Paplašina robežsardzes tiesības aizturēt un pārbaudīt kuģošanas līdzekļus

Sabiedrība
LETA 23:48, 29.11.2022 0

Valdība šodien apstiprināja plašāku regulējumu par Valsts robežsardzes tiesībām aizturēt un pārbaudīt kuģošanas līdzekļus.

 
Foto: LETA

Pašreiz spēkā esošais tiesiskais regulējums nepilnīgi paredz Valsts robežsardzei tiesības patstāvīgi veikt kādas kontroles darbības, arī sākt attiecīgā kuģa vajāšanu, ja robežsardzes rīcībā ir informācija, ka ar Latvijas teritoriālajā jūrā esošu kuģošanas līdzekli pārkāptas Imigrācijas likuma vai citas normatīvajos aktos noteiktās prasības.

Jaunais regulējums paredz, ka kuģošanas līdzekli var apturēt, dodot redzamu vai dzirdamu signālu apstāties no tāda attāluma, kas apturamajam kuģošanas līdzeklim dod iespēju redzēt vai dzirdēt šo signālu. Ja iespējams, vienlaikus rīkojumu apstāties jādod, izmantojot pieejamos radiosakarus.

Ja kuģošanas līdzeklis nepakļaujas rīkojumam apstāties, Valsts robežsardzes kuģošanas līdzekļa kapteinis vai cita Valsts robežsardzes priekšnieka pilnvarota amatpersona var pieņemt lēmumu par attiecīgā kuģošanas līdzekļa vajāšanu.

Valsts robežsardze varēs apturēt kuģošanas līdzekli un veikt tā pārbaudi, ja aizdomās turamais kuģošanas līdzeklis ir iesaistīts valsts robežas režīma pārkāpumā, Latvijas ūdeņos pārkāptas ārzemnieku ieceļošanas, uzturēšanās, nodarbinātības, izceļošanas vai tranzīta noteikumu prasības ārpus robežšķērsošanas vietas.

Tāpat varēs apturēt kuģošanas līdzekli, ja ir pamats uzskatīt, ka kuģošanas līdzekļa vadītājs, apkalpes locekļi vai pasažieri pārkāpuši tādas Latvijas ūdeņu izmantošanu regulējošās tiesību normas, kuru kontrole ir robežsardzes kompetencē.

Robežsargiem arī paredzētas tiesības veikt kuģošanas līdzekļa vadītāja, apkalpes locekļu un pasažieru personu apliecinošo dokumentu pārbaudi, lai pārliecinātos par šo dokumentu turētāju identitāti un tiesisko statusu.

Aizturēto kuģošanas līdzekli robežsardzes pavadībā varēs nogādāt tuvākajā piemērotajā Latvijas ostā vai Valsts robežsardzes struktūrvienībā, vai citā atbilstošā vietā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Pretplūdu pasākumiem 11 pašvaldībām būs pieejams aptuveni 41 miljons eiro

Valdība otrdien, 30.aprīlī, plāno skatīt jautājumu par pretplūdu pasākumu otrās atlases kārtas noteikumiem, kas paredz 11 pašvaldībām piešķirt 40 986 358 eiro.

Sabiedrība Rīgā plāno izstrādāt apkaimju centru konceptplānu

Rīgā par nepilniem 200 000 eiro plānots izstrādāt apkaimju centru konceptplānu, liecina nākamās nedēļas Pilsētas attīstības komitejas sēdē deputātiem iesniegtā informācija.

Sabiedrība Labklājības ministrs pērn iegādājies līzingā automašīnu

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) pērn līzingā iegādājies automašīnu "Škoda Enyaq RS", liecina viņa amatpersonas ienākumu deklarācija par 2023.gadu.

Sabiedrība Rīgas pils Svētā Gara tornī pacels ES karogu

Atzīmējot 20.gadadienu kopš Latvijas iestāšanās blokā, trešdien, 1.maijā, plkst.7.40 Rīgas pilī notiks svinīgā godasardzes ceremonija un Eiropas Savienības (ES) karoga pacelšana Rīgas pils Svētā Gara tornī.

Lasiet arī

Kriminālziņas Palīgā Latvijai dodas otrā Lietuvas robežsargu grupa

Lietuvas robežsargi turpina palīdzēt Latvijai, kas saskaras ar pastiprinātu migrantu spiedienu uz robežas ar Baltkrieviju, un otrdien uz Latviju dodas jau otrā Lietuvas robežsargu grupa, kurā ir 20 cilvēku, otrdien paziņoja Lietuvas Valsts robežsardzes dienests (VSAT).

Kriminālziņas Migrantu apturēšanai robežsardzei arvien biežāk jāpielieto šaujamieroči

Nelegālo migrantu skaits pār Baltkrievijas-Latvijas robežu strauji pieaug, un robežsardzei arvien biežāk ir jāpielieto šaujamieroči šo likumpārkāpēju aizturēšanai, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" atklāja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV).

Sabiedrība Robežsargi aizturējuši 21 nelegālo imigrantu Aglonā

Piektdien Valsts robežsardze Aglonā aizturējusi kārtējo nelegālo imigrantu grupu - 21 iepriekš valsts robežu nelikumīgi šķērsojušu trešo valstu pilsoni, informēja robežsardze.

Sabiedrība Lietuva nosūtīs uz Latviju 20 robežsargus

Lietuva nosūtīs 20 robežsargus uz Latviju, lai palīdzētu kaimiņvalstij saistībā ar rekordlielo nelegālo migrantu plūsmu, pirmdien paziņoja Lietuvas iekšlietu viceministrs Arnolds Abramavičs.