Apeirons dalīsies pieredzē par vides pieejamību Rīgā

Sabiedrība
LETA 01:54, 10.11.2022 0

Šodien notiks diskusija "Vides pieejamība Rīgā - mīti un realitāte", kurā Invalīdu un viņu draugu biedrība "Apeirons" dalīsies pieredzē par problēmsituācijām pilsētā un to, kā tās būtu iespējams uzlabot, lai Rīga kļūtu pieejama visiem, aģentūru LETA informēja "Apeirons" projekta komunikācijas speciāliste Ilze Švarcbaha.



Diskusijā piedalīsies Invalīdu un viņu draugu biedrība "Apeirons" kopā ar Rīgas domes deputātiem un atbildīgajām personām.

No plkst.10.30 līdz plkst.11.30 "Apeirons" vides pieejamības eksperts Jurģis Briedis stāstīs, kas ir universālais dizains pilsētvidē un kā tas palīdz pilsētai kļūt pieejamākai, bet "Apeirons" brīvprātīgie - Voldemārs Lapa, Agnese Meliņa, Baiba Bicēna, Gunārs Grabinskis, Daniēls Zeltiņš un Regīna Rūķe - dalīsies par redzēto savos apsekojumos. Piedzīvota gan negatīva attieksme un līdzcilvēku neizpratne, kāpēc cilvēks ratiņkrēslā nevar pārvarēt slieksni, gan labie piemēri, kad uzņēmēji un pašvaldība domā par vides pieejamību visiem.

Savukārt no plkst.11.30 līdz plkst.12.30 Balodis aicinās uz kopīgu diskusiju un ieteikumu apmaiņu, lai Rīgu kopīgiem spēkiem padarītu pieejamāku visiem.

Diskusija notiks tiešsaistē, un to būs iespējams skatīties tiešraidē "Facebook" platformā.

Projekta "Uz pieejamu nākotni!" laikā 20 brīvprātīgie kopā ar "Apeirons" komandu no augusta līdz oktobrim apzināja pieejamas vietas Rīgā, lai apkopotu tās vietnē "www.mapeirons.lv". Trīs mēnešu laikā tika apsekotas 2000 vietas, secinot, ka ir viena pieejama publiska ēka pret 10 nepieejamām.

"Apeirons" šo mēnešu laikā uzskaitīja un vāca informāciju par šī brīža situāciju pilsētā, vēloties kopā ar Rīgas domi izveidot pilsētas stratēģiju, lai Rīga kļūtu pieejamāka ne tikai cilvēkiem ar invaliditāti, bet arī jaunajām māmiņām un senioriem.

"Apeirons" valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis skaidroja, ka ir divi veidi, kā pārbaudīt vides pieejamību. Viens ir veikt pētījumu, un to Labklājības ministrija jau esot darījusi, noskaidrojot, ka tikai 7% no publiskās vides Latvijā pieejama cilvēkiem ar invaliditāti. Otrs veids - novērojumi ikdienā, kas parāda, ka cilvēki bieži vien daudz kur nevar doties.

"Tā ir tā bēdīgā situācija, ka tu nevari izvēlēties, pie kura ģimenes ārsta iet, medicīnas iestādi, sociālu iestādi, jo tur ir pārāk šauras durvis, vairāki pakāpieni, vai nav aprīkots tā, lai cilvēki ar redzes vai dzirdes traucējumiem varētu izmantot. Vides pieejamība nav viena vai divu cilvēku ar invaliditāti iegriba. Tā ir normāla sabiedrības vajadzība. Valstī nav skaidra plāna, kur mēs virzāmies, ko gribam darīt," sacīja Balodis.

Viņš norādīja, ka vietnes "www.mapeirons.lv" izveide un tikšanās ar Rīgas pilsētplānotājiem ir ļoti svarīgs solis, lai veicinātu sabiedrības izpratni, atvieglotu līdzcilvēku ikdienu un veidotu kopīgu stratēģiju par pieejamu pilsētu visiem.

Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs Viesturs Kleinbergs (P) atzina, ka vides pieejamība Rīgā līdz šim vienmēr bijis gan "karsts kartupelis", gan gluži vai neatminams "galvas režģis", un, lai to atrisinātu, ir nepieciešama gan politiskā griba, gan sadarbība starp pašvaldību un nevalstisko sektoru. Šobrīd NVO ir ieguldījuas lielas pūles un resursus vides pieejamības izpētē, arī Rīga veic savus mājas darbus, kas pārredzamā nākotnē noteikti nesīs labumu visiem Rīgas iedzīvotājiem, viņš sacīja.

Projekta "Uz pieejamu nākotni!" mērķis ir veicināt cilvēku ar invaliditāti integrāciju, piedāvājot sistematizētu un pārbaudītu informāciju par pieejamas vides objektiem. Visas kultūras, ēdināšanas, atpūtas un tūrisma vietas Rīgas teritorijā publicētas vietnē "www.mapeirons.lv", lai cilvēki ar kustību traucējumiem, seniori, jaunie vecāki varētu uzzināt par vides pieejamību un viegli saplānotu savu ikdienu vai atpūtu. Šobrīd interneta vietnē jau apkopotas pieejamās vietas citviet Latvijā, Somijā un Igaunijā.

Invalīdu un viņu draugu apvienība "Apeirons" ir nevalstiskā organizācija ar vairāk kā 25 gadu pieredzi cilvēku ar invaliditāti integrācijas jautājumos, kas rūpējas arī par pieejamas vides apzināšanu Latvijā. Viņi ir apkopojuši pieejamas vietas un noderīgu informāciju "mapeirons.eu" un "http://www.videspieejamiba.lv/" vietnēs. Ikdienā sniedz konsultācijas, auditu un monitoringu par vides pieejamību un sadarbojas ar citām organizācijām kā biedrību "Babyroom", lai aktualizētu šo tēmu sabiedrībā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.