Var veicināt izmaksu pieaugumu: "Latvenergo" ir pret "Sadales tīkla" nodalīšanu

Sabiedrība
LETA 22:37, 01.12.2022 0

Mainot uzņēmuma struktūru un nodalot AS "Sadales tīkls" no mātessabiedrības AS "Latvenergo", sabiedrība nebūtu ieguvēja, jo augtu izmaksas, kā arī nopietnam riskam tiktu pakļauta tīklu modernizācija, aģentūrai LETA norādīja "Latvenergo" pārstāve Ivita Bidere.

 
Foto: LETA

Komentējot ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) trešdien teikto, ka, iespējams, "Sadales tīkls" būtu vairāk jānodala no elektrības ražotāja "Latvenergo", Bidere skaidro, ka uzņēmumu struktūras maiņa ir vērtējama pēc tā, cik tā ir ekonomiski pamatota un izdevīga ,un vai sabiedrība būs no tā ieguvēja.

Šobrīd arī Baltijas reģionā - gan Igaunijas "Eesti Energia", gan Lietuvas "Ignitis" - koncernu portfelī ir arī sadales sistēmas operatori, kas liecina par efektīvāku īpašuma pārvaldību, - šāds modelis ir arī Zviedrijas valsts uzņēmumu grupā "Vattenfall".

"Mainot uzņēmuma struktūru, sabiedrība nebūtu ieguvēja, jo augtu izmaksas, kā arī nopietnam riskam tiktu pakļauta tīklu modernizācija," norāda "Latvenergo".

Uzņēmumā arī skaidro, ka šobrīd pastāvošajā modelī akcionārs nodrošina ne tikai labu pārvaldību, bet jo īpaši - ekonomiski zemākas "Sadales tīkla" izmaksas, kas pretējā gadījumā atspoguļotos tarifos. Esošā pārvaldība nodrošina zemāku izmaksu finansējuma piesaisti investīcijām un pārvaldes efektivitāti, kas citādi veidotu "Sadales tīklam" tādas papildu izmaksas, kuras būtu jāiekļauj sadales tarifā elektroenerģijas lietotājiem.

Akcionāra noteikto "Sadales tīkla" vidēja termiņa efektivitātes mērķu realizācija ir devusi 50 miljonu eiro samazinājumu, ļaujot "Sadales tīklam" piecus gadus ne tikai nepaaugstināt, bet 2020.gadā pat samazināt tarifus. Pēdējo piecu gadu laikā ir samazināts "Sadales tīkla" personāla skaits par 900 cilvēkiem un būtiski samazināts autoparks.

Bidere arī norāda, ka apspriešanai nodotais "Sadales tīkla" tarifu kāpums saistīts ar elektroenerģijas pārvades operatora "Augstisprieguma tīkls" tarifu maiņu, elektrības zudumiem, kas atkarīgi no elektrības cenas un inflācijas. Notiek labākā risinājuma meklējumi, bet jau šobrīd "Sadales tīkla" zaudējumus amortizē "Latvenergo", kas cita akcionāra gadījumā nebūtu iespējams.

Turklāt "Latvenergo" arī norāda, ka "Sadales tīkls" ir neatkarīgs uzņēmums, tā darbību uzrauga ne tikai akcionārs, bet arī valsts institūcijas. Uzņēmuma pārvaldība ir neatkarīga valde un padome, nodrošinot skaidru mērķu attīstību visu tirgus dalībnieku interesēs. "Sadales tīkla" neatkarību katru gadu pārbauda Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) un līdz šim atzīts, ka pilnībā tiek nodrošināta neatkarība atbilstoši Eiropas Savienības (ES) vienotā tirgus direktīvas prasībām.

Kā ziņots, trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" Kariņš norādīja, ka, iespējams, "Sadales tīkls" būtu vairāk jānodala no elektrības ražotāja "Latvenergo". Pēc viņa sacītā, savulaik sadalot energomonopolu, no tā pilnībā tika atdalīts "Augstsprieguma tīkls", bet "Latvenergo" un "Sadales tīkls" faktiski esot palikuši vienā koncernā.

Politiķa skatījumā, iespējams, būtu jārestrukturizē arī šis palikušais koncerns, vairāk nodalot "Sadales tīklu" no "Latvenergo", jo "Latvenergo" kā energoražotājam mazāk interesējot konkurence, bet "Sadales tīklam" vajadzētu būtu orientētam uz pēc iespējas lielāku ražotāju skaitu.

Tāpat ziņots, ka "Augstsprieguma tīkls" un "Sadales tīkls" ir pieteikuši iespaidīgus elektrības pārvades tarifu palielināšanas plānus, kas izsaukuši satraukumu sabiedrībā, tāpēc politiķi apņēmušies nodrošināt tajos izmaiņas.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Karalienes Elizabetes II piemiņai Rīgā notiks pastaiga ar korgiju šķirnes suņiem

Karalienes Elizabetes II piemiņai šodien notiks zibakcija - pastaiga ar korgiju šķirnes suņiem no Brīvības pieminekļa līdz Lielbritānijas vēstniecībai, aģentūru LETA informē pasākuma rīkotāja Gerda Pulkstene.

Sabiedrība Piektdiena būs saulaina un silta

Piektdien visā Latvijā saglabāsies sauss un saulains laiks, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Kā izvēlēties tualetes podu, ņemot vērā vannasistabas stilu un funkcionalitāti?

Telpas izmēri ir svarīgākais faktors, izvēloties tualetes podu. Jānovērtē, cik lielu vietu tualetes pods var aizņemt vannas istabā, lai tas netraucētu pārvietoties. Tualetes poda izmēriem jāatbilst telpai, pretējā gadījumā tas var ierobežot kustību un padarīt telpu mazāk funkcionālu.

Sabiedrība SEPLP uzdod LTV7 no nākamā gada visu saturu nodrošināt tikai valsts valodā

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) šodien apstiprināja grozījumus Mazākumtautību multimediju platformas koncepcijā, apstiprinot plānu, ka no 2025.gada. 1.janvāra LTV7 saturu nodrošinās tikai valsts valodā, tviterī atklāja padomes loceklis Jānis Eglītis.

Lasiet arī

Ekonomika Elektrum Lietuva par 30 miljoniem eiro būvēs savu pirmo vēja parku Lietuvā

Latvijas valstij piederošās enerģētikas grupas "Latvenergo" uzņēmums Lietuvā "Elektrum Lietuva" sāk sava pirmā vēja parka izveidi, Akmenes rajonā, Lietuvas ziemeļos, īstenotajā projektā ieguldot ap 30 miljoniem eiro.

Ekonomika Latvenergo peļņa deviņos mēnešos pieaugusi 2,7 reizes

AS "Latvenergo" koncerna apgrozījums šogad deviņos mēnešos bija 1,537 miljardi eiro, kas ir par 30,9% vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā, savukārt grupas peļņa pieauga 2,7 reizes un bija 283,4 miljoni eiro, liecina kompānijas sniegtā informācija biržai "Nasdaq Riga".

Ekonomika Latvenergo valstij izmaksās papildu dividendes 18,547 miljonu eiro apmērā

AS "Latvenergo" akcionāru ārkārtas sapulcē trešdien, 18.oktobrī, nolemts izmaksāt valstij papildu dividendes 18,547 miljonu eiro apmērā no pagājušā gada nesadalītās peļņas, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Ekonomika «Latvenergo» pirmajā pusgadā saražojis par 56% vairāk elektroenerģijas

AS "Latvenergo" šī gada pirmajā pusgadā saražoja 3519 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 56% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā.