Rosina atcelt PVN kurināmajam un siltumenerģijas pakalpojumiem

Sabiedrība
LETA 08:54, 06.12.2022 0

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcija aicina sniegt papildu atbalstu iedzīvotājiem energokrīzē, no nākamā gada atceļot pievienotās vērtības nodokli (PVN) kurināmajam un siltumenerģijas pakalpojumiem, aģentūru LETA informēja ZZS.

 
Foto: LETA

Politiķis Harijs Rokpelnis (ZZS) skaidro, ka malkas un enerģētiskās koksnes cenas kopš kara sākšanās Ukrainā ir vairāk nekā dubultojušās. Tā rezultātā strauji pieaugušas apkures cenas gan tiem, kam apkuri nodrošina centralizēta pakalpojuma sniedzējs, gan tiem, kas par siltumu gādā paši. Daudzi, nespējot samaksāt par tik strauji kāpjošo apkures izejvielu, atlikuši malkas, granulu vai brikešu iegādi, lai nodrošinātu izejvielu visai sezonai, norāda Rokpelnis.

Deputāts arī uzsver, ka valsts pabalsti sedza vien nelielu daļu no sadārdzinājuma, kas radies apkures nodrošināšanai. Tā kā malkas un tās produktu cenas ir strauji kāpušas, līdzvērtīgi pieauguši arī valsts ieņēmumi no PVN par šiem produktiem. Šos virsnormas ieņēmumus ZZS aicina novirzīt, neiekasējot PVN par malku, malkas produktiem un apkuri no 2023.gada janvāra un nākamajā apkures sezonā.

ZZS ieskatā tas ļaus iedzīvotājiem pārvarēt krīzi un tautsaimniecība pielāgoties un pārstrukturizēties, izlīdzinot pieprasījumu un piedāvājumu apkures produktu tirgū un normalizējot Latvijā saražotās kurināmās koksnes un to produktu cenas.

ZZS sagatavotais likumprojekts paredz PVN samazināto likmi 0% procentu apmērā piemērot mājsaimniecībām - malkai apaļkoku, pagaļu, zaru, žagaru saišķu vai tamlīdzīgā veidā, koksnes šķeldai vai skaidām, zāģskaidām un koksnes atlikumiem, zāģskaidu un koksnes atlikumiem aglomerētu vai neaglomerētu brikešu, granulu vai tamlīdzīgā veidā, kā arī siltumenerģijas piegādei.

ZZS piedāvā 0% PVN likmi piemērot no 2023.gada 1.janvāra līdz 2024.gada 30.aprīlim.

ZZS sagatavotos grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa likumā aicina iekļaut šīs nedēļas parlamenta sēdes darba kārtībā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Sabiedrība Mieriņa: Saeimas deputāti vērtē arī citus nodokļu reformas priekšlikumus

Saeimas deputāti vērtē arī citus nodokļu reformas priekšlikumus, ne tikai tos, par kuriem publiski ir paziņojis finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV), ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" teica Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS).

Ekonomika Darbaspēka nodokļu izmaiņas pašvaldībām radīs negatīvu fiskālu ietekmi

Plānotās darbaspēka nodokļu izmaiņas vistiešākajā veidā radīs negatīvu fiskālu ietekmi uz pašvaldību budžetiem, vērtē Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienība "Rīgas metropole".

Ekonomika Izveidots «Algas kalkulators» algas aprēķinam 2025.gadā pēc nodokļu izmaiņām

Lai darba ņēmēji varētu aprēķināt savu darba algu 2025.gadam atbilstoši izstrādātajam darbaspēka nodokļu piedāvājumam, Finanšu ministrijas (FM) mājaslapā publicēts "Algas kalkulators", informē FM.

Sabiedrība No nākamā gada plānots paaugstināt IIN likmi

No nākamā gada plānots paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi, noteikt fiksētu un lielāku neapliekamo minimumu, kā arī paaugstināt minimālo algu, piektdien preses konferencē sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).