Nodrošinās valsts nodrošinātā aizstāvja obligātu dalību pie pirmās pratināšanas

Sabiedrība
LETA 10:00, 13.11.2022 0

Tieslietu ministrija sagatavojusi grozījumus Kriminālprocesa likumā, kas paredz nodrošināt valsts nodrošinātā aizstāvja obligātu dalību pie pirmās pratināšanas.

 

Valsts kontroles lietderības revīzijā bija iekļauts uzdevums izvērtēt jautājumu Tieslietu ministrijas patstāvīgajā Kriminālprocesa likuma darba grupā ar iespēju nodrošināt valsts nodrošinātā aizstāvja obligātu dalību pie pirmās pratināšanas.

Šobrīd valsts nodrošināto aizstāvību lielākoties gadījumu izmanto tikai tiesas procesā.

Nosakot obligātu aizstāvību pie pirmās pratināšanas, tiktu veicināta lielāka advokātu iesaiste visā kriminālprocesā, kas varētu veicināt personas tiesību uz aizstāvību īstenošanas kvalitāti, kā arī, iespējams, veicinātu kriminālprocesu pabeigšanu vēl pirmstiesas procesā, jo personas, kurām ir tiesības uz aizstāvību, saņemtu kvalitatīvu konsultāciju par savām tiesībām, piemēram, slēgt vienošanos, izlīgumu ar cietušo.

Attiecīgi kriminālprocesu pabeigšana pirmstiesas procesā mazinātu tiesu noslodzi un citu lietu iztiesāšanas termiņus.

Grozījumi paredz vēl vienu gadījumu, kad aizstāvja piedalīšanās ir obligāta, proti, veicot aizturētā pirmo pratināšanu kriminālprocesos par smagu vai sevišķi smagu noziegumu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Ārlietu ministre iestājusies Zemessardzē

Ārlietu ministre Baiba Braže iestājusies Zemessardzē, izriet no viņas publicētā ieraksta tviterī.

Sabiedrība Latvijas peldvietas saņems «Zilos karogus»

Rīgā, vides izglītības konceptvietā "Šūna", šodien plkst.11 notiks "Zilā karoga" svinīgā pasniegšana, aģentūru LETA informēja pasākuma organizatori.

Sabiedrība Ūdens temperatūra upēs un ezeros vietām pakāpusies līdz +17 grādiem

Agrā piektdienas rītā augstākā ūdens temperatūra Latvijas ūdenstilpēs bija +17 grādi Rāznas ezerā pie Kaunatas un Lielupē pie Mežotnes, kā arī +17,5 grādi Mūsā pie Bauskas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Sabiedrība Piektdiena būs saulaina un silta

Piektdien Latvijā būs pārsvarā sauss un saulains laiks, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Kriminālziņas Ņujorkas tiesa atceļ spriedumu Vainstīna lietā

Ņujorkas augstākā tiesa ceturtdien atcēla 2020.gadā pieņemto notiesājošo spriedumu kinoproducentam Hārvijam Vainstīnam par apsūdzībām dzimumnoziegumos un lika šo lietu izskatīt jaunā prāvā.

Sabiedrība Tiesu ekspertīžu iestāžu reformu piedāvā atlikt vai vispār apturēt

Tieslietu ministrija (TM) piedāvā tiesu ekspertīžu iestāžu reformu atlikt līdz 2027.gada beigām vai apturēt to vispār, jo atbildīgās ministrijas nespēj vienoties par risinājumiem, attiecīgi 2024.gadā neizdosies iekļauties termiņos un īstenot iepriekš plānotos uzdevumus, liecina TM sagatavotā prezentācija Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai.

Kriminālziņas Par marihuānas glabāšanu vīrietim un sievietei piespriež trīs gadus cietumā

urzemes rajona tiesa par marihuānas glabāšanu Dundagā kādam vīrietim un sievietei piespriedusi trīs gadus cietumā.

Kriminālziņas Apsūdz Latvijas pilsoni par došanos uz Ukrainu veikt diversijas aktu

Publiski pieejamais tiesas kalendārs liecina, ka apsūdzēts ir Ivans Tarabanovs un Rīgas pilsētas tiesa Mazā Nometņu ielā lietu plāno skatīt 7.jūnijā.