Kariņš: Apzināta infrastruktūras bojāšana jūrā ir ārkārtīgi nopietns incidents

Sabiedrība
VS.LV 16:07, 28.09.2022 0

Apzināta infrastruktūras bojāšana Baltijas jūrā ir ārkārtīgi nopietns incidents, un lai to izmeklētu un vienotos par turpmākajiem soļiem, ir svarīga cieša Eiropas Savienības (ES) un NATO sadarbība, mikroblogošanas vietnē "Twitter" uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

 
Foto: LETA

Iepriekš Iekšlietu ministrijā aģentūrai LETA norādīja, ka, reaģējot uz izskanējušo informāciju par iespējamo diversiju pret Baltijas jūrā esošo gāzes pārvades infrastruktūru "Nord Stream", Latvijas atbildīgās iestādes pastiprinājušas drošības pasākumus enerģētikas pārvades infrastruktūras sektorā.

Patlaban no ārvalstu atbildīgajām iestādēm tiek iegūta precizējoša informācija par gāzes vada bojājumiem un to izraisītajām sekām. Šobrīd atbildīgo dienestu rīcībā nav informācijas, kas būtu par pamatu izsludināt paaugstinātu terorisma draudu līmeni, norādījis iekšlietu ministrs Kristaps Eklons (AP).

Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) sociālajā tīklā "Twitter" paziņojis jau tiešāk, proti, ka gāzes vadu cauruļu saspridzināšana Baltijas jūrā ir diversija un tā ir notikusi tiešā NATO teritorijas tuvumā. Šis ir brīdis, kad ir nepieciešama cieša ES un NATO sabiedroto sadarbība incidenta izmeklēšanā un kritiskās infrastruktūras aizsardzībā.

Cauruļvada "Nord Stream" sabotāža ir klasificējama kā visnopietnākais drošības un vides incidents Baltijas jūrā, norādījis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks otrdienas vakarā pauda uzskatu, ka "Nord Stream" avārija ir Krievijas plānots terorakts, Maskavai šādi pirms ziemas cenšoties sēt paniku Eiropas Savienībā (ES).

Dānijas varasiestādes kopumā konstatējušas trīs noplūdes gāzesvados "Nord Stream" un "Nord Stream 2", kas no Krievijas stiepjas līdz Vācijai.

Divas no noplūdēm atrodas "Nord Stream" gāzesvadā uz ziemeļaustrumiem no Bornholmas salas Baltijas jūrā, bet vēl viena konstatēta "Nord Stream 2" uz dienvidaustrumiem no šīs salas.

"Nord Stream" noplūdes atrodas Dānijas un Zviedrijas teritoriālajos ūdeņos, bet "Nord Stream 2" noplūde atrodas Dānijas teritoriālajos ūdeņos.

Neviens no šiem gāzesvadiem šobrīd nedarbojas, tāpēc šie incidenti neietekmē gāzes piegādes Eiropai. "Gazprom" septembra sākumā paziņoja, ka gāzesvada "Nord Stream" tehniskās apkopes laikā konstatētas tehniskas problēmas un līdz to novēršanai gāzesvads nestrādās, bet "Nord Stream 2" nav nodots ekspluatācijā.

Novērojumu stacijas Zviedrijā un Dānijā reģistrējušas spēcīgus zemūdens sprādzienus pirms tika atklātas noplūdes no "Nord Stream" gāzes vadiem Baltijas jūrā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Labklājības ministrs pērn iegādājies līzingā automašīnu

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) pērn līzingā iegādājies automašīnu "Škoda Enyaq RS", liecina viņa amatpersonas ienākumu deklarācija par 2023.gadu.

Sabiedrība Rīgas pils Svētā Gara tornī pacels ES karogu

Atzīmējot 20.gadadienu kopš Latvijas iestāšanās blokā, trešdien, 1.maijā, plkst.7.40 Rīgas pilī notiks svinīgā godasardzes ceremonija un Eiropas Savienības (ES) karoga pacelšana Rīgas pils Svētā Gara tornī.

Sabiedrība Liepājā plaši tiks atzīmēta Neatkarības atjaunošanas diena (+VIDEO)

Koncerta apmeklētāji aicināti pievienoties un dziedāt līdzi iemīļotajām dziesmām.

Sabiedrība Šodien Latvijā gaisa temperatūra būs +16…+21 grādu robežās

Svētdien īslaicīgs lietus gaidāms vienīgi Latvijas austrumu rajonos, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Lasiet arī

Kultūra Leģendārais Dīters Bolens savā 70. jubilejas tūrē iekļāva Jūrmalu (+VIDEO)

Tieši pateicoties fanu lūgumiem Instagramā, viņš pēc 16 gadu pārtraukuma atgriezās uz skatuves.

Pasaule Tbilisi 20 000 protestē pret «ārvalstu aģentu» likumprojektu

Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi svētdien aptuveni 20 000 cilvēku piedalījās "Gājienā par Eiropu", pieprasot valdībai atteikties no pretrunīgā "ārvalstu aģentu" likumprojekta, kas, kā brīdina Eiropas Savienība (ES), var kaitēt Gruzijas centieniem pievienoties blokam.

Sabiedrība Pirmdien gaiss iesils līdz +22 grādiem

Latvijā pirmdien gaiss iesils līdz +22 grādiem, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Sabiedrība Pretplūdu pasākumiem 11 pašvaldībām būs pieejams aptuveni 41 miljons eiro

Valdība otrdien, 30.aprīlī, plāno skatīt jautājumu par pretplūdu pasākumu otrās atlases kārtas noteikumiem, kas paredz 11 pašvaldībām piešķirt 40 986 358 eiro.