ASV akciju cenas un naftas cenas pieaug cerībā uz ekonomikas atkopšanos

Sabiedrība
LETA 02:39, 06.03.2021 0

Ņujorka, 6.marts, LETA--AFP. ASV akciju cenas piektdien pieauga, cerībai uz ASV ekonomikas atkopšanos pārspējot bažas par inflāciju, savukārt OPEC+ valstu vienošanās par jēlnaftas ieguves apjomu iegrožošanu sekmē



Ņujorka, 6.marts, LETA--AFP. ASV akciju cenas piektdien pieauga, cerībai uz ASV ekonomikas atkopšanos pārspējot bažas par inflāciju, savukārt OPEC+ valstu vienošanās par jēlnaftas ieguves apjomu iegrožošanu sekmēja naftas cenu kāpumu līdz divu gadu augstākajam līmenim. 

Akciju cenas Volstrītā šonedēļ bija pakļautas spiedienam un obligāciju ienesīgums pieauga, tirgu dalībniekiem debatējot par to, vai ASV ekonomikas atkopšanās no Covid-19 pandēmijas novedīs pie cenu kāpuma.

Piektdien publicēti dati, ka ASV ekonomikā februārī radīti 379 000 darbavietu salīdzinājumā ar 166 000 darbavietu janvārī, un ka bezdarbs ASV februārī negaidīti samazinājies līdz 6,2% salīdzinājumā ar 6,3% janvārī, sekmēja akciju cenu kāpumu Volstrītā.

"Tie bija labi dati, bet vēl ļoti tālu no pilnas nodarbinātības," atzina "Spartan Capital Securities" analītiķis Pīters Kardillo. 

Lai gan vakcinācija pret Covid-19, infekcijas gadījumu skaita pieauguma palēnināšanās, pašizolācijas pasākumu mīkstināšana un gaidāmā ASV ekonomikas stimulu pakete atdzīvina ekonomiku, investori ir nobažījušies, ka ultrastimulējoša monetārā politika var tikt izbeigta, ja pieaugtu inflācija.

Šāda iespējamība piektdien izraisīja ASV dolāra vērtības pret eiro palielināšanos līdz trīs mēnešu augstākajam līmenim, kā arī sekmēja akciju cenu krišanos Āzijā un Eiropā.

ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" piektdien pieauga par 1,9% līdz 31 496,30 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" kāpa par 2,0% līdz 3841,94 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" palielinājās par 1,6% līdz 12 920,14 punktiem.

Londonas biržas indekss FTSE 100 piektdien kritās par 0,3% līdz 6630,52 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 saruka par 1,0% līdz 13 920,69 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 samazinājās par 0,8% līdz 5782,65 punktiem.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piektdien pieauga par 3,9% līdz 66,33 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā kāpa par 4,3% līdz 69,61 dolāram par barelu.

Eiro vērtība pret ASV dolāru piektdien kritās no 1,1967 līdz 1,1919 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru saruka no 1,3894 līdz 1,3841 dolāram par mārciņu, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu palielinājās no 107,95 līdz 108,36 jenām par dolāru. Eiro vērtība pret britu mārciņu kritās no 86,12 līdz 86,08 pensiem par eiro.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Alkohola iegādes vecuma palielināšanu varētu neattiecināt uz alu, sidru un vīnu

Atsevišķi deputāti varētu rosināt nemainīt pašlaik noteikto 18 gadu vecumu attiecībā uz alus, sidra un vīna iegādi, tādējādi plānoto 20 gadu ierobežojumu attiecinot tikai uz stiprākiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Sabiedrība Viens no saspīlējuma iemesliem sabiedrībā ir sociālās atmiņas jautājumi

Viens no galvenajiem saspīlējuma iemesliem Latvijas sabiedrībā ir vairāki sociālās atmiņas jautājumi, piemēram, par Otro pasaules karu un padomju okupāciju, norādīts Kultūras ministrijas (KM) sagatavotajā Saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības attīstības plāna 2024.-2027.gadam projektā.

Sabiedrība Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Sabiedrība Rosina ieviest papildu atbalstu pie daudzbērnu vecāku vecuma pensijas

Labklājības ministrija (LM) rosina ieviest papildu atbalstu pie daudzbērnu vecāku vecuma pensijas no valsts pamatbudžeta, paredz ministrijas izstrādātie priekšlikumi, kurus otrdien, 7.maijā, skatīs valdība.

Lasiet arī

Sports Ostapenko WTA rangā saglabā desmito pozīciju

Latvijas pirmā rakete Aļona Ostapenko jaunākajā Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) rangā saglabāja desmito vietu, bet Darja Semeņistaja par deviņām vietām atkāpās uz 122.pozīciju.

Sabiedrība Saeimas komisijā vērtēs vēl vienu iniciatīvu par iecerēto skolu reformu

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā trešdien, 8.maijā, vērtēs iedzīvotāju iniciatīvu par iecerēto skolu reformu.

Ekonomika Rīgā norisināsies zinātnē balstīto tehnoloģiju nozares konference

Šā gada 16.maijā un 17.maijā Rīgā, konferenču centrā "Fantadroms", notiks zinātņietilpīgo tehnoloģiju nozares konference "Deep Tech Atelier 2024", informē pasākuma organizatori.

Kultūra Kurzemes kultūras programmā šogad apstiprināti 67 projekti

Kurzemes plānošanas reģiona izsludinātajā Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma" projektu konkursā "Kurzemes kultūras programmā 2024" šogad apstiprināti 67 projekti.