklē talantus Rīgā un Liepājā (+VIDEO)

Latvijas speciālistiem būs iespēja klausīties tieši viņiem pielāgotas lekcijas.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijas karavīri haubices šaušanas vietā izmantos simulatorus (+VIDEO)

Tiks samazināts munīcijas daudzums, kas nepieciešams apmācībai.

Pasaule Viļņā izvērtēs Navaļnija komandas apgalvojumus par uzbrukumu Volkovam

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pirmdien paziņoja, ka Lietuvā tiks atbildīgi izvērtēti cietumā mirušā Krievijas opozīcijas aktīvista Alekseja Navaļnija komandas apgalvojumus par to, kas Viļņā sarīkoja uzbrukumu viņu sabiedrotajam Leonīdam Volkovam.

Ekonomika Ar vizīti Hjūstonā sākas vēsturiski lielākā Latvijas tirdzniecības misija uz ASV

Šodien, 16.septembrī, sākās Latvijas tirdzniecības misija uz ASV, ar kopumā ap 100 biznesa delegācijas dalībniekiem.

Sabiedrība «Viss sākas ar sapni»: Latvijas Universitāte nākamnedēļ atzīmēs 105.jubileju

Latvijas Universitāte (LU) nākamnedēļ, no 23.septembra līdz 28.septembrim, ar izglītojošiem, svinīgiem un izklaidējošiem pasākumiem atzīmēs 105.jubileju, informē universitāte.